Les deu coses que potser no sabies de Jaume Collboni, alcaldable del PSC a Barcelona

El candidat socialista fa 25 anys que està vinculat al partit, va fer públic que era homosexual per animar els joves a perdre la por i guarda una curiosa semblança amb un rei

Jaume Collboni, en una imatge de precampanya
Jaume Collboni, en una imatge de precampanya | ACN
14 de maig del 2019
Actualitzat a les 17:04h
Jaume Collboni (Barcelona, 1969) repeteix com a candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, després de ser cap de cartell el 2015 i perdre 66.000 vots i set regidors, havent-se de conformar amb només quatre edils. En aquest mandat, Collboni ha estat tinent d'alcaldia i regidor a l'oposició, després que Barcelona en Comú decidís trencar el govern municipal amb el PSC. El motiu va ser el suport dels socialistes a l'aplicació del 155 i, precisament, Collboni recorrerà a la qüestió nacional per intentar esgarrapar vots a Colau. L'efecte Sánchez generat arran del 28-A és una de les seves millors armes.

1. Jaume Collboni va ingressar al PSC el 1994 i la seva primera responsabilitat pública va ser el càrrec de portaveu del districte d'Horta-Guinardó a l'Ajuntament de Barcelona. El 2008 va entrar a l'executiva del partit i el 2010 es va estrenar com a diputat al Parlament.

2. El 2014 Collboni va guanyar les primàries del PSC per ser alcaldable el 2015 a Barcelona. Es va imposar a Carmen Andrés, que l'ha acompanyat aquest mandat i ara anirà al Congrés, i a Laia Bonet, que és la número dos de la candidatura municipal.

3. Com molts militants socialistes, Collboni ha passat pel sindicat UGT, formant part de la direcció nacional del 1998 al 2005.

4. Collboni explica que va decidir fer públic que era homosexual després que representants del col·lectiu LGTBI li ho demanessin. Van convèncer-lo argumentant que si un polític s'atrevia a sortir de l'armari, això serviria per encoratjar molts joves a fer el mateix.

5. Collboni és amic del publicista i presentador Risto Mejide, que va dirigir la campanya publicitària de l'alcaldable de cara a les municipals del 2015, amb vídeos en què el candidat quedava submergit en una piscina i es deixava colpejar la cara.

6. L'alcaldable socialista va estar casat amb Óscar Cornejo, productor de televisió i un dels creadors de Sálvame, de qui es va separar ja fa tres anys.

7. El 2010, l'aleshores president de la Generalitat, José Montilla, va escollir Collboni com a responsable del seu programa per a les eleccions al Parlament i també com a cap de campanya, en substitució de José Zaragoza. La número dos de Collboni a les municipals, Laia Bonet, també va formar part de l'equip de confiança de Montilla.

8. En la cavalcada de Reis de Barcelona del 2017, el rei Melcior s'assemblava extraordinàriament a Jaume Collboni. Aleshores, el candidat del PSC era tinent d'alcaldia del govern d'Ada Colau.

9. Durant les setmanes prèvies al dia del llibre d'enguany, Collboni va publicar Imaginem Barcelona. No ha estat l'únic alcaldable que va presentar llibre coincidint amb Sant Jordi. Joaquim Forn, Manuel Valls i Josep Bou també ho van fer.

10. Coincidint amb la manifestació de Vox el 30 de mar a Barcelona, Collboni va crear el "bus de l'amor", que amb missatges antifeixistes i feministes va recórrer els carrers de la ciutat per contrarestar els missatges d'odi de la ultradreta.