Òmnium demana a Sánchez que «dialogui» amb el 80% de catalans que vol una sortida «democràtica»

Marcel Mauri reclama al PSC que es mogui perquè l'Advocacia de l'Estat retiri "les acusacions contra Cuixart i la resta de presos polítics"

Marcel Mauri, aquest dissabte en l'acte d'Òmnium.
Marcel Mauri, aquest dissabte en l'acte d'Òmnium. | Òmnium
04 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:36h
Òmnium Cultural ha demanat a Pedro Sánchez que "dialogui" amb el 80%  de catalans que vol resoldre el conflicte per la "via democràtica". Ho ha fet en el transcurs de l'acte en què l'entitat ha presentat totes les proves que el Tribunal Suprem ha vetat en el judici de l'1-O. El president d'Òmnium, Marcel Mauri, també ha reclamat al PSC que es mogui perquè l'Advocacia de l'Estat retiri les acusacions "contra Cuixart i la resta de presos polítics".

Mauri s'ha adreçat a Sánchez "en nom dels més de 160.000 socis d'Òmnium" i del president de l'entitat, Jordi Cuixart -que avui fa 564 dies que és a la presó-, i li ha demanat que "abandoni la deriva repressiva, retiri tots els càrrecs de presos i exiliats i s'assegui a negociar la demanda democràtica que els catalans han expressat a les urnes". Mauri ha demanat a Miquel Iceta que "no miri cap a un altre costat" i ha recordat "aquell PSC" que defensava el dret a l'autodeterminació i que "sempre havia defensat que els conflictes polítics se solucionaven per la via del diàleg". 

El president d'Òmnium ha assegurat també que el resultat de les eleccions del 28-A demostren que no és el sobiranisme el responsable de l'increment de l'extrema dreta, sinó que, al contrari, n'ha estat el "mur de contenció". "Hem demostrat que som un sol poble cohesionat", ha reblat el president d'Òmnium. 

Mirant a Marchena

Òmnium Cultural ha denunciat aquest dissabte que pel jutge Marchena, la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, la unitat territorial de l'estat passa per davant de l’exercici dels drets fonamentals que van exercir milers de catalans el 20-S, l'1-O i el 3-O. Així h ha fet en el transcurs d'un acte a l'auditori de la Universitat Pompeu Fabra on ha presentat les proves que el Tribunal Suprem no permet mostrar en el judici de l'1-O, un exemple més més de "la vulneració de drets" que s'està produint a la sala del Suprem.  

Clàudia Pujol, membre de la junta d'Òmnium i presentadora de l'acte, ha recordat que "no només es jutja l’autodeterminació. També la llibertat d'expressió o el dret a la reunió pacífica, drets que queden recollits al Conveni Europeu dels Drets Humans o a la pròpia Constitució espanyola".
 
Testimonis vetats

Òmnium ha detallat, en un auditori ple de gom a gom, la llista de testimonis vetats pel jutge Marchena per intervenir en el judici. Entre ells, destaca el de la Premi Nobel de la Pau Jody Williams. Una decisió contrasta amb els centenars i centenars de membres dels cossos i forces de seguretat de l’Estat que han passat per la sala del Suprem. L'argument del tribunal és que "les valoracions personals de relators, premis Nobel, lingüistes o historiadors són prescindibles" perquè el judici "no pot ser enriquit amb debats aliens a l'estrictament jurídic i fàctic". 

Òmnium ha recordat que la vulneració de drets ha estat denunciada per Rafael Ribó, Sóndic de Greuges, un altre testimoni rebutjat i autor d'un informe que assegurava que "s'ha afectat de manera significativa drets fonamentals i principis constitucionals".
També s'ha recordat que no s'ha autoritzat projectar els vídeos dels fets jutjats, com han demanat les defenses, i això ha fet que "vagi calant una única versió dels fets, la versió fictícia dels agents policials". Per Òmnium, "s'ha produït un biaix informatiu que ha creat una realitat paral·lela".

No a les proves pericials

L'entitat recorda que la defensa de Jordi Cuixart ha demanat cinc proves pericials per ser vistes al judici i només se n'han admès dues. Així, el tribunal considera "irrellevant" que es demostri que eren un seguit d'entitats les que convocaven les concentracions del 20-S, a més de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. també considera "irrellevant" un informe elaborat per Scotland Yard que certifica que la societat catalana no va manifestar-se de forma violenta. 

L'informe d'Scotland Yard

El 12 d'abril passat, Òmnium Cultural va  demanar al Síndic de Greuges que elevés a instàncies internacionals i als seus homòlegs europeus l'informe elaborat per Scotland Yard rebutjat pel Tribunal Suprem on s'evidencia que no hi va haver violència el 20-S i que la Guàrdia Civil no va actuar seguint uns criteris professionals. El vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ja va assenyalar en aquell moment que es tractava d'"una prova clau que trenca el fals relat de violència i no pot quedar en un calaix com pretén Marchena". 

La pericial encarregada per l’equip de defensa de Cuixart i rebutjada pel Tribunal Suprem destaca que durant el 20-S "la Guàrdia Civil no va avisar a temps als Mossos d’Esquadra d’una acció policial de ‘gran importància’. L'informe també recalca que les persones que es van concentrar el 20-S davant del departament d'Economia eren una "multitud pacífica" i que l'assalt a la conselleria "no està suportat per proves".