Més de 423.000 electors, cridats a votar per renovar la Cambra de Barcelona

A les 10 del matí s'obren els onze col·legis electorals on es pot votar pel sistema de vot electrònic presencial per elegir el successor de Miquel Valls

Eleccions a la Cambra de Barcelona
Eleccions a la Cambra de Barcelona | Bernat Cedó
08 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:37h
Avui és el dia D de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. Hi ha eleccions a totes les cambres catalanes, però és a la de Barcelona on s'ha centrat tota la tensió informativa per la concurrència de candidatures i la incertesa del resultat. Batallen per fer-se amb la majoria dels 40 llocs del ple que s'elegeixen avui fins a cinc candidatures: les de l'empresari Enric Crous, l'empresari i financer Carles Tusquets, l'advocat Ramon Masià, una d'impulsada per l'ANC i el Cercle Català de Negocis amb el nom d'Eines de País, que es defineix explícitament com a independentista, i la plataforma de dones 50/50, que subratlla la reivindicació de la paritat i opta a 13 vocalies. La majoria del ple elegirà amb posterioritat el nou president, que succeirà l'actual, Miquel Valls.

La participació serà la dada clau i probablement decisiva d'aquest procés electoral. Són convocats més de 423,000 electors, entre empreses grans, pimes i autònoms. Precisament una de les crítiques al procés cameral per part de diverses candidatures ha estat el fet que molts votants ignoren encara que tenen dret al vot, el que ha estat històricament una gran anomalia a les cambres. La participació en les anteriors eleccions, el 2010, amb prou feines va superar l'1% del cens. 

El 2 de maig es va obrir el període per poder votar pel sistema de vot electrònic remot. Un mecanisme que s'ha instaurat per primer cop i que és a càrrec de l'empresa Scytl. Aquest dimecres es pot votar per vot electrònic presencial i es considera que serà un dia de força participació. A les 10 del matí s'obren els onze col·legis electorals de la Cambra de Barcelona, que tancaran a les sis de la tarda. Aquí podeu obtenir tota la informació sobre el procés electoral. Sobre com funcionen les cambres, qui pot votar, com s'estructura el ple de la institució i qui són els "grans electors" podeu llegir aquesta informació. 

Des de la Cambra de Comerç s'assegurava ahir que confiaven a poder informar sobre els resultats entorn les deu del vespre. Però el que avui decideixin les urnes podria no ser definitiu. Perquè el ple de la Cambra està format per 60 membres, 14 dels quals seran designats per les principals empreses associades, i sis més per les organitzacions patronals. Si el resultat d'avui és ajustat o ofereix un ple molt fragmentat, serà l'hora dels pactes i les aliances.