Valls, als empresaris de Barcelona Global: «El groc no pot ser l'únic color de la ciutat»

L'alcaldable, que es reivindica com el candidat de les "elits", explicita la seva voluntat de pactar amb els socialistes enfront el populisme i els "separatistes" de Maragall

Manuel Valls, a l'acte de Barcelona Global.
Manuel Valls, a l'acte de Barcelona Global. | ACN
07 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:41h
A dos dies de l'inici de la campanya de les eleccions municipals del 26 de maig, Manuel Valls s'ha reivindicat, davant de la plataforma empresarial Barcelona Global, com el candidat de les "elits". Una etiqueta, ha explicat, que se li ha posat i que ell no defuig. Sense les elits, sense el talent, ha dit, no existeix ni el Palau de la Música ni el Liceu, i "sense les elits no serà possible l'aposta per la recerca, pels parcs tecnològics, per la biomedicina, pel combat pel canvi climàtic", projectes de futur que requereixen la col·laboració publico-privada. 

Valls ha fet una crida a superar el model d'Ada Colau evitant el risc de caure en el projecte "separatista" d'Ernest Maragall. "El groc no pot ser l'únic color de Barcelona", ha afirmat Valls.  Ha apel·lat a un "canvi" a la ciutat i que intentarà pactar amb totes les forces que no són "ni populistes ni separatistes", com és el cas dels socialistes. 
Valls ha defensat la dimensió "catalana, espanyola i europea" de Barcelona, una ciutat que "necessita Espanya" per engegar totes les inversions que calen. El periodista Enric Sierra ha recordat al candidat que molts alcaldes han anat a Madrid a demanar diners i han tornat amb les mans buides. "Però és que per això es necessita lideratge", ha respost Valls, per qui "es confón lideratge amb activisme. Ara només hi ha activisme". 

Un pols contra les enquestes

Manuel Valls ha comentat la darrera enquesta publicada, que dibuixa un frec a frec entre la candidatura d'ERC que lidera Ernest Maragall i la d'Ada Colau, que dona només 6 regidors a Ciutadans a Barcelona. Valls ha assegurat que no s'ha de fer massa cas a les enquestes perquè "la gent votarà molt diferent al 28-A". 

Pau Guardans, el president de la plataforma Barcelona Global, ha presentat el candidat dient que "el seu currículum és el més impressionant del de tots els alcaldables", i ha fet una crida perquè la ciutat doni "el grn salt endavant" que no ha donat. "Les altres ciutats no paren i si nosaltres no ens movem, anem enrere". Guardans ha fet una defensa de la dimensió global de Barcelona, del seu component metropolità i de la seva necessària obertura al món, als visitants i a les inversions.

De la seguretat a la ciutat "maca"  

Valls ha respost diverses qüestions plantejades per membres de la plataforma. El candidat s'ha fet fort en la seva defensa de la seguretat i la tolerància zero com a primera prioritat. Ha fet una defensa encesa del turisme com a gran poder de la ciutat, una ciutat que ha de posar-se més "maca", ha d'estar "en il·luminada": "L'atractiu de Barcelona ha de ser una prioritat per nosaltres".

Montjuïc i Paral·lel, eix cultural

Isabel Vidal, del grup Focus, ha preguntat a Valls pels seus projectes culturals. Valls ha apostat per fer de l'eix Montjuïc-Paral·lel un gran pol cultural, convertint en una prioritat urbanística la recuperació del Paral·lel com un gran bulevard que entronqui amb la història de l'avinguda. Ha propugnat treure molt més rèdit als equipaments culturals, esmentant el MNAC com a gran col·lecció que té, malgrat això, "pocs visitants". 

Habitatge: solució metropolitana

Anna gener li ha plantejat a Valls les urgències del problema d'habitatge. En el seu programa, es compromet a construir 10.000 habittages en vuit anys, a preus assequibles. Valls ha insistit en què aquest tema s'ha de resoldre amb una mirada metropolitana: "Ha de ser una competència exclusiva de l'àrea metropolitana, amb un registre únic". El candidat ha afirmat que en aquests moments la ciutadania ja no es creu les promeses electorals en aquest àmbit i no hi ha més sortida que afrontar els compromisos.