Jordi Ballart: «Afavorirem la llibertat de vot en les qüestions que vagin més enllà de Terrassa»

Exalcalde socialista de Terrassa i candidat a les eleccions municipals per Tot per Terrassa

Jordi Ballart.
Jordi Ballart. | Adrià Costa
08 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:13h

Jordi Ballart (1980) és exalcalde socialista de Terrassa i a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig es presenta amb la candidatura independent Tot per Terrassa. Vostè fa quatre anys va guanyar les eleccions municipals amb el Partit Socialista de Catalunya, a mig mandat va estripar el carnet del partit i va deixar l'alcaldia juntament amb una part del govern i ara es presenta amb una candidatura que ha creat en clau municipal. En una entrevista a NacióDigital, Ballart compara la seva experiència dins d'un partit convencional amb les aspiracions que té a través candidatura independent que proposa. Ballart es mostra convençut que la prioritat de defensar l'interès de ciutat per sobre del de partit és el partit que necessita Terrassa.

- Què ha passat en aquests quatre anys?

- Han passat moltes coses a Espanya, a Catalunya i a Terrassa. Hi ha hagut el procés, el referèndum o el procés de municipalització de l'aigua que va ser l'inici de la desconnexió amb el PSC.

- Amb què ha canviat el Jordi Ballart socialista del Jordi Ballart de Tot per Terrassa?

- El Jordi Ballart és el mateix el que crec que el Partit Socialista ha anat perdent totes les lletres de les seves sigles i jo segueixo sent socialista, progressista i catalanista.
 

Entrevista a Jordi Ballart de Tot per Terrassa. Foto: Albert Bagué


- Un any i mig després d'haver renunciat a l'alcaldia, quina valoració en fa? Com ha anat aquest temps fora de la política?

- No em penedeixo de res. Ho tornaria a fer exactament com ho vaig fer.

- Per què ha decidit començar de zero i crear una candidatura independent? No era més fàcil sumar-se a un partit existent?

- Vaig rebre algunes propostes però tenia clar que no deixava el PSC per anar a un partit existent. El que em va fer decidir va ser veure que hi ha molta gent que demana una política local molt diferent: més propera i més valenta.

No acceptarem els vots de l'extrema dreta ni per activa ni per passiva


- Amb què es diferencia Tot per Terrassa de la resta de partits locals?

- És l'única de les dotze propostes que es presenten que és 100% terrassenca. És municipalista, plural, divers pel que fa a les visions de què està passant a Catalunya i a Espanya però tots som demòcrates i defensem un referèndum legal i acordat. Ens uneixen els valors de la transparència, l'ètica, proximitat, la valentia, i la democràcia. També volem ser un exemple de què en una ciutat com Terrassa es pot governar des d'aquesta unitat. Quan hi hagi votacions en el ple que es parli de la independència de Catalunya o qüestions supramunicipals nosaltres afavorirem la llibertat de vot i la consciència de cadascú.

- I vostè en quin sentit votaria?

- Jo estic a favor d'un referèndum legal i acordat per fases. M'agradaria que hi hagués l'opció d'estat federal i seria la meva opció.

- Quines són les prioritats del seu partit per Terrassa?

- Terrassa ha d'afrontar el cobriment de les rieres perquè encara hi ha una ciutat més oficial (el centre) que és allà on passa tot i una ciutat més invisible (barris i perifèria) i nosaltres volem que hi hagi una única ciutat sense barreres ni físiques ni psicològiques. Un altre tema és la neteja. El sistema de neteja de l'empresa pública Eco-equip no està funcionant i hem de valorar la implantació de contenidors soterrats o del porta a porta en alguns barris perquè no cal que tota la ciutat tingui el mateix sistema de recollida. Volem treballar per tenir una ciutat més neta i això també implica fomentar el civisme. També volem recuperar la policia de barri i de proximitat.

Terrassa ha d'afrontar el cobriment de les rieres perquè volem que hi hagi una única ciutat sense barreres ni físiques ni psicològiques


Jordi Ballart va ser l'alcalde que va iniciar el procés per municipalitzar la gestió de l'aigua a Terrassa i el passat 10 de desembre es va fer realitat, malgrat que han quedat pendents diversos contractes amb l'antiga concessionària, Mina Aigües de Terrassa i també alguns contenciosos. Precisament fa poques setmanes va sortir una sentència de la xarxa de clavegueram del Centre a favor de Mina a partir de la qual l'Ajuntament li podria arribar a pagar 60 milions d'euros. Malgrat que no és una sentència ferma i el govern local ja ha dit que recorrerà.

- Quina valoració fa del canvi de gestió?

- Si no hagués pres la decisió de què nou alcaldes de la ciutat estiguessin a favor del model de gestió pública, encara seria alcalde de la ciutat. No és just que hi hagi persones que s'estiguin enriquint amb un bé públic com és l'aigua. La sentència en cap cas qüestiona el model de gestió pública sinó els acords als quals es va arribar per fer la liquidació de Mina.

- Si vostè aconseguís governar la ciutat, iniciaria més processos per municipalitzar altres serveis?

- Un altre dels serveis que s'hauria de valorar la possibilitat de municipalitzar és el transport públic davant les paralitzacions dels processos de concessió del transport. Haurà de ser una empresa pública de transport integrat des d'autobusos, bicicletes, altres maneres de transport, com el tramvia, per exemple.

- Quan vostè era alcalde Terrassa va ser la primera gran ciutat que va apostar per multar els bancs que tenien pisos buits si aconsegueix tornar a liderar la ciutat, impulsaria de nou aquesta mesura per fer front a l'emergència habitacional que té la ciutat?

- S'ha de construir més habitatge públic i Terrassa té sòl i possibilitats disponibles, també cal habitatge públic per a gent gran i no multar per multar. Al final les entitats financeres mobilitzin el parc d'habitatges buits que tenen a la ciutat i nosaltres primer intentarem la via del diàleg però si no fan cas doncs obrirem expedients sancionadors tal com marca la llei.

Defensem un referèndum legal i acordat


- Quin recorregut té una candidatura independent sense relacions a les administracions supramunicipals en una ciutat com Terrassa?

- Nosaltres parlarem absolutament amb tothom, no tindrem cap mania. Farem lobby amb alcaldes de tots els partits per defensar el municipalisme.
 

Entrevista a Jordi Ballart de Tot per Terrassa. Foto: Albert Bagué


- Quina relació creu que ha de tenir Terrassa amb Sabadell i amb Barcelona quan s'està parlant de l'àrea Vallès per fer de contrapès a l'Àrea Metropolitana de Barcelona?

- Defensem l'àrea Vallès sempre que hi hagi un equilibri entre les ciutats de més pes de la zona. Terrassa està en disposició d'exercir una capitalitat dins de la gran regió metropolitana. Hem de mirar cap a Manresa, cap a Barcelona, cap al Baix Llobregat nord a través de la futura B-40 i evidentment cap a Sabadell.

- Si haguessin de pactar per formar govern, quines línies vermelles tindrien?

Nosaltres parlarem amb tots els partits que prioritzin la ciutat per sobre de qüestions nacionals i també hi ha una línia molt clara que és l'extrema dreta. No acceptarem els vots de l'extrema dreta ni per activa ni per passiva.


 

Entrevista a Jordi Ballart de Tot per Terrassa. Foto: Albert Bagué