Marisa Cots: «El càncer d'ovari és un assassí silenciós»

La presidenta de l'Associació Mama&Ovari Hereditari parla a NacióDigital d'aquesta patologia coincidint amb el dia mundial

Marisa Cots (en primer terme) en una activitat de l'AMOH
Marisa Cots (en primer terme) en una activitat de l'AMOH | Juanma Peláez
08 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:56h
Aquest 8 de maig es commemora el Dia Mundial contra el càncer d’ovari, una patologia que afecta dones de diferents edats i que en moltes ocasions apareix sense donar símptomes clars. Per aquest motiu, l'Associació Mama&Ovari Hereditari (AMOH) organitza aquest dimarts una sèrie de punts informatius a la ciutat de Sabadell, on es dona detalls a la població sobre com prevenir-lo i detectar-lo, i també es recapten fons destinats íntegrament a la recerca. La seva presidenta, Marisa Cots, ho explica en una entrevista a NacióDigital.

- És molt habitual aquest tipus de càncer?

- Cada any se’n detecten més casos. El problema és que no es mostren símptomes, i de vegades costa de identificar-lo, perquè es pot confondre amb altres tipus de patologies benignes. És per això que és molt habitual que la dona que el pateix no ho sàpiga.

- I quins són aquests símptomes?

- Acostuma a produir distensió abdominal, s’orina més freqüentment, produeix mal de panxa, es té sensació d’estar sempre ple, hi ha canvis en les menstruacions, es pateix mal d’esquena… aquests tipus de símptomes són fàcils de confondre amb altres malalties, i per aquest motiu de vegades no se li presta prou atenció.

- Sí que sembla fàcil de confondre.

- És per això que es coneix el càncer d’ovari com “l’assassí silenciós”. En el moment en què es detecta sol trobar-se en una fase avançada, perquè no és senzill d’identificar.

- I no hi ha mecanismes que puguin localitzar-lo?

- L’ecografia vaginal i els marcadors són elements que s’utilitzen, però no sempre són fiables. Amb les ecografies, ens hem trobat amb casos en què hi ha persones que l’exploració és negativa, que tot està bé, però que al cap de tres mesos se’ls troba metàstasi al peritoneu, al fetge i altres òrgans. Els marcadors tampoc no són del tot fiables, perquè de vegades surten alterats i no hi ha res, o no donen positiu però hi ha la patologia al darrera. Així com amb el càncer de mama es fa més soroll, amb aquest no és tan senzill.

- Quines possibilitats hi ha per abordar-lo?

- Hi ha dones que tenen casos de mutació i el que solen fer és extirpar-se els ovaris i la trompa de fal·lopi quan decideixen que no voldran tenir més fills, amb l’objectiu d’evitar la malaltia.

- L’entitat va néixer a Sabadell. Què us va impulsar a crear l’entitat?

- El cor d'aquesta associació és l'especialista en oncologia del Taulí i el Consorci Sanitari de Terrassa Gemma Llort. És la que em va tractar, també a la vicepresidenta, Laura Navarro, i va viure amb nosaltres el càncer. Ella ens va animar a fer-ho. El nostre propòsit és donar a conèixer aquestes mutacions dels gens BRCA1 i BRCA2 i el que volen dir, perquè hi ha uns riscos molt alts, amb percentatges que oscil·len entre el 80 i 90% de patir un càncer. Va ajudar molt que l'actriu Angelina Jolie anunciés, el 2013, que s'havia sotmès a una doble mastectomia per aquest fet.

- I avui munteu punts informatius, on us podem trobar?

- Serem en tres punts, posem parada a davant de l’Hospital Parc Taulí, a la plaça del Pi i a la plaça de l’Imperial. A més d’informar, venem collarets, espelmes i bolígrafs que hem fet des de l’associació a un preu de 3 euros. La recaptació anirà íntegra a la investigació d’aquest tipus de càncer.