Puigdemont al «FAQS», en deu frases: «L'Estat haurà de garantir la meva immunitat com a eurodiputat»

El president de la Generalitat a l'exili ha parlat sobre les garanties si és escollit diputat europeu, sobre el seu possible retorn a Catalunya i altres qüestions de la política catalana

Carles Puigdemont, entrevistat al «Preguntes Freqüentes»
Carles Puigdemont, entrevistat al «Preguntes Freqüentes» | FAQS
04 de maig del 2019
Actualitzat a les 22:45h
El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, ha estat entrevistat al programa Preguntes Freqüents de TV3. En la conversa amb Cristina Puig, l'excap del govern català ha abordat la qüestió sobre la seva candidatura a les europees, vetada per la Junta Electoral, a l'espera del que resolgui demà el Tribunal Suprem.

Puigdemont també ha parlat sobre les garanties de l'Estat si és escollit diputat europeu, sobre el seu possible retorn a Catalunya i altres qüestions de la política catalana.

Us resumim l'entrevista en deu frases.

1. "La Fiscalia també demanava l'excarceració del conseller Forn i al final no en va fer cas. Tenim previst esgotar tots els mecanismes al nostre abast per defensar els nostres drets i el de tots, com el sufragi passiu".

2. "Quan hi ha editorials de la premsa espanyola que titulen «Apartar a Puigdemont» ja demostren que no volen tenir cap tipus de diàleg".

3. Sobre el seu retorn a Catalunya: "Jo no he dit això. Jo he dit que si surto escollit, l'estat espanyol haurà de garantir la meva immunitat com a diputat electe com els altres països europeus. La pregunta és si l'Estat pensa garantir-les.

4. "He de parlar amb l'equip jurídic per veure quin pas seguim: si anem al Tribunal de Justícia i de Drets Humans de la UE, si hi ha elements de reacusació o querella de prevaricació".

5. Sobre les eleccions del 28-A: "Si la ultradreta no ha obtingut els resultats que esperava és gràcies al comportament electoral de Catalunya i del País Basc. El resultat de les eleccions a Catalunya demostra que el moviment per la independència es manté i es consolida en unes condicions dures". 

6. Sobre el paper pactista d'ERC que s'ha atorgat, segons Puig, en el passat a Convergència: "El conjunt de l'independentisme ha explicitat el 21-D, el seu compromís amb l'1-O i ningú es desviarà d'això". 

7. "Si entenem Junts per Catalunya com l'antiga Convergència, no anem bé. JxCat neix del 21-D. Això de la còpia -sobre que JxCat copia ERC-, depèn. Jo sempre he estat independentista".

8. "Intuiria que qui vulgui ser primer ministre d'Espanya hauria de fer cas a quina ha estat l'expressió dels catalans en aquestes eleccions. Ja que han dit que era el moment del diàleg, que facin el favor de no defugir la seva responsabilitat".

9. "L'independentisme no està en competició en si mateix. L'independentisme és molt divers, pot tenir visions diferents, però no està en conflicte amb si mateix"
  10. Sobre la DUI i el full de ruta de l'ANC: "A mi el que em representa és el meu Parlament. El meu Parlament va deixar molt clar el seu posicionament amb l'1 d'octubre".