Crous espera que el vot de les grans empreses «no canviï» el resultat a la Cambra

Carles Tusquets qualifica la campanya electoral de "dura", però assegura que en cap cas "impugnaran" el procés

Enric Crous atenent la premsa aquest migdia.
Enric Crous atenent la premsa aquest migdia. | Pep Martí
08 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:36h
Aquesta nit se sabrà com queda la composició dels 40 membres elegits del ple. Però caldrà encara saber els vint vocals restants: 14 de les grans empreses i sis per les organitzacions patronals. Un dels candidats, Enric Crous, ha assegurat aquest migdia que espera que els vocals designats per les grans empreses "respectin" i "no canviïn" els resultats sorgits de les urnes avui. Crous ha afirmat que les empreses són lliures de fer el que considerin, però que l'ideal és que el vot dels que són anomenats els grans electors no distorsionin els equilibris que reflecteixin les urnes. 

Existeix el temor en sectors camerals que els resultats de l'elecció del ple pugui ser "corregit" pel bloc dels vocals nomenats per les grans corporacions. Aquesta seria una
situació difícil de gestionar, segons apunten fonts de diverses candidatures. 

Els candidats a la Cambra de Comerç de Barcelona s'han felicitat de la participació que s'està produint en les eleccions camerals. Encara no hi ha dades de participació, però els dversos col·legis electorals estan mostrant una assistència concorreguda a les urnes. Crous ha considerat que és "un èxit de totes les candidatures" la participació que s'està produint.

Carles Tusquets: "Ha estat una campanya dura, però no impugnarem"

Per la seva banda, en una trobada amb els mitjans, el candidat Carles Tusquets ha aplaudit el que es preveu que serà un increment de la participació perquè això "ens dona molta força com a Cambra", una institució que ha de ser la veu dels emprenedors davant les administracions. 

Tusquets ha fet un anunci important. Malgrat el que ha considerat una campanya "dura", i que han topat amb "entrebancs", considera que el procés pel vot electrònic ha funcionat i s'ha desmarcat de cap tipus d'impugnació: "Nosaltres en cap cas impugnarem les eleccions". El candidat ha afirmat que si la seva llista no obté la plenitud dels llocs a elegir, "parlarem amb tothom" i que si és elegit vocal, continuarà al ple encara que no sigui president.    

Més de 423.000 electors

Avui és el dia D de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. Hi ha eleccions a totes les cambres catalanes, però és a la de Barcelona on s'ha centrat tota la tensió informativa per la concurrència de candidatures i la incertesa del resultat. Batallen per fer-se amb la majoria dels 40 llocs del ple que s'elegeixen avui fins a cinc candidatures: les de l'empresari Enric Crous, l'empresari i financer Carles Tusquets, l'advocat Ramon Masià, una d'impulsada per l'ANC i el Cercle Català de Negocis amb el nom d'Eines de País, que es defineix explícitament com a independentista, i la plataforma de dones 50/50, que subratlla la reivindicació de la paritat i opta a 13 vocalies. La majoria del ple elegirà amb posterioritat el nou president, que succeirà l'actual, Miquel Valls.

La participació serà la dada clau i probablement decisiva d'aquest procés electoral. Són convocats més de 423,000 electors, entre empreses grans, pimes i autònoms. Precisament una de les crítiques al procés cameral per part de diverses candidatures ha estat el fet que molts votants ignoren encara que tenen dret al vot, el que ha estat històricament una gran anomalia a les cambres. La participació en les anteriors eleccions, el 2010, amb prou feines va superar l'1% del cens. 

El 2 de maig es va obrir el període per poder votar pel sistema de vot electrònic remot. Un mecanisme que s'ha instaurat per primer cop i que és a càrrec de l'empresa Scytl. Aquest dimecres es pot votar per vot electrònic presencial i es considera que serà un dia de força participació. A les 10 del matí s'han obert els onze col·legis electorals de la Cambra de Barcelona, que tancaran a les sis de la tarda. Aquí podeu obtenir tota la informació sobre el procés electoral. Sobre com funcionen les cambres, qui pot votar, com s'estructura el ple de la institució i qui són els "grans electors" podeu llegir aquesta informació. 

Des de la Cambra de Comerç s'assegura que confien a poder informar sobre els resultats entorn les deu del vespre. Però el que avui decideixin les urnes podria no ser definitiu. Perquè el ple de la Cambra està format per 60 membres, 14 dels quals seran designats per les principals empreses associades, i sis més per les organitzacions patronals. Si el resultat d'avui és ajustat o ofereix un ple molt fragmentat, serà l'hora dels pactes i les aliances.