La candidatura independentista a la Cambra considera «crucial» el vot presencial de demà

Joan Canadell (Eines de País): "La gran irregularitat d'aquestes eleccions no és al vot electrònic, sinó en els 400.000 votants que no saben que poden votar"

1200_1556909933cambra
1200_1556909933cambra
07 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:37h
Queden poc més de 24 hores perquè conclogui el procés electoral a les cambres catalanes, que a la Cambra de Comerç ha esdevingut una duríssima lluita pel poder entre quatre llistes senceres als 40 llocs del ple: les de l'empresari Enric Crous, l'empresari i financer Carles Tusquets, que és qualificada per les altres d'"oficialista", l'advocat Ramon Masià i una d'explícitament independentista, Eines de País, impulsada per l'ANC i el Cercle Català de Negocis. També concorre la plataforma de dones 50/50, que presenta 13 candidates.

El matí d'aquest dimarts, a les 9 hores, ha conclòs el termini per votar pel sistema de vot electrònic remot. Però queda el dia de demà, en què es podrà votar de manera electrònica però presencial. Demà es pot votar des de les 10 hores del matí a les sis de la tarda en onze col·legi electorals. la participació de demà pot resultar decisiva en aquestes eleccions.

Per la candidatura Eines de País, demà serà un dia crucial.  La llista independentista ha treballat a fons sobre el col·lectiu d'autònoms i petits empresaris que no disposen de documentació electrònica per votar de forma remota i confien molt en els votants que demà vagin a votar als col·legis electorals. Ahir dilluns, una "caiguda" en el sistema, segons la candidatura de Ramon Masià, i una major "lentitud" segons l'empresa Scytl, que té cura de la maquinària del vot electrònic, va generar més tensió. Des d'Eines de País, però, treuen ferro a la suposada caiguda. AGTIC Consulting, l'auditora que vetlla per la regularitat del procés, ha assegurat que el sistema no va deixar de funcionar en cap moment. 

Joan Canadell, candidat i un dels impulsors d'Eines de País, consideran que "els problemes que es puguin ocasionar en el vot electrònic poden acabar sent l'excusa perquè algú intenti impugnar les eleccions". Segons ell, "ahir hi va haver alguns problemes de lentitud que van durar unes poques hores, pe`ro la gran irregularitat que s'ha produït en aquestes eleccions és que la majoria dels 423.000 votants no saben que poden votar. Aquí hi ha la clau d'aquestes eleccions".  

Tant Eines de País com la candidatura d'Enric Crous han exigit des de l'inici del procés que la Cambra apostés de valent per divulgar i publicitar les eleccions, i creuen que l'esforç fet des de la institució cameral ha estat del tot insuficient. S'han mostrat molt crítics, en aquest sentit, amb la negativa de la Cambra a enviar targetes censals als votants.