La Fiscalia defensa que Puigdemont sigui candidat a Europa

El ministeri públic provincial de Madrid es posiciona a favor del vot particular emès pel president de la Junta Electoral, que avalava la presència del líder independentista, Comín i Ponsatí a les europees

Quim Torra i Carles Puigdemont, aquest dijous a Brussel·les
Quim Torra i Carles Puigdemont, aquest dijous a Brussel·les | Junts per Catalunya
03 de maig del 2019
Actualitzat el 04 de maig a les 8:49h
La Fiscalia Provincial de Madrid s'ha pronunciat aquest divendres a favor de la candidatura de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a les eleccions europees. En aquests termes s'ha pronunciat en el text en el qual es posiciona a favor d'admetre a tràmit el recurs de Junts per Catalunya (JxCat) i dels tres exiliats per tal d'aixecar la prohibició emesa per la Junta Electoral Central (JEC). De fet, el raonament de la Fiscalia és el mateix que el del vot particular del president, el vicepresident i dos vocals de la JEC, és a dir, que tots tres gaudeixen dels drets per ser escollits.

Segons el ministeri públic, la resolució de la Junta Electoral "no s'ajusta a dret" i vulnera el "dret fonamental de sufragi passiu" dels tres dirigents independentistes, segons consta en l'última pàgina de l'escrit. La Fiscalia indica que no és el mateix estar condemnat que estar processat en una causa, i apunta que l'organisme electoral -a qui veu, això sí, competent per prendre una decisió d'aquest tipus- no ha fet una interpretació suficientment sòlida de la normativa a l'hora de restringir el sufragi passiu.

La Fiscalia no s'estalvia consideracions contundents sobre el raonament de la JEC. "Es constata la inexistència d'un obstacle legal" perquè puguin ser candidats, assegura el text del ministeri públic. L'organisme electoral defensava que els tres dirigents no podien ser candidats perquè no residien a Espanya, però la Fiscalia contradiu aquest argument i manté que, malgrat això, gaudeixen del dre de sufragi passiu. La situació seria diferent, això sí, en cas de condemna. Ponsatí, per exemple, és a la llista de Barcelona és Capital a les municipals i no s'ha suspès.

"Es constata la inexistència d'un obstacle legal" perquè puguin ser candidats, assegura el text del ministeri públic sobre la decisió de la Junta Electoral

La Fiscalia també critica per "especulativa" l'argumentació de la JEC que basa la negativa a permetre que es presentin en el fet que Puigdemont, Comín i Ponsatí serien detinguts abans de poder agafar l’acta d’eurodiputats a Madrid. Segons el ministeri públic, si aquest fet no ha impedit la seva inscripció al cens electoral "no hi ha cap norma jurídica vigent que impedeixin que puguin efectivament (intentar) votar a la mesa electoral que els assigna el cens", encara que una hipotètica detenció els ho fes impossible. L'expresident disposa de dos informes que avalen la recollida de l'acta.

Admissió a tràmit

Tres jutjats del contenciós-administratiu de Madrid, a banda, han admès els recursos presentats de JxCat, Puigdemont, Comín i Ponsatí per tal d'aixecar el veto de la Junta Electoral a la candidatura de tots tres a les eleccions europees, segons han informat fonts de la llista independentista. Està previst que resolguin demà, sense hora precisa, recalquen les mateixes fonts. El Tribunal Suprem, a qui també es va adreçar el recurs, també ha de resoldre en els propers dies.

Dijous al vespre, a mitja tarda, l'equip legal de JxCat va presentar tres recursos amb idèntic contingut a tres instàncies diferents: el Suprem, el contenciós-administratiu de Madrid i davant la Junta Electoral. Els textos porten la signatura de Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Puigdemont, però s'han treballat també amb Gonzalo Boye -arquitecte de la causa internacional de defensa del procés- i Josep Costa, vicepresident del Parlament. Boye és, també, el cap de cartell provisional de JxCat a les europees fins que es resolgui el cas, i està acompanyat per Xavier Trias i Beatriz Talegón.

Tres jutjats de Madrid han admès a tràmit els recursos de Puigdemont, Comín, Ponsatí i JxCat sobre el veto dels tres dirigents a Europa

Segons Boye, tant Puigdemont com Comín i Ponsatí tenen els "drets intactes" malgrat la decisió "aberrant" que va prendre la Junta Electoral. "Estem convençuts que tenim la raó", va remarcar Boye, que va subratllar que tant el president com el vicepresident de l'organisme  van emetre un vot particular avalant la candidatura del dirigent independentista. El lletrat va destacar que Espanya actua "per delegació" en el cas de les europees, i va obrir la possibilitat de plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg si no funciona la via estatal.

Suspensió de les europees?

Com funciona aquest mecanisme? En la pàgina 48 del recurs es demana que, si existeix algun "dubte" sobre la correcció del plantejament dels tres dirigents vetats, se sol·licita que el Suprem o bé el contenciós-administratiu presentin una qüestió prejudicial al tribunal de Luxemburg "suspenent el procés electoral previst per al 26 de maig" de manera que no es privin de forma "irreparable" els drets dels candidats i dels electors. Una suspensió de les eleccions seria una decisió completament inèdita. La Crida Nacional per la República ha enviat una carta a Antonio Tajani, Donald Tusk i Jean-Claude Juncker, màxims responsables de la política europea, per denunciar el "cop a la democràcia" de la JEC. Està signada, entre d'altres, pel president Quim Torra.

Un cop es tombés el recurs al Suprem, ara el proper pas seria anar al Tribunal Constitucional (TC), que ha de resoldre abans que arrenqui la campanya. Com que es tracta d'un recurs d'empara electoral, s'ha de resoldre abans que arrenqui la recta final cap al 26M-. Mentrestant, però, JxCat ja va demanar com a mesura cautelar que es readmeti la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí. Aquest divendres, a Barcelona i a altres ciutats del país hi ha manifestacions per protestar contra el veto als tres dirigents independentistes, que resideixen a l'estranger des de l'octubre del 2017.

En essència, la Junta Electoral sostenia que és incompatible la situació dels tres exiliats amb la inscripció en el cens de ciutadans presents "quan és notori que no són residents en les localitats en les quals figuren empadronats". "Fa dos anys que són fora del territori nacional per evadir-se de l'acció de la justícia", ressaltava el document. "No pot ser elector qui no sigui resident en qualsevol de les dues modalitats previstes legalment: la de residents presents i la de residents absents", sostenia la resolució.
 

Resolució de la Fiscalia Pr... by on Scribd