JxCat insisteix en la «vigència» de la restitució de Puigdemont a les portes del 26-M

Laura Borràs recorda el paper d'ERC en la investidura fallida del 30 de gener del 2018 i denuncia la situació de "desavantatge" de cara a les europees pel veto estatal a la candidatura de l'expresident

Laura Borràs i Míriam Nogueras, aquest dilluns en roda de premsa
Laura Borràs i Míriam Nogueras, aquest dilluns en roda de premsa | JxCat
06 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:36h
El comitè de coordinació estratègica de Junts per Catalunya (JxCat) s'ha reunit aquest dilluns a la seu electoral de la formació per encarar els dies previs a l'arrencada de la campanya de les municipals i de les europees. Després de la trobada han comparegut Laura Borràs, número dos de JxCat al Congrés, i Míriam Nogueras, número tres. El 26-M tornarà a ser un pols amb ERC per l'hegemonia en el camp independentista, i en aquest sentit en els últims dies han tornat a aflorar els retrets entre les dues formacions arran de la investidura fallida de Carles Puigdemont del 30 de gener del 2018. L'objectiu de tornar-lo a situar en el càrrec que ostentava la tardor del 2017 és, però, "vigent".

Qui va tornar a posar la qüestió sobre la taula és precisament Puigdemont en una entrevista aquest dissabte al programa Preguntes Freqüents de TV3. "El 30 de gener no vaig ser jo qui va renunciar a ser president de la Generalitat", va assegurar el dirigent independentista. "Nosaltres hi érem", va afegir. Borràs, preguntada sobre aquesta qüestió en roda de premsa, ha fet aquesta reflexió: "Si no va poder ser el 30 de gener, no va ser per nosaltres. No és cap retret, és fer evident i palès la nostra voluntat de fer-ho", ha destacat l'exconsellera de Cultura.

En "desavantatge" a les europees

Borràs ha lamentat que encara no poden imprimir les paperetes de la llista de JxCat a les europees per la situació d'incertesa jurídica sobre la candidatura de Puigdemont. "Partim en clar desavantatge en aquestes eleccions. A la dificultat de trobar proveïdors per imprimir 5,5 milions de paperetes s'hi suma el factor temps: es farà difícil la tramesa a casa dels electors i estem treballant en veure quina estratègia fem servir per superar els obstacles dels despatxos de Madrid", ha insistit.

El Tribunal Suprem va decidir ahir traspassar la responsabilitat sobre l'aixecament del veto de la Junta Electoral al jutjat contenciós-administratiu de Madrid, que al seu torn li havia passat la pilota al Suprem. La resolució, segons el Suprem, s'ha de prendre de forma "immediata", i s'espera per a les properes hores. No només es tracta de Puigdemont, sinó també dels números dos i tres, Toni Comín i Clara Ponsatí.

"Puigdemont concorrerà a les eleccions i portarà la mateixa eficàcia per combatre l'Estat a Europa", ha assegurat la cap de files efectiva de JxCat a Madrid, que ha comparegut al costat de la seva número tres, Míriam Nogueras. L'exconsellera de Cultura ha insistit que no hi ha autorització de la Junta Electoral per fer la tramesa amb les paperetes. "Els terminis amb els que comptem són força difícils de resoldre", ha assenyalat la dirigent independentista, pendent de què decidirà el contenciós-administratiu.

L'escenari a Madrid

Preguntada sobre la nova legislatura a Madrid, Borràs ha indicat que no han rebut cap "proposta" de reunió de Pedro Sánchez, líder del PSOE i vencedor de les eleccions. "Els qui hem anat a Soto del Real hem estat nosaltres", ha apuntat, sobre una hipotètica -però improbable- visita del president en funcions a la presó madrilenya per reunir-se amb Jordi Sànchez, cap de files de JxCat a Madrid i empresonat des de fa any i mig.