ERC prioritzarà les aliances progressistes i republicanes després del 26-M

Els republicans asseguren que Junqueras recollirà l'acta del Congrés i que l'objectiu és que faci el mateix a Brussel·les

Diana Riba, Elisenda Alamany, Ernest Maragall i Jordi Solé, presentant la candidatura de les municipals i europees
Diana Riba, Elisenda Alamany, Ernest Maragall i Jordi Solé, presentant la candidatura de les municipals i europees | @Esquerra_ERC
07 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:54h
En un moment en què les majories absolutes són difícils, i encara més en ciutats com Barcelona, ERC afronta les eleccions municipals del 26 de maig amb el propòsit de prioritzar les aliances de segell progressista i amb compromís republicà. El cap de campanya dels republicans, Sergi Sabrià, ha explicat aquest dimarts que es tindran en compte els projectes i els acords que siguin guanyadors. El lideratge d'Oriol Junqueras, cap de llista a les europees, pretenen que sigui una catapulta més per a les candidatures municipals. 

A la pràctica, això implica que, a nivell territorial, els republicans segueixen obrint la porta a enteses amb els comuns i al mateix temps també amb Junts per Catalunya, i que seran més complicades les aliances amb els socialistes. Aquest és el patró que l'alcaldable de Barcelona, Ernest Maragall, ha esbossat ja de cara a un escenari postelectoral si els republicans aconsegueixen ser els més votats. Tot i això, més enllà de la capital catalana, es tindran en compte les realitats territorials tenint present que els partits també són heterogenis i responen a diferents lògiques.

De la "resistència" a la "construcció republicana"

Després de la victòria del 28-A, ERC considera que s'ha de passar de la fase de "resistència" a la fase de "construcció republicana" i que per això és clau guanyar a Barcelona. Treuen pit de ser el grup que més candidatures territorials ha presentat -en total, 807, superant per primer cop l'espai que representa Junts per Catalunya- i, en el cas de Barcelona, promouran que Maragall és l'únic candidat amb opcions reals perquè la capital tingui un alcalde independentista. 

Pel que fa a la situació Junqueras, Sabrià ha certificat que deixarà l'acta del Parlament per agafar la del Congrés el pròxim 21 de maig i que intentaran que faci "el mateix" a Brussel·les un cop s'hagi de constituir el Parlament europeu. Implicaria, això sí, deixar l'acta de Madrid per agafar la d'eurodiputat. "Això serà guanyar un nou embat a l'Estat", ha etzibat. Com a la campanya del 28-A, els republicans han demanat a la Junta Electoral que Junqueras pugui participar en quatre actes. "No entendríem que no ns ho autoritzessin", han assegurat. 

El lema de la campanya de les municipals, que arrencarà aquest dijous a la platja del Bogatell de Barcelona, serà Impuls republicà, mentre que el de les europees serà A Europa, drets i llibertats. ERC ha dissenyat una agenda per compaginar els actes de la capital catalana amb els de la resta del territori i té com a data assenyalada el 21 de maig, quan està previst que es constitueixi el Congrés. El Suprem haurà de decidir si autoritza Junqueras a sortir i recollir l'acta. 

De moment, cap trucada de Pedro Sánchez

En plena ronda de contactes del president Pedro Sánchez amb els principals partits estatals, ERC encara no ha rebut cap trucada per reunir-se amb el líder del PSOE. Els republicans han assegurat que seguiran "insistint" i que tindran "paciència", però que els socialistes han d'entendre que el resultat del 28-A "obliga a obrir un procés de diàleg".