Quan votar (a la Cambra) és tan dur com la vida de l'autònom

Les eleccions camerals mobilitzen també sectors de la comunitat pakistanesa, que voten amb certa desorientació

Una votant de la Cambra.
Una votant de la Cambra. | Bernat Cedó
08 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:23h
En Jaume, autònom des de fa vint anys, arriba amb presses a la cinquena planta de la Cambra de Comerç. Llueix un llaç groc a la solapa. És autònom des de fa vint anys i explica que va a votar "per la situació política  que vivim". Reconeix que no sap ben bé a quin candidat ha de donar el seu vot però ve disposat a votar per "una qüestió de país". Avui, hi haurà molts Jaumes a la Cambra. 

A pocs metres, una infermera que vol votar no apareix en el cens. Fa més de dos anys que treballa a Barcelona. L'envien a la segona planta perquè pugui inscriure's. Després, puja a la cinquena per poder exercir el seu dret. No sap encara a qui votar. Ningú li ho ha explicat. 
 

Un votant consulta la documentació d'una candidatura. Foto: Bernat Cedó


Al vestíbul de la cinquena planta, un grup d'homes pakistanesos espera un conegut que els informarà sobre el procés. Un d'ells té una botiga en un supermercat de Barcelona. Es queixa de la "poca informació". Aquest seguit de situacions es donen molt avui. Hi ha una barreja de desinformació, desorientació per part de molts votants i alhora voluntat d'exercir un dret que fins fa pocs dies era desconegut. En un moment donat, s'ha arribat a produir una enganxada entre dos grups de pakistanesos que ha acabat a bufetades. Sembla que eren partidaris de dues candidatures camerals.   

Afluència de votants, cues en alguns moments del matí a l'entrada de la seu de l'avinguda Diagonal, treball continuat dels interventors i tràfec de gent a les escales. Nervis entre alguns responsables de campanya. Trucades i missatges de watsapp. No hi ha dades de participació, però per força serà més alta que la de les anteriors eleccions, quan només va votar l'1% i escaig del cens. Arriben notícies de cues en diverses parts del territori. Totes les candidatures estan pendents de la participació.
 

Cues per votar a les eleccions camerals en un col·legi de Vic.


La Cambra es va negar a enviar targetes censals a tots els votants (un cens de 423.000 electors). Totes les candidatures han patit per fer arribar els seus missatges als electors. Unes per estar fora de les estructures de la casa i les altres perquè aquest cop tot és diferent i han hagut d'anar a buscar el vot pel territori. 

La candidatura independentista, la gran sorpresa 

La presència de fins a cinc candidatures ajuda a explicar-ho: les de l'empresari Enric Crous, l'empresari i financer Carles Tusquets, l'advocat Ramon Masià, una d'independentista amb el nom d'Eines de País, que es defineix explícitament com a independentista, i la que lidera la plataforma de dones 50/50. Però ha estat la candidatura Eines de País, animada des del primer moment per l'ANC, la que ha capgirat totes les previsions.

Votar avui a la Cambra ha estat dur per molts, però no ho és també la vida de l'autònom? Malgrat les distorsions, per primer cop en la història de l'entitat, les eleccions per renovar el ple cameral mostren imatges pròpies d'una jornada electoral que, per força, ho són també de normalització democràtica i dels canvis que s'han produït en la societat catalana.