El serial del CAP del Raval, protagonista de l'últim ple del mandat a Barcelona

El futur del Zoo també serà un dels punts calents de la darrera sessió plenària a l'Ajuntament abans de les eleccions municipals

El futur de la Capella de la Misericòrida, en suspens
El futur de la Capella de la Misericòrida, en suspens | Adrià Costa
03 de maig del 2019
Actualitzat a les 10:43h
L'Ajuntament de Barcelona celebra aquest divendres el seu últim ple municipal abans de les eleccions municipals del 26 de maig. Dijous que ve comença la campanya i l'activitat municipal s'aturarà. Abans, però, el nou CAP del Raval Nord i el pla estratègic del Zoo seran els grans protagonistes de la darrera sessió plenària.

Mentre que el rumb del parc zoològic pot quedar definit a partir d'aquest divendres, el futur de l'ambulatori genera més dubtes que certeses i no està garantit que el mandat acabi amb un acord en ferm entre els grups municipals.

El conflicte pel CAP es manté

La revocació de la Capella de la Misericòrdia al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) per instal·lar-hi l'ambulatori continua a l'ordre del dia, però el seu debat estarà en suspens fins a última hora. Aquest dijous el Servei Català de la Salut ha presentat la seva proposta per ubicar el CAP al "Cub", l'espai adjacent al Macba al carrer Ferlandina. La Misericòrdia era l'aposta del govern municipal i el CatSalut també l'avala, però no compta amb una majoria que hi doni suport al ple. L'executiu de Colau ja ha avançat que si la proposta del "Cub" genera consens en l'oposició, renunciaran a la Capella.

Per tant, és gairebé definitiu que la revocació de la cessió no tindrà prou suports aquest divendres i caldrà veure si Barcelona en Comú retira el punt de l'ordre del dia o el manté per fer que tots els grups municipals es pronunciïn. Això és el que demanen els veïns i els treballadors del CAP Raval Nord, agrupats en la plataforma Nord Raval.

La plataforma ja ha anunciat que si l'Ajuntament no aprova ubicar l'ambulatori a la capella, mantindran l'ocupació de l'espai -que va començar el 21 de març- i que emprendran noves mobilitzacions i, fins i tot, mesures legals. Argumenten que si no tira endavant la revocació, el mandat acabarà amb només una proposició no vinculant aprovada l'últim ple que insta l'Ajuntament a estudiar la viabilitat d'ubicar el CAP a l'espai adjacent al Macba. 

Debat sobre el zoo en el marc d'una vaga al parc

L'altre punt calent de la sessió plenària serà el debat sobre el model del Zoo. D'una banda se sotmetrà a votació el pla estratègic del parc, que proposa una via continuista. De l'altra, les al·legacions a l'ordenança sobre Protecció, la Tinença i la Venda d’animals presentades per la Plataforma ZooXXI, que tot apunta que s'aprovaran.

La plataforma demana que al Zoo només es reprodueixin aquells animals que contribueixin a la conservació de l'espècie a curt, mitjà o llarg termini i que, en alguna de les fases, es dugui a terme una reintroducció de l'espècie al seu hàbitat natural. Per això, ZooXXI ha demanat a l'Ajuntament que "faci història" i aprovi les seves reclamacions al ple d'aquest divendres.

Tot plegat mentre al Zoo els treballadors han començat una vaga aquest dijous. Segons el comitè d'empresa, l'aturada prevista entre tres quarts de deu del matí i tres quarts de tres de la tarda ha tingut un seguiment del 95% del personal operatiu. A més, el comitè manté convocades les vagues previstes per aquest divendres i els dies 5, 9, 11, 12, 15, 18 i 19 de maig.

El comitè creu que la votació de divendres és la "culminació d'un procés de degradació engegat ja fa una bona pila d'anys amb l'abandonament i mala gestió d'aquesta entitat" i considera que un canvi de model suposaria greuges per als animals.
 
Arxivat a