El jutjat admet el recurs de Puigdemont contra el veto a Europa

L'expresident, Comín i Ponsatí van presentar escrits al contenciós-administratiu de Madrid per revocar la decisió de no deixar-los concórrer a les eleccions del 26 de maig

Quim Torra i Carles Puigdemont, aquest dijous a Brussel·les
Quim Torra i Carles Puigdemont, aquest dijous a Brussel·les | Junts per Catalunya
03 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:21h
Tres jutjats del contenciós-administratiu de Madrid han admès aquest divendres els recursos presentats per Junts per Catalunya (JxCat), Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí per tal d'aixecar el veto de la Junta Electoral a la candidatura de tots tres a les eleccions europees, segons han informat fonts de la llista. Està previst que resolguin demà, sense hora precisa, recalquen les mateixes fonts. El Tribunal Suprem, a qui també es va adreçar el recurs, també ha de resoldre en els propers dies.

Dijous al vespre, a mitja tarda, l'equip legal de JxCat va presentar tres recursos amb idèntic contingut a tres instàncies diferents: el Suprem, el contenciós-administratiu de Madrid i davant la Junta Electoral. Els textos porten la signatura de Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Puigdemont, però s'han treballat també amb Gonzalo Boye -arquitecte de la causa internacional de defensa del procés- i Josep Costa, vicepresident del Parlament. Boye és, també, el cap de cartell provisional de JxCat a les europees fins que es resolgui el cas, i està acompanyat per Xavier Trias i Beatriz Talegón.

Segons Boye, tant Puigdemont com Comín i Ponsatí tenen els "drets intactes" malgrat la decisió "aberrant" que va prendre la Junta Electoral. "Estem convençuts que tenim la raó", va remarcar Boye, que va subratllar que tant el president com el vicepresident de l'organisme  van emetre un vot particular avalant la candidatura del dirigent independentista. El lletrat va destacar que Espanya actua "per delegació" en el cas de les europees, i va obrir la possibilitat de plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg si no funciona la via estatal.

Suspensió de les europees

Com funciona aquest mecanisme? En la pàgina 48 del recurs es demana que, si existeix algun "dubte" sobre la correcció del plantejament dels tres dirigents vetats, se sol·licita que el Suprem o bé el contenciós-administratiu presentin una qüestió prejudicial al tribunal de Luxemburg "suspenent el procés electoral previst per al 26 de maig" de manera que no es privin de forma "irreparable" els drets dels candidats i dels electors. Una suspensió de les eleccions seria una decisió completament inèdita.

Un cop tombat el recurs, ara el proper pas és anar al Tribunal Constitucional (TC), que ha de resoldre abans que arrenqui la campanya. Com que es tracta d'un recurs d'empara electoral, s'ha de resoldre abans que arrenqui la recta final cap al 26M-. Mentrestant, però, JxCat ja va demanar com a mesura cautelar que es readmeti la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí. Aquest divendres, a Barcelona i a altres ciutats del país hi ha manifestacions per protestar contra el veto als tres dirigents independentistes, que resideixen a l'estranger des de l'octubre del 2017.

En essència, la Junta Electoral sostenia que és incompatible la situació dels tres exiliats amb la inscripció en el cens de ciutadans presents "quan és notori que no són residents en les localitats en les quals figuren empadronats". "Fa dos anys que són fora del territori nacional per evadir-se de l'acció de la justícia", ressaltava el document. "No pot ser elector qui no sigui resident en qualsevol de les dues modalitats previstes legalment: la de residents presents i la de residents absents", sostenia la resolució.

El recurs de Junts per Catalunya contra el veto de la Junta Electoral Central a Puigdemont by naciodigital on Scribd