La seguretat a Barcelona, entre el repunt de delictes i l'alarmisme

L'increment del 19% de delictes a la capital catalana ha situat la inseguretat com a debat central de la campanya municipals, mentre continua en suspens l'aposta per un nou model policial

un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona a Plaça Espanya.
un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona a Plaça Espanya. | Adrià Costa
08 de maig del 2019
Actualitzat el 09 de maig a les 12:18h
Segons les últimes dades disponibles, Barcelona va patir entre el gener i l'agost del 2018 un increment del 19% dels delictes, en comparació amb el mateix període de l'any anterior. Alhora, els veïns situen la inseguretat com la seva primera preocupació i tot plegat ha provocat que el debat sobre les polítiques de seguretat figuri en l'epicentre de la campanya.

Alguns candidats han optat per atacar el llegat d'Ada Colau, tot criticant la seva actuació com a responsable de la cartera de seguretat. Alguns discursos han fregat la frontera de l'alarmisme, pel fet de vincular immigració amb delinqüència. Mentrestant, Barcelona en Comú ha concretat a mitges la seva aposta per un canvi de model policial i, si bé ha completat el desplegament de la policia de barri, no ha estat capaç de trobar alternatives no repressives a l'hora d'abordar la venda ambulant i tampoc ha acabat amb la unitat antiavalots de la Guàrdia Urbana, que finalment només ha canviat de nom. L'alcaldessa també ha criticat el paper dels Mossos d'Esquadra a la capital catalana i els recursos que hi ha destinat la conselleria d'Interior, crítiques que han provocat malestar al Govern.

Un model policial preventiu i l'abordatge de la seguretat com una qüestió transversal són reptes que el pròxim govern municipal haurà d'entomar després de les eleccions del 26 de maig.

Què proposen els partits?

Barcelona en Comú
: La candidatura d'Ada Colau reclama més presència policial dels Mossos d'Esquadra a la ciutat, tot i que no com a única solució, després de deu anys sense noves incorporacions d'agents de la policia catalana a Barcelona. Colau, a través del Comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha defensat un model policial basat en la prevenció i, en cas de repetir a l'alcaldia, haurà d'entomar el seu desenvolupament.

Junts per Catalunya: Durant la precampanya, Artadi ha proposat incrementar els efectius de la Guàrdia Urbana fins a arribar als 3.300 -ara el cos en té 2.700-. Ha reconegut que cal una millor coordinació entre les administracions. La número dos de Junts per Catalunya considera que la Guàrdia Urbana ha de liderar la "contenció" contra la venda ambulant.

Barcelona pel Canvi-Ciutadans: Manuel Valls s'ha compromès a modernitzar la Guàrdia Urbana i a intensificar el desplegament de seguretat a la ciutat. Començant per la instal·lació de càmeres de videovigilància i acabant per la utilització de pistoles elèctriques per part dels agents de la policia municipal. Valls també posa sobre la taula la col·laboració de la policia amb empreses de seguretat privada. L'ex-primer ministre francès ha insistit a posar la venda ambulant dins el sac de la inseguretat i ha assegurat que acabarà amb el "top manta" en 90 dies.

ERC: Ernest Maragall ha evitat prometre solucions a curt termini i s'ha compromès a abordar els problemes que causen la inseguretat des de l'arrel. També ha defensat que és necessari un millor control de l'espai públic i ha reconegut que cal millorar la coordinació entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra. Coincideix amb Colau a l'hora de valorar que una presència policial més gran no és l'única solució contra la inseguretat.

PSC: Jaume Collboni ha promès 1.000 agents més de la Guàrdia Urbana i ha fitxat l'exdirector dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, com a número tres de la seva candidatura. El candidat socialista també proposa crear una direcció municipal de prevenció que combati la inseguretat, l'incivisme i la desigualtat. Al llarg del mandat, Collboni ha estat molt bel·ligerant amb la venda ambulant, que vincula amb la inseguretat, i especialment contra el sindicat de manters.

PP: Josep Bou vol reforçar la Guàrdia Urbana amb la incorporació de 500 nous agents, que preveu incorporar de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra i de la unitat de paracaigudistes de l'exèrcit espanyol. Bou també ha promès mà dura contra el dret a protesta i s'ha compromès a no deixar que "50 persones tallin un carrer".

CUP: Els cupaires neguen que Barcelona pateixi un problema de seguretat i han demanat reiteradament que les polítiques en aquest àmbit se centrin en la reducció de les desigualtats. La candidata, Anna Saliente, ha criticat durament l'alarmisme que, segons denuncia, atien candidats com Manuel Valls.

Barcelona és Capital-Primàries: Jordi Graupera ha posat sobre la taula la manca d'efectius de la Guàrdia Urbana en molts barris arran del desplegament del cos a Ciutat Vella. També ha demanat potenciar les unitats d'investigació de la Guàrdia Urbana i millorar la coordinació entre les policies locals metropolitanes. També proposa millorar la il·luminació dels carrers més foscos per reduir la sensació d'inseguretat.