L'independentisme crida a posar la Cambra «al servei de la República»

Eines de País, la candidatura impulsada per l'ANC, assegura que "guanyar les eleccions camerals té la mateixa importància que guanyar el Govern"

Joan Canadell, un dels candidats a la Cambra, a l'acte d'Eines de País.
Joan Canadell, un dels candidats a la Cambra, a l'acte d'Eines de País. | Pep Martí
03 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:42h
Recta final a les eleccions per elegir els 40 llocs del ple de la Cambra de Comerç, molt incertes, que van començar dijous i conclouran el 8 de maig. Un procés que pot suposar una àmplia mobilització dels potencials 423.000 electors (empreses i autònoms). Per primer cop es vota de forma electrònica en exclusiva. Quatre candidatures competeixen: la del financer Carles Tusquets, la de l'empresari Enric Crous, la de l'advocat Ramon Masià i la que impulsa l'ANC, que encara no ha designat presidenciable. 

Eines de País, la candidatura independentista a la Cambra de Comerç, impulsada per l'ANC i el Cercle Català de Negocis, ha celebrat aquest divendres un acte electoral amb emprenedors i petits empresaris dins de la campanya electoral cameral que acaba el proper 8 de maig. Eines de País s'aboca aquests dies a tot tipus d'actes de divers format per motivar la participació en unes eleccions que s'havien caracteritzat històricament per una gran abstenció. 

Un dels candidats, Joan Canadell, ha explicat la importància que poden tenir les cambres en el moment que s'està vivint. "Hem de fer que la Cambra estigui al servei del país", ha assegurat. "La Cambra és l'única baula que pot recuperar la coexistència entre el govern i l'economia catalana", ha dit, tot recordant que a la façana de l'Ajuntament, hi ha dues estàtues d'igual alçada: la de Jaume I i la de Joan Fiveller, representant del comerç. 

Canadell ha afirmat que "l'empresariat del país és majoritàriament independentista" i això s'ha de plasmar en aquestes eleccions. L'objectiu és fer de la Cambra una "estructura d'Estat" per quan torni a venir el "momentum". Ha considerat que "guanyar la Cambra té la mateixa importància que guanyar el Govern". 

"Una Cambra transparent i democràtica"

Pere Barrios, un altre dels aspirants al ple de la Cambra, ha recordat que poden votar 423.000 votants entre autònoms, pimes i grans empreses: "A Catalunya, de grans empreses n'hi ha 800, que són les que tenen majoria al ple". Barrios ha explicat que dels 60 membres del ple, 20 ja estan en mans de grans empreses, però si ells guanyen les 40 vocalies en disputa "tindrem una Cambra que representarà la realitat del teixit empresarial del país".

Marta Roca, una altra candidata, ha defensat la necessitat d'una "Cambra transparent i democràtica". Ha criticat el sistema que permet que 14 empreses puguin "comprar" unes vocalies del ple i ha recordat que el 96% del teixit econòmic està format per autònoms i petites i mitjanes empreses. Ha afirmat que la Cambra ha d'estar "al servei de la República" i fer de "paraigües" de les empreses en el moment de la desconnexió. "Podria fer de recaptador d'impostos", ha apuntat Roca. 

La candidatura independentista sap que les seves opcions són proporcionals a la capacitat de mobilitzar un electorat que és massiu. Davant una quarantena de votants, els membres d'Eines de País ha fet una crida a votar i convertir la Cambra en un instrument al servei del país i de la seva economia.