Puigdemont celebra la decisió del Suprem: «Hem guanyat en camp contrari»

L'expresident del Govern assegura que impedir la seva candidatura a les eleccions europees seria "absolutament impropi d'una democràcia"

Comín, Ponsatí, Boye, Puigdemont, Trias i Talegón, en una imatge d'arxiu.
Comín, Ponsatí, Boye, Puigdemont, Trias i Talegón, en una imatge d'arxiu. | ACN
05 de maig del 2019
Actualitzat a les 19:49h

"Hem guanyat en camp contrari". Aquestes han estat les paraules, aquest diumenge, de l'expresident del Govern Carles Puigdemont, sobre la possibilitat de concórrer finalment a les eleccions al Parlament europeu, després del veto de la Junta Electoral Central. "Que no es pensin que ens podran doblegar a través de torçar el dret", ha afirmat des de Waterloo, a través d'una videoconferència.

Puigdemont, que ha comparegut acompanyat de la candidata de JxCat a l'alcaldia de Barcelona, Elsa Artadi, i de l'advocat Gonzalo Boye, ha volgut expressar l'agraïment al seu equip jurídic, així com també al mateix Boye, a Bea Talegon i a Xavier Trias, les persones que els haguessin substituït a ell, a Toni Comín i a Clara Ponsatí, en cas que se'ls hagués impedit presentar-se: “L’acompanyament que he tingut en aquestes hores difícils ens ha ajudat a plantar cara”. 

Sobre l’equip de juristes que ha tramitat els recursos presentats contra la decisió de la JEC, ha afirmat que són “una garantia en la defensa efectiva dels drets i les llibertats”, i ha recordat que aquesta és una conclusió que ja s’ha demostrat a Bèlgica i a Alemanya, i que finalment també s'acabarà demostrant a l'estat espanyol. 

Malgrat que la decisió s'ha de ratificar aquest dilluns pel contenciós administratiu de Madrid, Puigdemont ha valorat molt positivament l'argumentació del Suprem perquè, en cas contrari, ha afirmat, hagués suposat validar un “procediment vergonyós” que és “impropi d’una democràcia”. 

Boye ha lamentat que l’objectiu principal de l’Estat fos “silenciar” Puigdemont, però ha celebrat que el Suprem hagi actuat conforme a dret. Artadi, per altra banda, ha qualificat la decisió de la Junta Electoral com una “vergonya” i s’ha sumat a les paraules de l’expresident: “Demà tindrem la primera victòria judicial a l’estat espanyol després de les victòries assolides a l’exili”. 

El Suprem es declara incompetent però opina sobre el fons

Precisament aquest diumenge el Tribunal Suprem s'ha apressat a tornar a delegar la decisió d'impedir la candidatura dels tres exiliats al jutjat contenciós administratiu de Madrid, el mateix que ahir ja va elevarla qüestió per "no entrar en contradiccions". L'alt tribunal espanyol, però, es declara incompetent per prendre la decisió, tot i que ha aprofitat per pronunciar-se sobre el fons. 

En aquest sentit, el Suprem -que insta el contenciós administratiu a resoldre el recurs de Puigdemont de forma "immediata"- sí que apunta que el sufragi passiu és un dret fonamental reconegut per la Constitució que afecta tots els ciutadans espanyols, "i per tant també els senyors Puigdemont i Comín i la senyora Ponsatí". Així, afegeix que només es poden excloure aquelles persones que compleixin alguna de les premisses previstes per la Llei de Règim Electoral General. "I entre les que allà es preveuen no figura la de la rebel·lia", indica el Suprem. 

La Fiscalia, en contra de la Junta Electoral

La Fiscalia havia rebatut la decisió de la JEC aquest divendres al·legant que "no s'ajusta a dret" i que vulnera el "dret fonamental de sufragi passiu" dels tres dirigents independentistes.

L'organisme indicava que no és el mateix estar condemnat que estar processat en una causa, i apunta que l'organisme electoral -a qui veu, això sí, competent per prendre una decisió d'aquest tipus- no ha fet una interpretació suficientment sòlida de la normativa a l'hora de restringir el sufragi passiu.

La JEC defensava, per la seva banda, que els tres dirigents no podien ser candidats perquè no residien a Espanya, però la Fiscalia ha argumentat que, malgrat això, gaudeixen del dret de sufragi passiu. La situació seria diferent, això sí, en cas de condemna.