Jordi Graupera: «La trajectòria de Maragall es basa en el pacte constant amb les elits espanyolistes»

El candidat de Barcelona és Capital carrega contra l'alcaldable d'ERC i afirma que no farà alcalde a ningú "que no cregui en el dret a l'autodeterminació de Catalunya i no estigui disposat a defensar-lo"

Jordi Graupera
Jordi Graupera | Bernat Cedó
10 de maig del 2019
Actualitzat el 21 de maig a les 17:24h
Jordi Graupera repeteix amb confiança que és, amb diferència, el candidat que des de fa més temps prepara la seva candidatura a les eleccions municipals. El periodista i filòsof, nascut a Barcelona fa 38 anys, és un home optimista i extremadament segur de si mateix. Amb la certesa d'arribar amb els deures fets, assegura que si tots els candidats tinguessin simplement mitja hora amb cadascun dels electors, "Barcelona és Capital guanyaria per majoria absoluta". Ho diu i somriu confiat.


"Ens hem vist amb tothom, hem anat a tots els barris, hem construït un espai polític a contrapèl dels mitjans i dels partits i hem aconseguit obrir un forat amb idees noves que estan contaminant tot el debat polític", assegura Graupera. Ell és l'impulsor i el cap visible de la llista electoral nascuda del projecte de primàries, un procés iniciat fa un any i mig -amb l'aixopluc de l'ANC- que pretenia aglutinar el sobiranisme en una sola llista unitària: l'objectiu, tenir un alcalde de Barcelona independentista.

Al final, però, els partits van donar l'esquena a la idea i Barcelona és Capital s'ha convertit en una de les quatre llistes independentistes que concorren a les eleccions municipals del 26-M. Preguntat per si això divideix el vot, Graupera és taxatiu: "Això el diversifica". El candidat insisteix que calia una alternativa i carrega contra els partits tradicionals: "El seu discurs està tan arnat que ja no són és capaços de collir cap vot que no sigui amb una pinça al nas", destaca, abans d'afegir que la seva candidatura "ha vingut a dir a la gent que es pot permetre el luxe o la virtut de votar segons les seves conviccions i sense haver de calcular, com sempre es fa en aquest país", afirma.

Graupera és extremadament crític amb ERC i JxCat, a qui acusa de fer una política basada en "el xantatge emocional, les jugades mestres i els sopars de duro", i subratlla que Barcelona és Capital és "una alternativa que garanteix que el que es promet en campanya, es compleix". Al llarg de la conversa amb NacióDigital, diverses vegades posa el focus en l'experiència de l'1-O, el dia que el candidat assegura que va veure no podia entrar a cap partit polític: "No puc formar part d’una estructura jeràrquica que em demana lleialtat, obediència, silenci i submissió; abans que pensament lliure i capacitat de tirar endavant", explica decidit . I insisteix que, sobretot, va veure i viure en primera persona com "una cosa era el que deien els polítics en públic, als mítings i als tuits, i l’altra el que estaven discutint a porta tancada".

El que té molt clar i afirma amb rotunditat és que "no farà alcalde a cap candidat que no cregui en el dret a l'autodeterminació de Catalunya i que no estigui disposat a defensar-lo". Graupera posa el conflicte amb l'Estat en un lloc prominent de la campanya i sosté que per a l'electorat té un pes enorme: "En aquesta ciutat hi ha molt de dolor acumulat que té a veure amb la sensació que un no és lliure".

"El moviment polític independentista fa temps que no té cap idea nova i ha renunciat a defensar les seves idees fins a les últimes conseqüències"

Pel líder de Barcelona és Capital, "per prosperar a la ciutat, un sempre ha d’enviar el senyal que no serà un problema i que en el moment clau de conflicte sabrà retirar-se a temps, callar i menjar el que sigui que li fan menjar". Graupera està convençut que "Barcelona és la raó de fons del conflicte amb l’Estat" i destaca que si són capaços "d’alliberar-la de les manilles que la tenen lligada, aleshores això generarà una revolta, les ones expansives de la qual se sentiran a tot el continent europeu".

Graupera afirma que "el moviment polític independentista fa temps que no té cap idea nova" i l'acusa d'haver entrat en "decadència" perquè "ha renunciat a defensar les seves idees fins a les últimes conseqüències". En aquest sentit, considera lamentable que el concepte "fer república" hagi quedat buit de contingut i s'hagi convertit en "l’enèsim eufemisme que s'ha posat en circulació per tal de no parlar d’independència". El candidat, a més, afirma que "el llaç groc s’ha convertit en un instrument polític pensat per fer xantatge emocional a la gent, un instrument de patrimonialització de l’empatia que la gent sent per la gent que és a la presó o és a l’exili", sosté Graupera que insisiteix que "es necessita una ciutadania que se senti forta i si és capaç d'organitzar-se no hi haurà ningú que els pugui frenar".
 

El candidat de Barcelona és Capital, en un moment de l'entrevista Foto: Bernat Cedó


El líder de Barcelona és Capital va debutar a la política a la JNC, però defuig que se'l consideri pròxim a l'entorn convergent: "Jo he col·laborat amb tots els partits polítics independentistes sempre que m’ho han demanat. És veritat que quan tenia 16 anys vaig col·laborar amb el món convergent, però també és veritat que al llarg d’aquesta trajectòria i en particular al voltant de l’1-O, vaig col·laborar molt amb ERC i fins i tot amb la CUP". 

L'alcaldable de Barcelona és Capital es defineix com a "pluralista": "És una paraula tan lletja que tinc l'esperança que ningú me la robarà", explica amb humor. Graupera usa aquest neologisme (marca de la casa) per assegurar que no és de dretes ni d'esquerres, segons ell "perquè majoritàriament tothom és així", i perquè reconeix que la seva candidatura, fruit de les primàries, reuneix sensibilitats molt diferents. 

Graupera no es casa amb ningú, però, de fet, d'entre tots els rivals independentistes, qui s'emporta la crítica més profunda és l'alcaldable d'ERC a qui acusa de representar un model que, sense una Barcelona és Capital "forta i decisiva", pot convertir Barcelona en "una ciutat balneari, provinciana i despersonalitzada: "Em costa de creure i fins i tot d’acceptar que Esquerra hagi triat Ernest Maragall com a cap de llista", afirma Graupera, abans d'etzibar que el candidat dels republicans "és una persona que ja ho ha fet tot a la seva carrera política, sense haver deixat cap llegat remarcable, i que és conegut, justament, perquè la seva trajectòria es fonamenta en el pacte constant amb les elits espanyolistes de Barcelona".

"Colau està empobrint i provincialitzant Barcelona i ha subordinat la ciutat als interessos espanyols"

El candidat també acusa Ada Colau de "subordinar Barcelona al interessos espanyols". Graupera afirma que una de les seves prioritats és que la líder dels comuns deixi de ser l'alcaldessa de la capital catalana perquè, segons ell, "també l'està empobrint i provincialitzant", tot i que sorprèn quan afirma i reconeix que el simple fet que Colau, provinent de la societat civil, es presentés va ser una "inspiració" per a molta gent: "Baixar a l’arena política a jugar-se la pell això sempre és una virtut i, per tant, jo crec que això forma part de les coses inspiradores que ha pogut fer la dirigent dels comuns en aquesta ciutat", sosté el candidat, que afegeix que creu que "és dolent que Ada Colau sigui alcaldessa, però això no vol dir que sigui el dimoni".

El que també deixa molt clar és que la seguretat és un dels temes "fonamentals" del seu programa electoral i acusa Colau -per "inacció i deixadesa"- i Manuel Valls -per atiar "un discurs autoritari" propi d'un "tirà qualsevol"- d'haver agreujat, per partida doble, "el principal problema que assenyalen els barcelonins.

Graupera parla clar i reconeix que "tots els candidats tenen bones idees". Això sí, té la convicció que es presenta amb el millor programa electoral. Satisfet i "molt optimista", l'alcaldable de Barcelona és Capital tanca la conversa amb la seva proposta estrella: "El primer que farem serà instaurar un peatge de congestió a la ciutat, com es va fer a Estocolm". Segons el candidat, aquesta és "la mesura més important que es pot fer per reduir la contaminació" i destaca que "ha funcionat allà on s’ha aplicat". 


EL TEST DEL CANDIDAT: "Ada Colau és incompetent"

- Un lloc de Barcelona

- El mirador de Torre Baró, un lloc que visita molt poca gent i que ens permet veure Barcelona des d'una perspectiva que mirem molt poc. Podem veure Barcelona cap al Besòs i ens permet mirar enrere, mirar els barris de Torre Baró i Ciutat Meridiana, dos barris que Barcelona tendeix a mirar molt poc.

- Un record d'infància relacionat amb la ciutat

- Vaig néixer a la Nova Esquerra de l'Eixample, a l'espai que hi ha entre l'Estació de Sants, el Mercat de Sant Antoni i la presó Model. Recordo, amb la nostàlgia més sèpia que tinc al meu cap, anar al Mercat de Sant Antoni amb el meu pare els dissabtes al matí a fer la compra per al cap de setmana. Encara ara, quan hi passo, tinc xocs emocionals d'aquell record.

- Què és el primer que farà si és alcalde?

- Reuniré el meu equip immediatament i els diré: "Em sap greu, però allò que us vaig dir de descansar, no".

- Viu de lloguer o té un pis en propietat?

- Tinc una hipoteca en propietat.

- Quin és el preu mitjà del lloguer a la ciutat?

- Ho hem mirat abans. Ha pujat una mica més i està per sobre dels 900 euros.

- Quin és el percentatge d'atur a Barcelona? 

- Ronda el 10%, però hi ha una gran discrepància entre barris. Els barris com les Corts o Pedralbes estem al 3%, però a barris com Ciutat Meridiana o la Marina del Prat Vermell estem al 14%.

- Fa servir taxi, Uber o Cabify?

- Hem fet tota la campanya, des de la conferència al Teatre Victòria del març fins ara, en transport públic: autobús, metro, també bicicleta i moto elèctrica compartida. I ara, les exigències del guió de la campanya ens està fent agafar més taxis dels que a la meva garreperia li agradaria.

- Defineixi amb una paraula: Ada Colau.

- Incompetent.

- Quim Forn.

- Segrestat.

- Ernest Maragall.

- Establishment.

- Manuel Valls.

- Autoritari.

- Josep Bou.

- Caricaturesc.

- Anna Saliente.

- Compromesa.

- I Jordi Graupera.

- Treballador