Eleccions municipals 2019: ENTREVISTA

Neus Lloveras: «Caldran cinc anys més perquè Vilanova tingui les finances sanejades»

L'alcaldessa de la capital del Garraf s'acomiada de la política i fa balanç d'un mandat convuls on ha compaginat el càrrec amb el de presidenta de l'AMI i de diputada al Parlament

per Clara Virgili , Vilanova i la Geltrú, 8 de maig de 2019 a les 13:30 |
Neus Lloveras presidint l'últim ple de la legislatura | CV
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Neus Lloveras ha presidit el seu ple número 131. Són 8 anys sent alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, i amb el compte enrere per al final de la legislatura, finiquita també la seva carrera política. Lloveras s'acomiada per coherència, diu. Però el cas és que ho fa després d'una legislatura molt convulsa, amb moments crítics com el de l'abril de 2017, quan els dos regidors d'Unió van decidir passar a l'oposició, o el de gener de 2018, quan va renunciar a la presidència de l'AMI poc després que el Tribunal Suprem la inclogués com investigada en la causa general contra l'independentisme, o uns mesos després amb el trencament del pacte de govern amb el PSC i el nou acord amb ERC. Els darrers 4 anys se li ha retret que aglutinava massa càrrecs: a més d'alcaldessa ha estat presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència en l'auge del procés i diputada al Parlament de Catalunya. Malgrat tot afirma haver posat sempre per davant la seva tasca com alcaldessa, i de fet és l'últim càrrec que deixa.

- Com valora els vuit anys al capdavant de l'Ajuntament?


Son vuit anys que han passat molt ràpid perquè han estat molt intensos però que com a persona m'han enriquit moltíssim. La primera legislatura va estar marcada per una crisi econòmica molt greu i amb un ajuntament pràcticament en fallida. El govern anterior no va saber veure que venia una crisi, va seguir gastant al mateix ritme i això va provocar un endeutament molt important. El 2011 teniem un pressupost de 65 milions euros i l'endeutament arribava quasi als 100 milions, per tant una bestialitat. Això va marcar la primera legislatura i també el fet que vam governar amb minoria, amb 9 regidors sobre 25.

La segona legislatura els ciutadans van reconèixer aquesta tasca perquè tot i rebre menys vots que a les anteriors eleccions, la diferència respecte la segona força va ser considerable. Vam seguir, amb més minoria, amb 6 regidors, i per tant calia pactar. Hem estat tres anys amb PSC i un any amb ERC, i tot i que la situació econòmica ha estat millor, s'hi ha afegit la dificultat de la situació que ha viscut Catalunya amb el procés, on els ajuntaments hi hem tingut un paper important.


A Vilanova tenim un gran problema amb el manteniment dels carrers. Com alcaldessa no hi ha res pitjor que sortir al carrer i veure un forat a terra.

- Fins a quin punt ha condicionat els seus mandats l'endeutament municipal?


Moltíssim perquè encara ara l'ajuntament està pràcticament intervingut. No estem autoritzats ni per contractar personal ni per demanar préstecs. Per tant l'acció queda limitada als ingressos ordinaris i a les subvencions que poguem rebre.

En aquests moments a Vilanova tenim un gran problema amb el manteniment dels carrers. Calen intervencions molt importants que valen molts i molts milions. Doncs quan un grup municipal em reclama això sempre li responc que diguin de quina partida ho volen treure. Tenim unes limitacions pressupostàries molt importants, i això ha condicionat moltíssim.

Com alcaldessa no hi ha res pitjor que sortir al carrer i veure un forat a terra. Jo vaig sempre amb la llibreta i t'agafa tot. Però després has de decidir què fas. És un equilibri molt complicat. 

- Quant temps creu que trigarà l'ajuntament a tenir unes finances municipals sanejades?

Si ara tenim uns 65 milions de deute i el pressupost municipal ronda els 70 milions, vol dir que estem quasi al 100% d'endeutament, i hauríem d’arribar al 80%. Fent números a l'engròs, si en 8 anys hem passat de 98 milions de deute a 65, vol dir que cada any s'han sanejat uns 4 milions d’euros. Això són molts diners. Imagineu-vos si els haguéssim pogut invertir en arreglar carrers, tindríem una ciutat que podríem menjar sobre les voreres. És impossible poder sanejar a més ritme del que hem fet. Per tant, com a mínim caldran 4 o 5 anys més per poder tenir unes finances sanejades.
 

L'alcaldessa i les 4 tinents d'alcalde de Vilanova i la Geltrú Foto: Clara Virgili

 

- El darrer any ha estat molt intens, tant a nivell polític com personal. Com s'ha sentit amb els seus socis de govern?

L'acord de govern amb el PSC a nivell local va ser positiu i vam treballar molt bé. Ara bé, Vilanova no és una illa, està dins un context polític de país, i en certs moments és molt difícil treballar amb un grup que a nivell de país no respecta alguns principis que per nosaltres eren molt importants. Això va fer impossible continuar treballant amb el PSC i per tant vam haver de trencar aquest pacte. 

Després vam estar uns mesos governant sols i al cap de poc vam aconseguir un acord amb ERC que, malauradament, ha estat molt curt, de menys d’un any, tot i que també ha estat positiu. S'han pogut tancar temes que estaven engegats més alguns aspectes que el grup d'ERC va introduir.

- Amb quin dels dos socis de govern s’ha sentit més còmode?

Amb els dos hem treballat molt bé i per tant no faré diferenciacions. Han estat moments diferents. Però és que hem treballat molt bé també amb la resta de grups del consistori. Una de els grans forces que te el consistori de Vilanova i la Geltrú és que els grups municipals tenim la capacitat de posar les necessitats de la ciutat per davant i apartar temes partidistes.

El fet que dos regidors del govern passessin a l'oposició va ser un frau a la democràcia. No ho perdono.

- En el seu comiat al darrer ple, va fer menció a Ariadna Llorens i David Montes. No els perdona que passessin a l'oposició l'abril del 2017?

Jo perdono a tothom, no soc rencorosa. No és un tema personal. Penso que qui no pot perdonar aquesta actitud són els 6.000 electors que van dipositar la seva confiança en CiU, i per tant no van votar a persones, sino a un grup que va obtenir 6 regidors. El fet que passessin a l'oposició és un frau claríssim a la democràcia. I això és el que no perdono. No perdono el fet de que, per motius personals d’aquestes dues persones, van enganyar aquells qui havien dipositat la confiança en un grup municipal.

Això ha fet que durant gran part de la legislatura, més de la meitat, hi hagi hagut dos regidors menys al govern, que haurien pogut fer una aportació molt important. Crec que això va ser molt deslleial, i de fet el PSC va demostrar una lleialtat molt important perquè en cap moment va posar en dubte el govern municipal tot i que ells tenien més regidors que nosaltres. Van entendre que el que era una anomalia democràtica era que dos regidors passessin a l’oposició.

La decisió de deixar la política la vaig prendre quan vaig començar. Sempre ho he entès com un interval a la meva vida.

- Aquest va ser el punt d'inflexió que la va fer decidir-se a deixar la política?

Aquest va ser un dels moments més desagradables d'aquests 8 anys i em va decebre moltíssim, però la decisió sobre el moment de deixar la política el vaig prendre quan vaig començar. És a dir, el 2011, quan vaig agafar l'alcaldia ja vaig dir que això ho prenia com un interval a la meva vida i que hi dedicaria 4 anys, màxim 8 si tornava a sortir escollida. Crec que és important que els mandats municipals tinguin una limitació i que els polítics no visquem de la política. També haig de dir que quan estàs en la dinàmica i estàs a gust, costa prendre la decisió de deixar-ho, perquè per ganes jo seguiria, però he estat conseqüent amb el que sempre he cregut i que crec que és el millor, tant per la ciutat com per a mi.

- Però va anunciar que deixava la política poc després de saber que el Tribunal Suprem la incloïa entre els investigats en el procés general contra l'independentisme. Va tenir-hi res a veure?

Va coincidir en el temps però el meu compromís amb el grup municipal era que anunciaria que plegava un any abans del final de la legislatura, i per tant el gener de 2018. En l'únic que va influir va ser en que, probablement, si no hi hagués hagut tota aquesta persecució judicial dels polítics catalans, hauria mantingut la presidència de l'AMI fins al final del mandat.

I pel que fa al fet de no continuar com a diputada al Parlament va ser per coherència, perquè jo estava al Parlament com a representant de la política municipal, per tant no tenia cap sentit que tornés a agafar l'acta de diputada si deixava la política local.

- Seguirà fent política?

Deixo la política en general, que no vol dir que pugui estar-hi implicada i hi participi. Sempre al costat de Blanca Albà pel que necessiti. Continuaré fent política des del món associatiu. Perquè el que em va impulsar a entrar en política va ser treballar per la meva ciutat, i això també es pot fer des d'altres àmbits.

Hem canviat la forma de funcionar de l'ajuntament. Històricament hi havia molta intromissió política en temes totalment tècnics

- De què està més orgullosa del seu pas per l'alcaldia de Vilanova i la Geltrú?

Em sento satisfeta perquè hem fet canvis en la manera de funcionar de l'ajuntament. Històricament hi havia una intromissió molt important dels polítics en temes absolutament tècnics i ordinaris de l'administració local, cosa que feia que funcionés malament. Hem treballat molt per separar-ho clarament, i tot i que encara queda molt per fer, n'estic orgullosa.

I pel que fa a la ciutat destacaria que econòmicament estava molt adormida, s'havia quedat encallada en el boom de la construcció. Ara tenim una Vilanova que s'ha convertit en centre comercial de la Vegueria, que comença a potenciar el turisme responsable, familiar i respectuós, hem posat el Port al mapa, la Universitat, i la indústria tecnològica continua funcionant. En aquest sentit és de destacar la tasca que va fer Gerard Figueras - actual Secretari General de l'Esport de la Generalitat - com a regidor de Promoció Econòmica, que va impulsar el Pla Estratègic d'Activitat Econòmica 2017-2025 i que encara s'està desenvolupant. 

- A què dedicarà el seu temps a partir d'ara?

Torno a la meva activitat professional. Tinc una excedència per ocupació de càrrec públic, que és amb reserva de lloc de treball i per tant torno a la meva activitat tal com vaig fer de l’any 85 al 2011.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació