Els satèl·lits, la tecnologia més innovadora per prevenir incendis

Endesa comença a avaluar l'ús de les imatges obtingudes des de l'espai per complementar helicòpters, drons i els tradicionals treballs de tala i esporga

Un helicòpter d'Endesa per prevenir incendis
Un helicòpter d'Endesa per prevenir incendis | Josep Maria Montaner
04 de maig del 2019
Actualitzat el 22 de desembre a les 19:09h
Catalunya és un país mediterrani i qualsevol esforç és poc per prevenir incendis forestals. N'és ben conscient Endesa que ha començat a provar l'ús de satèl·lits com la tecnologia més innovadora. Les imatges obtingudes des de l'espai s'afegeixen a les realitzades amb helicòpters i drons així com els tradicionals treballs de tala i esporga.

Totes les imatges de la presentació de la campanya de neteja i protecció dels boscos

100.000 quilòmetres de línies

Endesa té un total de 100.000 quilòmetres de línies elèctriques a Catalunya, una distància equivalent a donar dues voltes i mitja al món. D'aquestes, 3.000 són d'alta tensió i és on la companyia elèctrica posa més el focus per reduir al màxim el risc d'incendi forestal.

Recentment s'ha completat una tasca de tres anys que ha permès radiografiar al mil·límetre totes aquestes línies. Ho explica Francesc López, director d'Alta Tensió d'Endesa Catalunya a la zona oest: “Els helicòpters han fet un escaneig làser, amb la tecnologia de teledetecció LIDAR, que ens ha permès crear una representació en tres dimensions de tota la xarxa”.

Aquesta radiografia tan precisa proporciona en qualsevol punt la distància entre les línies i la vegetació. Aplicant-hi els estudis de creixement de vegetació –segons el tipus d'espècie, el clima...-, dona una informació molt fiable d'aquells punts on és necessari intervenir.
 

Francesc López, director d'Alta Tensió d'Endesa Catalunya a la regió oest. Foto: Josep M Montaner


L'ús de les imatges via satèl·lit 

Elaborar aquest atles en tres dimensions dels 3.000 quilòmetres de línies d'alta tensió ha comportat tres anys de treball amb helicòpters. Ara, Endesa està començant a provar si pot ser viable fer un pas més enllà i utilitzar els satèl·lits per fer aquesta tasca de manera encara més precisa i, sobretot, més ràpida.

Francesc López explica a NacióDigital que des de l'espai s'eviten les dificultats provocades per les inclemències meteorològiques, es redueixen els riscos laborals i també s’optimitzen recursos perquè un sol aparell permet obtenir informació molt àmplia. “També serà molt important avaluar els costos d'aquesta tecnologia a l'hora de decidir si és viable”, afegeix.

De moment, la informació de les càmeres LIDAR es complementa amb una altra tecnologia que s'aplica des dels helicòpters. Es tracta de les càmeres termogràfiques –funcionen amb infrarojos- i que radiografien la xarxa de distribució elèctrica per detectar si hi ha algun punt calent que pugui acabar provocant una avaria o, en el pitjor dels casos, un incendi. En cas de percebre alguna anomalia –un element que tingui una temperatura superior a la resta del cable- s'enregistren les coordenades i, automàticament, s'activa el mecanisme per solucionar-ho de la manera més ràpida possible.
 

Tasques d'esporga d'un tallafoc d'una línia d'Endesa. Foto: Josep M Montaner


22 milions anuals per protegir els boscos catalans

Endesa ha destinat enguany prop de 22 milions d'euros en la campanya de protecció dels boscos, presentat aquest divendres en un bosc de l'Alt Penedès. La inversió inclou la neteja i cura de la massa forestal que creix a l'entorn de la xarxa elèctrica, l'ús d'helicòpters per fer termografies, escanejos làser del terreny (LIDAR) i inspeccions visuals, així com les revisions exhaustives de totes les instal·lacions.

Les accions de la campanya, que va arrencar al gener i culminarà abans de Sant Joan, se centren cada vegada més en el “manteniment”, explica López. Les tasques es consensuen amb el Departament d'Agricultura i també és important la comunicació fluïda amb els Agents Rurals per fer accions específiques de control quan s'aplica el Pla Alfa de prevenció d'incendis.
 

Els helicòpter són claus en la campanya anual de neteja i protecció de boscos. Foto: Josep M Montaner


Els drons, cada vegada més utilitzats

Endesa també utilitza des del 2012 drons per comprovar l'estat de la xarxa elèctrica. Aquests vehicles aeris no tripulats estan equipats amb càmeres d’alta resolució estabilitzades giroscòpicament que permeten captar imatges de les línies, especialment en punts de difícil accés. 

Es caracteritzen per ser molt estables en ple vol, la qual cosa permet fer gravacions d’alta qualitat. D’aquesta manera s’agilitzen les inspeccions en detall dels elements del cablejat aeri, ja que no s’ha de programar un tall en el subministrament perquè els tècnics pugin als suports i examinin la infraestructura, cosa que millora la qualitat i la continuïtat del servei.

A partir del 2018 la companyia elèctrica va a començar a utilitzar-los per verificar l’amplada dels corredors i corriols de seguretat que es troben a sota i als costats de la línia i que actuen com a tallafocs. D'aquesta manera, serveixen per auditar la tala i poda, i podrien fer reconeixements aeris del terreny en cas de situacions d’emergència. 

Els aparells –de quatre, sis o vuit aspes– es poden telecomandar a distància i són capaços d’enlairar-se i aterrar tot sols mitjançant la propulsió elèctrica, així com de mantenir la posició i l’alçada automàticament gràcies a un GPS i a un control baromètric d’altura. Com a mesura de seguretat incorporen un sistema que, en cas de pèrdua de senyal, retornen al punt de partida.