Puigdemont insta Sánchez a moure fitxa i avisa que no li concediran cap «xec en blanc»

L'expresident, després de reunir-se amb Quim Torra a Bèlgica, assegura que "escoltaran" el líder del PSOE per veure si pensa "corregir" qüestions de l'anterior legislatura

Quim Torra i Carles Puigdemont, aquest dijous a Brussel·les
Quim Torra i Carles Puigdemont, aquest dijous a Brussel·les | Govern
02 de maig del 2019
Actualitzat el 03 de maig a les 9:37h
Primera reunió entre Carles Puigdemont i Quim Torra després de les eleccions espanyoles d'aquest diumenge. Damunt la taula, l'escenari que s'obre a Madrid després de la victòria folgada d'un Pedro Sánchez que necessitarà suports si vol tirar endavant la seva agenda al Congrés dels Diputats, on l'independentisme tornarà a ser un actor rellevant a l'hora de conformar majories. Quin paper ha de jugar Junts per Catalunya (JxCat) en aquest moment? Segons Puigdemont, qui ha de "moure fitxa" és Sánchez, a qui ha advertit que no s'estendrà un "xec en blanc" a l'hora de negociar.

En aquests termes s'ha expressat durant l'atenció als mitjans posterior a la reunió amb Torra, que ha comparegut al seu costat. "Sánchez ha d'expressar quina és la seva voluntat de governar, amb qui vol fer-ho i amb quines polítiques. Nosaltres no som els del xec en blanc", ha ressaltat Puigdemont, que aquests dies malda per revertir la decisió de la Junta Electoral (JEC) de prohibir la seva candidatura a les eleccions europees. Preguntat sobre si han rebut ja propostes del líder del PSOE per reunir-se, l'expresident de la Generalitat ha apuntat que estan disposats a "escoltar-lo".

També, ha apuntat, cal veure si Sánchez està disposat a "corregir" aspectes relacionats amb l'anterior legislatura. La setmana que ve es reunirà amb els líders del PP, Ciutadans i Podem per abordar l'escenari posterior a les eleccions, però de moment encara no ha citat els partits nacionalistes. "És obligatori que tothom parli amb tothom", ha remarcat Puigdemont, que s'ha preguntat quin tipus de suports vol tenir Sánchez i si prefereix la "inestabilitat" abans que arribar a acords amb l'independentisme.

"Té alguna cosa a dir o a corregir? A reprendre el que va trencar?", es pregunta Puigdemont sobre la nova etapa de Sánchez

"Té alguna cosa a dir o a corregir? A reprendre el que va trencar?", ha apuntat l'expresident de la Generalitat, en referència al trencament del diàleg entre la Generalitat i l'Estat després de la polèmica pel relator. El desencontre entre les dues administracions va derivar en la negativa de l'independentisme a tramitar els pressupostos de Sánchez -la votació va coincidir amb l'inici del judici al Tribunal Suprem- i en la convocatòria d'eleccions anticipades, que han donat més marge al PSOE.

Torra ratifica la distinció a De Gispert

Torra, que ahir va visitar les preses i els presos a Alcalá Meco i a Soto del Real, no s'ha volgut pronunciar sobre si cal tornar a apliar la via unilateral en cas de superar el 50% dels vots en les futures eleccions al Parlament, com demana l'ANC, i ha insistit que quan hi hagi les sentències contra els líders encausats portarà a la cambra una proposta basada en el dret a l'autodeterminació. "Només acceptarem la lliure absolució", ha apuntat el president de la Generalitat abans que parlés Puigdemont.

Pel que fa a la polèmica sobre l'entrega de la creu de Sant Jordi a Núria de Gispert, expresidenta del Parlament, Torra ha apuntat que descarta retirar-l'hi. El PSC i Ciutadans així ho han demanat després que la dirigent de Demòcrates hagi fet un tuit comparant Inés Arrimadas, Enric Millo i Juan Carlos Girauta amb porcs. Un tuit, per cert, que ja ha estat eborrat. Segons Torra, la polèmica està tancada.