El salt d'Iceta al Senat forçarà el PSC a triar un candidat a la Generalitat

Superada la votació per designar-lo senador, els socialistes catalans es prepararan per obrir el meló de la successió a partir de l'estiu i han de celebrar un congrés per triar nova direcció al novembre

Miquel Iceta, flanquejat per Salvador Illa i Núria Marín, aquest dimecres a la reunió de la direcció
Miquel Iceta, flanquejat per Salvador Illa i Núria Marín, aquest dimecres a la reunió de la direcció | ACN
09 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:41h
Miquel Iceta deia encara el dijous de la setmana passada que volia ser president de la Generalitat. Quatre dies després, Pedro Sánchez li trencava els esquemes proposant-li ser president del Senat, oferta que va arribar després d'haver rebutjat ser ministre del nou govern. El líder dels socialistes catalans ho havia guardat des de dilluns en secret. I ho va fer molt bé, a jutjar per la reacció de sorpresa que van tenir aquest dimecres dirigents de la cúpula de la màxima confiança del líder del PSC. Paït l'impacte inicial i assumit l'impuls que suposa tant per al primer secretari com per al partit l'assumpció d'aquesta responsabilitat, els socialistes catalans lidien ara amb la resta de grups per aconseguir el suport necessari per designar Iceta senador autonòmic

"La designació d'Iceta ens aboca a obrir el meló de la successió i a estar preparats davant la convocatòria d'unes eleccions catalanes", admet un dirigent de la direcció

Però hi ha una altra derivada del nomenament, que és l'efecte dòmino que té dins del propi partit el salt d'Iceta al Senat. "Ens aboca a obrir el meló de la successió i a estar preparats davant la convocatòria d'unes eleccions catalanes", admeten fonts de la direcció. Que els plans de Sánchez d'asseure Iceta al capdavant del Senat es facin realitat està a hores d'ara a expenses del Parlament, que és qui ha de votar per majoria simple la designació d'Iceta en un ple que el PSC hauria volgut celebrar aquest mateix dijous però que finalment es farà dimecres que ve, en plena campanya. Els socialistes no preveuen que no prosperi la designació, tot i que ERC i JxCat els faran patir, i es preparen ja per les conseqüències que tindrà a curt termini.

Per ara, Iceta vol compaginar el seu nou càrrec amb l'acta de diputat al Parlament i la primera secretaria del partit, però només provisionalment. La formació dona per fet que la portaveu parlamentària, Eva Granados, assumirà més rellevància durant aquests mesos d'impàs en què a Iceta se li multiplicarà la càrrega de feina. Però també es dona per fet que la seva dedicació a la cambra alta aboca el partit a plantejar el relleu tant a la primera secretaria del partit com a la candidatura a la Generalitat.

Un partit en línia ascendent després d'una forta crisi i una escissió

Iceta va prendre les regnes del PSC l'any 2014 just després de la dimissió de Pere Navarro en un moment convuls per als socialistes catalans, sacsejats per l'escissió del sector sobiranista, el degoteig de baixes de dirigents i una històrica pèrdua de musculatura electoral i territorial. Va reeditar el càrrec al 2016 després de guanyar unes primàries a Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet. Cinc anys després d'assumir el lideratge i d'haver-se presentat a dues eleccions catalanes -les del 2015 i les del 2017-, el partit torna a estar en línia ascendent, especialment catapultat pel retorn del PSOE a la Moncloa, i amb un paper determinant que Sánchez pretén atorgar-li en l'intent de diàleg amb el Govern de la Generalitat. 

Les primàries per triar candidat es podrien posar en marxa al juliol, mentre que el congrés per triar nova cúpula, previst per novembre, podria ajornar-se si es convoquen eleccions catalanes a la tardor

Al novembre toca congrés. Si la situació d'Iceta no hagués canviat, hauria estat de tràmit, admeten dirigents del partit. Però el seu salt al Senat canvia la perspectiva. "Ara, la partida està oberta", assumeixen dirigents coneixedors de la situació. "La situació ens aboca a provocar un canvi a curt termini", admet un altre membre de la direcció. El ball de noms ja ha començat de forma informal: des de Jaume Collboni -el futur del qual estarà determinat pel resultat a les municipals-, al secretari d'Organització, Salvador Illa o, fins i tot, de nou, el de Núria Parlon. Ara per ara, però, no hi ha cap proposta en ferm com tampoc cap nom clar per assumir el paper de candidat a la Generalitat.

El relleu d'Iceta com a candidat a la Generalitat

Perquè si bé el conclave per triar nova direcció es podria ajornar si es precipiten a la tardor eleccions catalanes, per al PSC serà més urgent la tria d'un nou candidat per estar preparats davant d'un eventual avançament dels comicis per part del president Quim Torra. S'especula amb què aquest moment arribi a la tardor amb la sentència del Tribunal Suprem sobre els dirigents independentistes processats, però el calendari és incert.

En tot cas, la situació obliga el PSC a preveure que unes eleccions anticipades no els agafi a contrapeu i que, arribat el moment, tinguin ja un nou lideratge al planter capaç de fer front a una legislatura en què els socialistes hauran de seguir afrontar el conflicte català. Les eleccions municipals i europees, insisteixen, són ara la prioritat, però després de la reunió extraordinària de la direcció d'aquest dimecres, el partit té ja un ull posat en el procés que obrirà a partir de l'estiu, quan, segons fonts socialistes, es preveu que s'activi el mecanisme de primàries.