La decisió unilateral de Llarena que desmunta la «rebel·lia» de Puigdemont

El jutjat contenciós-administratiu de Madrid inclou en la sentència que és "indiscutiblement fals" que es pugui "imputar personalment" l'expresident de la seva situació processal

Carles Puigdemont i Laura Borràs, aquest diumenge a Waterloo
Carles Puigdemont i Laura Borràs, aquest diumenge a Waterloo | Junts per Catalunya
06 de maig del 2019
Actualitzat a les 19:23h
Pablo Llarena, magistrat instructor de la causa contra el procés al Tribunal Suprem, no surt ben parat de la decisió adoptada aquest dilluns pel contenciós-administratiu de Madrid sobre la candidatura de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Per què? Segons el raonament d'aquesta instància judicial, la situació d'exili o de "rebel·lia processal" de tots tres dirigents -un dels arguments que va utilitzar la Junta Electoral Central (JEC) per vetar la llista de Junt per Catalunya (JxCat)- és "directament imputable" a la decisió de Llarena de retirar les euroordres contra els exiliats.

Què vol dir això? Segons la resolució, que la decisió de Llarena es va prendre "unilateralment" i per "pròpia voluntat". De fet, el contenciós-administratiu de Madrid recorda que el tribunal alemany d'Schleswig-Holstein havia "acordat" l'entrega de Puigdemont "amb certes condicions", és a dir, només pel delicte de malversació i no per rebel·lió. El fet que no tingués en compte aquest últim delicte va motivar que Llarena fes marxa enrere i retirés les euroordres, que ja havien topat amb reticències per part de la justícia belga.
 
Per tant, recull la resolució, "és indiscutiblement fals que la situació de rebel·lia processal en la qual es troba a Espanya li sigui imputable personalment". "La qual cosa, dita sigui de passada, no casa tampoc amb el fet que tots ells tinguin domicili conegut i despleguin activitat pública amb normalitat, fins al punt de presentar-se a les eleccions", recalca la resolució, que també recorda que Ponsatí forma part de la llista municipal de Barcelona és Capital a les municipals del 26-M.

El raonament apareix en el quart paràgraf de la pàgina 11 del text enviat pel jutjat contenciós-administratiu número nou de Madrid, adjuntat a la notícia.

El TSJM aclara la resolució

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha volgut aclarir, a través d'un comunicat, la referència que fa la resolució del contenciós administratiu sobre Llarena. Segons l'alt tribunal madrileny, són Puigdemont, Ponsatí i Comín, "i no els jutges", els que acusen els jutge instructor de la causa de l'1-O de retirar les ordres internacionals de detenció i de no acceptar l'entrega des d'Alemanya. 

Concretament, precisa el TSJM, els magistrats "recollien extractes dels recursos presentats pels dirigents catalans, però sense utilitzar cometes ni lletra cursiva per diferenciar aquesta part de la resolució judicial", el que ha fet entendre a bona part de la ciutadania que "els jutges assumien aquest plantejament". 

Resolució sobre la candidatura europea de Puigdemont by naciodigital on Scribd