L'ANC arrasa a les eleccions a la Cambra de Comerç

La candidatura Eines de País obté 32 dels 40 llocs del ple que s'han elegit aquest dimecres

Eleccions a la Cambra de Barcelona
Eleccions a la Cambra de Barcelona | Bernat Cedó
08 de maig del 2019
Actualitzat el 09 de maig a les 12:48h
La candidatura independentista Eines de País ha irromput amb força a les eleccions a la Cambra de Comerç. La llista impulsada per l'ANC ha obtingut 32 dels 60 llocs del ple. La notícia ha estat acompanyada de l'anunci fet per la Cambra que la Junta Electoral Central no faria públics els resultats oficials fins aquest dijous, el que ha generat un moment de desconcert màxim a la Llotja de Mar, on s'havien aplegat mitjans i candidats aquesta nit.  

Les altres candidatures s'han hagut de conformar amb una posició de minories. Amb els resultats pràcticament definitius, la candidatura d'Enric Crous ha obtingut quatre llocs, i el mateix candidat a la presidència no ha resultat elegit. La llista de Carles Tusquets ha tret tres llocs, entre ells el de Tusquets. Ramon Masià queda fora del ple i la plataforma 50/50 obté una vocalia. D'altra banda, les grans empreses disposen de 14 representants i la patronal (Foment i Pimec) en designarà sis més. 

Hi ha hagut 17.224 electors que han anat a votar (xifra que inclou els vots múltiples que poden fer les empreses que han de pagar més d'un IAE). D'aquests, 955 (el 6,3% del total) resultaven "sospitosos" i s'han apartat de l'escrutini perquè l'auditor els validi o no. La validació de part d'aquests sufragis pot alterar el resultat d'algunes vocalies.  

"Un gir de 180 graus"

La Cambra de Comerç de Barcelona farà "un gir de 180 graus" després de la victòria de la candidatura independentista, segons ha assegurat aquest dijous un dels seus membres i possible nou president de l'ens, Joan Canadell. En una entrevista a Els Matins de TV3, Canadell ha dit que la Cambra deixarà "d'estar mirant sempre a Madrid, a l'Ibex35 i al Pont Aeri" i no "descuidarà" les petites i mitjanes empreses catalanes. L'integrant de la candidatura Eines de País, Joan Canadell, ha assegurat que tenen la intenció de consultar a tots els empresaris, 430.000, sobre el rol que ha de tenir l'ens cameral en el procés independentista. Segons ell, la situació a la Cambra "és la millor notícia per l'independentisme des del 27-O".

Caos i desconcert a la Llotja

La d'ahir va ser la nit més caòtica que deu haver viscut la Cambra de Comerç de Barcelona en dècades. A mida que avançaven les hores, ningú sabia res sobre els resultats. Finalment, a prop de dos quarts de dotze de la nit, el director general de la Cambra, Xavier Carbonell, va fet acte de presència per "informar" que la Junta Electoral Central -presidida per Marta Felip, secretària general del departament d'Empresa i Coneixement- no informaria dels resultats fins a l'endemà. La sensació d'astorament ha estat majúscula. Diversos dels presents han alçat la veu, tot preguntant "per què?" i exigint explicacions.

Pocs moments després, l'ambient ha donat lloc a un desconcert i sorpresa encara més grans. Ha corregut la notícia que la candidatura de l'ANC havia obtingut una majoria aclaparadora. cares d'estupor, exclamacions d'"escàndol" i un sentit de ridícul molt gran pel que els presents han considerat una manca de respecte a tota la institució, ja que no es comunicaven els resultats i alhora algú els filtrava a la premsa.

Una elecció plena de sorpreses

Avui s'han celebrat eleccions a totes les cambres catalanes, però ha estat a la Cambra de Comerç de Barcelona on s'ha centrat tota la tensió informativa per la concurrència de candidatures i la incertesa del resultat. Batallaven per fer-se amb la majoria dels 40 llocs del ple que s'elegien avui fins a cinc candidatures: les de l'empresari Enric Crous, l'empresari i financer Carles Tusquets, l'advocat Ramon Masià, una d'impulsada per l'ANC i el Cercle Català de Negocis amb el nom d'Eines de País, que es defineix explícitament com a independentista, i la plataforma de dones 50/50, que subratlla la reivindicació de la paritat i opta a 13 vocalies. El ple és qui ha d'elegir el nou president, que succeirà l'actual, Miquel Valls.

La participació ha estat la dada clau d'aquest procés electoral. Han estat convocats a les urnes més de 423,000 electors, entre empreses grans, pimes i autònoms. Precisament una de les crítiques al procés cameral per part de diverses candidatures ha estat el fet que molts votants ignoraven que tenien dret al vot, el que ha estat històricament una gran anomalia a les cambres. La participació en les anteriors eleccions, el 2010, amb prou feines va superar l'1% del cens. 

El 2 de maig es va obrir el període per poder votar pel sistema de vot electrònic remot. Un mecanisme que s'ha instaurat per primer cop i que ha anat a càrrec de l'empresa Scytl. Aquest dimecres s'ha pogut votar per vot electrònic presencial des de les 10 del matí a les sis de la tarda. Aquí podeu obtenir tota la informació sobre el procés electoral. Sobre com funcionen les cambres, qui pot votar, com s'estructura el ple de la institució i qui són els "grans electors" podeu llegir aquesta informació. 

El ple de la Cambra està format per 60 membres, 14 dels quals seran designats per les principals empreses associades, i sis més per les organitzacions patronals.