Del «mercat cooperatiu» a la Model a frenar el capitalisme: el debat d’economia social a Barcelona, en quinze frases

Les candidatures municipals debaten sobre el creixement i la dependència pública de l'economia solidària al debat organitzat per Economia Social Catalunya

El debat ha estat organitzat per Economia Social Catalunya
El debat ha estat organitzat per Economia Social Catalunya | ND
07 de maig del 2019
Actualitzat a les 19:03h
Més de 4.700 iniciatives socioeconòmiques, un 2,8% del total d'empreses, 53.000 treballadors i l'equivalent al 7% del PIB de Barcelona. Aquestes són les principals dades que permeten copsar el pes de l'economia social i solidària a Barcelona. Aquest dimarts, l'associació Economia Social Catalunya ha organitzat un debat a Barcelona Activa sobre aquest model econòmic amb la participació de les candidatures que es presenten a les eleccions municipals.

Joan Subirats (Barcelona en Comú), Neus Munté (Junts per Catalunya), Francisco Sierra (Barcelona pel Canvi-Ciutadans), Eva Baró (ERC), Joan Ramon Riera (PSC), Imma Delgado (PP) i Anna Saliente (CUP) han participat en el debat, que s'ha centrat en les seves propostes polítiques per impulsar l'economia social, la dependència d'aquest model econòmic respecte les administracions públiques i l'alternativa que l'economia solidària representa en contraposició al capitalisme.

La campanya arriba després d'un mandat en què el govern d'Ada Colau ha incrementat el suport a l'economia social. Barcelona Activa ha assessorat 400 projectes, el nombre de cooperatives s'ha doblat a la ciutat i la inversió de l'Ajuntament al sector ha estat de 16 milions d'euros.

La col·laboració público-privada, els debats ideològics de fons, la transversalitat del cooperativisme i la capacitat d'enfortiment que tingui el sector més enllà del suport públic, macarà el rumb de l'economia social i solidària el pròxim mandat.

1. Joan Subirats (Barcelona en Comú): "Més enllà de les fires d'economia social, hem de treballar per un mercat permanent. Podem convertir la Model en una espècie de superfície comercial de l’economia social de 3.000 metres quadrats".

2. Neus Munté (Junts per Catalunya): "Cal fomentar el coneixement ciutadà de l'economia social i solidària, donar-li la màxima veu i visibilització".

3. Francisco Sierra (Barcelona pel Canvi-Ciutadans): "Només podem posar una pega al govern municipal. Ha posat massa èmfasi només en l’economia social i solidària. La nostra aposta també és pels autònoms".

4. Eva Baró (ERC): "L'Ajuntament ha d'explorar els límits de la normativa per fomentar l'economia social i solidària".

5. Joan Ramon Riera (PSC): "No volem una economia subsidiada, sinó una economia consolidada amb suport públic. L’economia ens ha de sobreviure als que estem aquí".

6. Imma Delgado (PP): "Proposem desenvolupar clàusules socials en contractació pública perquè no només es valori el preu sinó també els aspectes tècnics".

7. Anna Saliente (CUP): "Cal potenciar l'economia social i solidària al tercer sector, amb cooperatives que no treballin per lucre sinó per atendre les persones, i també en altres sectors del mercat per competir amb l'empresa privada. Per exemple, en la sobirania alimentària, la tecnologia o la producció cultural".

8. Joan Subirats (Barcelona en Comú): "Hem de treballar conjuntament amb la Generalitat per consolidar el treball de la incubadora de cooperatives que és Coòpolis".

9. Joan Subirats (Barcelona en Comú), sobre la dependència pública: "No hem de confondre allò públic amb allò institucional. Hem de crear una estratègia per als pròxims deu anys, pensada amb el sector". 

10. Neus Munté (Junts per Catalunya): "Barcelona Activa ha trencat amb la inèrcia clàssica però segur que encara hi ha camí per recórrer al servei de l’economia social i solidària en clau d’innovació".

11. Francisco Sierra (Barcelona pel Canvi-Ciutadans): "El sector pot convergir perfectament amb altres models econòmics".

12. Anna Saliente (CUP) A Joan Subirats (Barcelona en Comú): "És incompatible donar suport a l'economia social i solidària mentre s'ajuda l'economia especulativa, a través del Consorci de Turisme o el Mobile World Congress. Cal assumir la idea de David contra Goliat i posar recursos al servei d’una altra economia que no estigui encarada al lucre econòmic".

13. Eva Baró (ERC): "A mig llarg termini L'economia social i solidària ha de poder influir en el model econòmic de la ciutat i cal forçar la cooperació amb l'economia més clàssica".

14. Joan Ramon Riera (PSC): "No volem un creixement elitista ni repartir-nos la misèria de les tesis del decreixement".

15. Anna Saliente (CUP): "Volem reorientar Barcelona Activa per fomentar l'assessorament de projectes cooperatius. Barcelona Activa no ha de ser garant del model d’emprenedoria neoliberal".
Arxivat a