L'Audiència ajorna l'entrada a presó a l'exprofessor dels Maristes condemnat per abusos

El jutge prendrà una decisió ferma demà després que la Generalitat també demani presó per a Joaquim Benítez

Joaquim Benítez, exprofessor de Maristes acusat d'abusos sexuals, sortint de l'Audiència de Barcelona.
Joaquim Benítez, exprofessor de Maristes acusat d'abusos sexuals, sortint de l'Audiència de Barcelona. | ACN
NacióDigital
06 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:11h
L'Audiència de Barcelona manté l'exprofessor dels Maristes Joaquim Benítez en llibertat provisional a l'espera de prendre una decisió, segons recull el 324. Benítez està condemnat a 21 anys i nou mesos de presó per quatre delictes d'abusos sexuals a menors. 

La Generalitat també s'ha sumat aquest dilluns al fiscal, a l'Ajuntament de Barcelona i a les acusacions particulars a l'hora de demanar la presó per a l'exprofessor que va abusar de quatre alumnes, segons informen diversos mitjans. 

Després de la vista oral on les acusacions han demanat l'ingrés a presó, els advocats de les víctimes han explicat que el professor ha insistit en què ha reconegut els fets i que ha demanat perdó a les víctimes, arguments que els lletrats qüestionen perquè defensen que només ha admès els fets parcialment i ha demanat perdó a través dels mitjans, no durant el judici oral. Per això, els advocats de les víctimes argumenten risc de fuga i possibilitat de reincidència si no ingressa a un centre penitenciari.

Una indemnització de 120.000 euros per a les víctimes

A Benítez se l'imposa una indemnització total per a les quatre víctimes de 120.000 euros, que van des dels 10.000 fins als 60.000 euros. A més de la condemna de presó, el tribunal també l'inhabilita per a l'exercici de la professió docent durant 13 anys i 8 mesos, i ordena una ordre d'allunyament i la prohibició de comunicació amb les víctimes.

La secció 21 de l'Audiència dona per provat que l'acusat va aprofitar la seva condició de professor d'educació física per abusar de quatre alumnes en diverses ocasions. La sentència subratlla que tenia un despatx propi amb una llitera on feia passar els alumnes per fer-los massatges per alleujar possibles lesions. És llavors quan es donaven situacions d'abús sense el consentiment dels menors, "aprofitant-se de la seva ascendència i jerarquia com a professor d'educació física", però també de la "confiança que els alumnes tenien dipositada en ell".

El tribunal constata que els fets que van patir les víctimes "van constituir una experiència vital negativa en un moment en què encara no tenien desenvolupada la seva personalitat", i això "ha condicionat com són com a adults". "Avui són els home que són, en part, per haver patit la conducta de l'acusat. I això no té preu ni reparació possible", continua la sentència.

El dany infligit, diu l'Audiència, "res té a veure amb lesions físiques o seqüeles associades a la recuperació o hospitalització", sinó que "s'ha condicionat el desenvolupament de la personalitat de quatre menors d'edat per la comissió d'un fet pervers i odiós que va suposar la seva primera experiència sexual i que ha incidit de forma permanent en la seva vida".

Durant el judici, que va tenir lloc l'última setmana de març, Benítez va assegurar que els Maristes sabien des del 1986 que havia abusat d'un menor, però el van emparar. La institució ho va negar i va insistir que no va tenir cap constància d'abusos fins el 2011. No van avisar les famílies perquè els pares d'una víctima van demanar discreció.
Arxivat a