El ple de Barcelona dona llum verda a la transformació del Zoo

El ple de la ciutat aprova per unanimitat el nou pla estratègic del parc amb l'oposició dels treballadors que preveuen vagues per aquest mateix mes de maig

Zoo de Barcelona
Zoo de Barcelona | Josep M Montaner
03 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:04h
El Zoo de Barcelona canviarà el seu rumb a curt termini, després que aquest divendres el ple municipal hagi aprovat el nou pla estratègic del parc i també la modificació de l'ordenança sobre Protecció, la Tinença i la Venda d’animals, que estava vigent des del 2014, a instàncies de la plataforma ZooXXI.

El pla estratègic del Zoo prioritza la conservació de la fauna autòctona -ibèrica i mediterrània- i aposta per fomentar la recerca científica, l'educació mediambiental i un canvi al parc per millorar el benestar dels animals.

Les modificacions de l'ordenança proposades per ZooXXI, que la seva representant Alejandra García ha defensat al ple, també tenen com a objectiu la protecció dels animals i centrar els esforços en la reproducció d'aquells animals que contribueixin a la conservació de l'espècie a curt, mitjà o llarg termini i que, en alguna de les fases, es produeixi la seva reintroducció. Entre altres propostes, ZooXXI planteja que, en comptes de disposar de moltes espècies en captivitat, els visitants puguin conèixer els hàbits dels animals gràcies a tecnologies que els reprodueixin en el seu hàbitat natural.

Unes reivindicacions que PSC, Ciutadans i PP consideren que són contradictòries amb l'aprovació del pla estartègic ja que, segons argumenten, posa en dubte que el zoo pugui continuar existint. 

La nova ordenança no compta amb el suport dels treballadors del Zoo, que consideren que la seva aplicació comportarà el tancament del parc. De fet els treballadors mantenen convocatòries de vaga per als dies 5, 9, 11, 12, 15 18 i 19 de maig i aquest divendres han suspès l'aturada per no "influir" en la votació del ple municipal. 

La tinent d'alcaldia d'Ecologia, Janet Sanz, ha defensat que el nou Zoo estigui basat en "l'educació i la recerca" i que prengui les decisions en base a un "criteri científic".Sanz també s'ha compromès a vetllar per les condicions laborals dels treballadors del parc. "Seran el motor del nou Zoo", ha assegurat, alhora que ha promès el manteniment dels seus llocs de treball.

Tot i que el pla estratègic s'ha aprovat per unanimitat, el regidor del PDECat, Jordi Martí, ha aprofitat per retreure al govern municipal la "pèssima" gestió del parc durant l'actual mandat. Pel que fa al nou model, Martí també ha defensat que el zoològic tingui menys animals i prioritzi la recerca científica. 

Jordi Coronas (ERC) també ha criticat la gestió que el govern de Colau ha fet del Zoo i el grup republicà ha votat a favor de les dues propostes per la necessitat de "modernitzar" el vot.

Música en viu als bars

Un acord "històric". Així ha qualificat el regidor de Comerç de Barcelona, Agustí Colom, l'aprovació per unanimitat al ple municipal d'aquest divendres la modificiació de l'ordenança d'establiments de pública concurrència per reconèixer el dret de bars, cafeteries i restaurants a oferir activitats culturals de petit format.

Era una demanda de llarg recorregut del sector, que fins ara s'ha trobat amb nombrosos obstacles per compaginar l'activitat de restauració amb l'oferta cultural. Amb la modificació de l'ordenança, aquesta realitat de molts locals de la ciutat queda reconeguda i autoritzada oficialment.

El CAP del Raval Nord, sense solució

El futur del CAP Lluís Sayé s'ha tornat a debatre al ple municipal de Barcelona aquest divendres. El govern municipal ha accedit a retirar el punt sobre la revocació de la cessió de la Capella de la Misericòrdia al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), però ho ha fet a mitja sessió, un cop els grups municipals ja havien ofert els seus arguments sobre el conflicte. 

Així doncs, hi ha hagut debat però no votació i la Misericòrdia continua en mans del Macba. Per tant, l'últim ple del mandat acabarà sense una solució per al futur emplaçament de l'ambulatori, amb només una proposició aprovada a la sessió plenària del març que insta el consistori a estudiar la viabilitat d'ubicar el nou CAP en uns terrenys adjacents al museu, propietat de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona, anomenat "Cub".

Precisament, aquest dijous el Servei Català de la Salut (CatSalut), que ja va avalar el trasllat a la Misericòrdia, va presentar una proposta de CAP al "Cub", que suposaria guanyar 500 metres quadrats respecte de l'opció de la Capella però allargaria el trasllat com a mínim mig any.

"No tenim res"

Al ple d'aquest divendres, els grups de l'oposició han retret al govern de Colau que portés el punt a l'ordre del dia, mentre que la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha defensat la seva inclusió al debat perquè així ho havien demanat els veïns i els treballadors del CAP, agrupats a la plataforma Raval Nord. A més, Pin ha considerat que no hi ha "res" concretat en relació al futur de l'ambulatori. "Volem assegurar-nos que la Diputació cedeix els terrenys abans del final del mandat", ha apuntat. La regidora ha reivindicat la Misericòrdia com una millor opció i ha argumentat que el "Cub" provocaria afectacions al Raval i dificultaria l'accés de les ambulàncies a l'ambulatori.

En una línia semblant s'ha expressat la regidora de la CUP, Eulàlia Reguant, que ha acusat la resta de grups de l'oposició de prioritzar els interessos del Macba als dels veïns. Reguant ha criticat que la proposta del CatSalut al "Cub" suposa una "supressió d'espai públic i zona verda" al barri. "Volem preservar el dret a la salut amb totes les conseqüències o ens fem que el Macba preservi una capella per fer unes obres no se sap quan?", ha preguntat.

El regidor del PDECat, Xavier Trias, ha qualificat de "vergonya" que el govern municipal hagi inclòs el punt a l'ordre del dia i ha acusat l'executiu de Colau de "crear conflictes". Trias també ha assegurat que el CatSalut considera millor l'opció del "Cub" tot i que el departament no s'ha posicionat públicament en aquest sentit.

Des de Ciutadans, Marilén Barceló ha acusat l'Ajuntament de fer una "pressió contínua" al Macba, mentre que Jordi Coronas (ERC) ha considerat que el govern municipal suposa un "obstacle" per disposar d'un nou edifici per al CAP. "Deixin de fer de músics del Titanic. El vaixell s’enfonsa i vostès desafinen", ha dit. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha defensat que la proposta del CatSalut suposa una solució per al conflicte i ha retret a Colau que hagi volgut debatre de nou la revocació de la Misericòrdia al Macba.

El portaveu del PP, Alberto Fernández Díaz, ha acusat Colau de tornar a ser "l'activista de la pancarta" i ha retret a Barcelona en Comú que hagi convertit el ple en "el primer míting de la campanya".

El debat entre els grups ha transcorregut entre crits de protesta dels membres de la Plataforma Raval Nord, presents a la sala, que han fet càntics a favor del trasllat del CAP a la Misericòrdia i en contra de la presència del Macba al barri.

Aplicació "arbitrària" de l'ordenança de terrasses a Ciutat Vella

L'oposició a l'Ajuntament de Barcelona ha forçat un ple extraordinari abans de l'última sessió plenària del mandat per ratificar les conclusions de la comissió de seguiment de l'aplicació de l'Ordenança de terrases a Ciutat Vella. La comissió ja va concloure, amb els vots a favor de tots els grups menys Barcelona en Comú i la CUP, que la regidora de districte, Gala Pin, ha aplicat de forma "arbitrària" l'ordenança. Aquest divendres el sentit de vot s'ha repetit i per tant el Ple ha acceptat les conclusions de la comissió. 

Pin ja va desacreditar la comissió, qüestionant la seva utilitat i acusant els grups de l'oposició de tenir les conclusions sobre l'ordenança preestablertes.

Les conclusions s'han debatut en un ple extraordinari després que el govern municipal no accedís a incloure la ratificació de les conclusions en l'ordre del ple ordinari.