El ple dels adeus

Oriol Junqueras, Laura Borràs, Inés Arrimadas i Gerard Gómez s'acomiaden del Parlament entre aplaudiments, abraçades, rostres seriosos i algunes llàgrimes

09 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:15h
Gómez, Arrimadas i Borràs en el seu darrer ple del Parlament
Gómez, Arrimadas i Borràs en el seu darrer ple del Parlament | ACN
L'hora dels adeus i la fi, en definitiva, d'un cicle polític. El Parlament ha acomiadat avui pesos pesants de la cambra: el que va ser vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, des de fa més d'un any a la presó; la líder de l'oposició a Catalunya, Inés Arrimadas; la recent rellevada consellera de Cultura, Laura Borràs; el vicepresident segon de la mesa, José María Espejo Saavedra; la diputada popular, Andrea Levy, i un dels diputats emergents d'ERC, Gerard Gómez. S'hi afegiran, previsiblement, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, que renunciaran a l'acta tan bon punt se'ls autoritzi prendre possessió dels seus llocs al Congrés, un fet que permetrà a l'independentisme recuperar la majoria absoluta nou mesos després de la suspensió dels diputats independentistes. 

Seuran a partir d'ara al seu escó del Congrés, amb el dubte encara de si els presos electes podran exercir com a diputats. I és per això que avui alguns d'ells s'han volgut acomiadar  amb discursos que han arrancat aplaudiments, abraçades, salutacions fredes i algunes llàgrimes a l'hemicicle. 

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ho ha fet a través d'una carta que ha llegit el diputat Gerard Gómez del Moral. Junqueras s'ha mostrat "trist i esperançat" en tancar una etapa: "Esperançat perquè estic convençut que guanyarem i ens tornarem a retrobar en aquest hemicicle però trist per deixar aquesta cambra que tant estimo". Junqueras ha afegit que no es rendirà i continuarà defensat la democràcia i la llibertat arreu tot i les "amenaces" i la presó.

La diputada de JxCat Laura Borràs ha cridat a construir un país "normal" en l'última intervenció al Parlament. "Ara s'obre el camí del deure personal de continuar treballant amb lleialtat i fidelitat per fer de Catalunya un país normal", ha dit explicant el seu pas al Congrés.

Borràs, que va deixar de ser consellera de Cultura per ser candidata de JxCat a les eleccions del 28 d'abril, s'ha referit a l'abril com el mes més "cruel". I ha acabat el seu discurs fent una crida a posar Catalunya "per davant de tot" per tal que el Parlament tingui "l'honor més gran de la vida" proclamant "democràticament i pacíficament" la llibertat.



Arrimadas, persistent i entre llàgrimes

Per la seva banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, no ha  volgut desaprofitar l'oportunitat per denunciar com ha fet persistentment al Parlament la "confrontació social i divisió que ha generat el nacionalisme". Arrimadas ha exhibit la fotografia d'una pintada al carrer de casa seva on es pot llegit "Passi-ho bé, Inés" acompanyat de llaços grocs.

En el seu darrer discurs des del faristol, Arrimadas visiblement emocionada ha recordat la seva arribada a Catalunya i ha afegit que ha sigut "catalana d'elecció". En acabar les seves paraules, la fins ara cap de l'oposició ha saludat fredament el president de la Generalitat, Quim Torra, i els membres del Govern que s'han aixecat per acomiadar-la sense aplaudir la seva intervenció. 

La carta de comiat de Junqueras:

   Carta Comiat Junqueras by naciodigital on Scribd