ZooXXI insta l'Ajuntament de Barcelona a reformular el model del parc

El ple del consistori votarà aquest divendres el Pla estratègic del Zoo, que planteja mantenir la instal·lació en termes similars als actuals, i aquesta iniciativa ciutadana

Orangutans al Zoo de Barcelona
Orangutans al Zoo de Barcelona | Josep M Montaner
NacióDigital
02 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:04h
La plataforma ZooXXI ha presentat aquest dijous una manifest signat per desenes de personalitats, tant a nivell estatal com internacional, que reclama al ple de l'Ajuntament de Barcelona que "faci història" i aprovi aquest divendres la iniciativa ciutadana presentada per la plataforma, que proposa un canvi en l'Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d'Animals.

Segons la plataforma, la iniciativa planteja que el Zoo s'orienti a la protecció de les espècies, tot aplicant l'ètica a la reproducció, on només es reproduiran aquells animals que contribueixin a la conservació de l'espècie a curt, mitjà o llarg termini i que, en alguna de les fases, es produeixi la seva reintroducció. 

El ple de l'Ajuntament de Barcelona d'aquest divendres -l'últim de l'actual legislatura- té sobre la taula dues propostes: el Pla estratègic del Zoo, que planteja mantenir la instal·lació en termes similars als actuals, i la iniciativa ciutadana de ZooXXI, que no té el suport dels treballadors del Zoo, ja que consideren que conduiria al tancament de la instal·lació.

El coordinador de ZooXXI ha assegurat que la plataforma defensa "una ciència que va de la mà de l'ètica i de la compassió" i ha assenyalat que aquest divendres serà un "dia frontissa entre els zoos del passat" i els "zoos necessaris". Personalitats com Marc Bekoff, Joyce Poole, Martí Pumarola o Peter Singer donen suport al manifest de la plataforma.

Els treballadors del Zoo, en vaga

El comitè d'empresa del Zoo de Barcelona ha convocat vaga diversos dies per defensar el model i els llocs de treball. La primera jornada ha estat aquest dijous, el dia abans de la votació al ple de l'Ajuntament de la iniciativa de ZooXXI. Segons el comitè, l'aturada prevista entre les 9.45 i les 14.45 hores ha tingut un seguiment del 95% del personal operatiu. Les altres jornades convocades són el 5, 9, 11, 12, 15, 18 i 19 de maig.

"Aquesta és una vaga en defensa d'una feina al servei de la biodiversitat i la sostenibilitat. Barcelona no pot perdre aquest actiu", remarca el comitè, que subratlla que els treballadors se senten responsables dels animals que habiten al zoo i volen el "millor futur" per a ells. La majoria de destins alternatius suposarien una "tragèdia contrastable i objectivable", avisen.
El comitè creu que la votació de divendres és la "culminació d'un procés de degradació engegat ja fa una bona pila d'anys amb l'abandonament i mala gestió d'aquesta entitat". Al seu parer, hi ha "mala fe" de l'Ajuntament, que no està preocupat pel benestar dels animals, diuen.
Arxivat a