De la cocapital d'Espanya al trasllat del Parlament a les Glòries: el programa de Valls, en deu mesures

L'increment de més efectius de la Guàrdia Urbana, reforçar el castellà amb una "aposta decidida pel bilingüisme institucional" i homenatjar Joan Antoni Samaranch són altres de les propostes del candidat

Valls presenta el seu programa.
Valls presenta el seu programa. | Candidatura Valls
02 de maig del 2019
Actualitzat a les 22:33h
La candidatura de Manuel Valls ha presentat aquesta tarda el programa amb el que concorrerà per a les eleccions municipals del 26 de maig. El programa consta de dotze apartats, que en total inclouen 175 mesures en tots els àmbits, fruit del treball d'un ampli equip d'experts. Amb el títol "La força del canvi", el candidat s'ha presentat com l'alternativa a una ciutat hegemonitzada pel "separatisme" i el "populisme" i on s'està jugant una partida fonamental: la lluita entre "l'estat de dret" i el "nacionalisme". Aquestes són deu de les seves propostes més destacades.

1. Cocapital d'Espanya

És una de les mesures que Valls ha destacat més: fer de Barcelona la cocapital d'Espanya. La seva candidatura propugna "construir un projecte de colideratge de la ciutat a l'Estat, reconeixent a Barcelona un rol internacional".

2. Més Guàrdia Urbana

Proposa un pla de xoc amb 1.500 efectius nous. Es faria una primera promoció d'urgència de 600 agents el primer any de mandat. L'objectiu és tenir un cos de 4.500 al final dels quatre anys (actualment són 3.000). També proposa dotar als agents de pistoles Tasser. 

3. Eliminació del top manta

Dins del capítol "Una ciutat segura. Tolerància zero", Valls proposa acabar amb el fenomen del top manta en 90 dies, així com controlar les màfies que el gestionen.    

4. Un nou projecte Glòries... amb Parlament

El programa sorprèn amb la iniciativa d'una reubicació del legislatiu català. Proposa que el parc de les Glòries aculli una nova seu del Parlament de Catalunya, que ha de ser "un edifici emblemàtic, modern i polivalent que miri cap al futur". 

5. Reforçar el bilingüisme

El programa parla d'"impulsar les dues llengües cooficials de la nostra ciutat" i anuncien "una aposta decidida pel bilingüisme institucional". En el capítol cultural, també es fa referència a promoure "la cultura de la diversitat", que inclou obrir la Fira d'Abril a tota la ciutadania.  

6. Un hotel a la Torre Agbar

Dins del nou projecte Glòries que propugna, Valls vol "recuperar el projecte original de la Torre Agbar perquè no sigui un edifici d'oficines, sinó un gran hotel iconogràfic de la ciutat". 

7. Construir 10.000 habitatges

La crítica a la política d'habitatge d'Ada Colau és un constant en el discurs de Manuel Valls. L'alcaldable considera que aquesta àmbit ha estat on Colau ha fracassat més en la seva gestió. Proposa construir 10.000 habitatges assequibles en vuit anys, un 75% dels quals seran a un preu de lloguer assequible. 

8. Plantar 10.000 arbres

Valls dona molta relevància a la lluita contra el canvi climàtic. Una de les mesures ena questa línia és la de plantar 10.000 arbres de fulla caduca en vuit anys. L'objectiu és aconseguir que la foto de la ciutat en primavera sigui verda, que millori la qualitat de l'aire i faciliti un ús més eficient de l'energia.  

9. Més hotels

El programa de Valls defensa eliminar "la prohibició generalitzada d'establiments d'allotjament turístic". També es compromet a una major professionalització del sector, que busqui més qualitat en el sector, i treballar perquè la rendibilitat econòmica  reverteixi en millor formació i millors salaris. 

10. Homenatjar Joan Antoni Samaranch

Valls proposa crear el programa "Barcelona cap als Jocs Olímpics", per preparar la candidatura dels Jocs d'Hivern del 2030 o d'Estiu del 2032. En aquest capítol, subratlla que s'ha de reconèixer la figura de qui va ser president del COI "amb un conjunt d'actes a la seva memòria" i batejar amb el seu nom un carrer de Barcelona.