Veïns i treballadors del CAP del Raval s'oposen a traslladar l'ambulatori al «Cub»

La plataforma Raval Nord denuncia que construir un nou edifici adjacent al Macba acabaria amb una de les poques zones verdes del barri i allargaria el trasllat del centre

La plataforma ha anunciat que estudia emprendre mesures legals
La plataforma ha anunciat que estudia emprendre mesures legals | ND
02 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:29h
La platafoma Raval Nord, integrada per treballadors del CAP Lluís Sayé i veïns del barri, s'oposa a la proposta que ha fet pública aquest dijous el Servei Català de Salut (CatSalut) d'ubicar l'ambulatori en un edifici de nova construcció adjacent al Macba, pel cantó del carrer Ferlandina en un espai anomenat "Cub. La plataforma insisteix a traslladar el CAP a la Capella de la Misericòrdia, propietat de l'Ajuntament i actualment cedida al Macba. El govern municipal manté en l'ordre de dia del ple d'aquest divendres una votació per revocar la cessió però l'executiu d'Ada Colau ja ha avisat que si l'opció del "Cub" genera consens, renunciaran a la capella.

Mesures legals

Veïns i treballadors, però, no es rendeixen. "No podem acceptar la proposta perquè suposaria treure espai públic i zona verda a un barri on les dues coses són escasses", ha assegurat l'adjunta a la direcció del CAP, Núria Villanueva. De fet, la plataforma es planteja iniciar accions legals si finalment la proposta del "Cub" tira endavant i compta amb el suport de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Aquest dijous la seva presidenta, Ana Menéndez, ha argumentat que el projecte incompleix la normativa sanitària vigent i el pla de reforma urbanística del Raval. 

Finalment el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha presentat només un projecte de CAP Raval Nord a l'anomenat espai "Cub", annex al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba). El disseny projecta un edifici de cinc plantes més un soterrani, que suposaria guanyar 500 metres quadrats respecte de l'opció d'ubicar l'ambulatori a la Capella de la Misericòrdia però que també suposaria allargar mig any el trasllat. 

El CatSalut ja havia avalat l'opció de la Misericòrdia i, de fet, el govern municipal manté a l'ordre del dia del ple d'aquest divendres la votació per revocar l'ús de la capella al museu. L'executiu d'Ada Colau, però, ja ha avançat que si la proposta del "Cub" genera consens entre l'oposició, renunciarà a la Misericòrdia. "És un lloc absolutament inadequat", ha afirmat.

En aquest sentit Iñaki Garcia, un dels portaveus de la plataforma, ha demanat que el govern municipal mantingui el punt sobre la revocació de la capella el Macba a l'ordre del dia per forçar el pronunciament de tots els grups. A banda, ha avançat que mantindran l'ocupació de la Misericòrdia, que va començar el 21 de març. 

Garcia ha avisat que si la cessió no es revoca aquest divendres, el futur del CAP quedarà en suspens, ja que no està previst sotmetre a votació del ple la proposta del CatSalut. Per tant, sobre la taula quedaria la proposició aprovada al ple de març -amb el suport de tots els grups menys Barcelona en Comú i la CUP- de comprovar la viabilitat d'ubicar el CAP al "Cub". El portaveu de la plataforma també ha demanat al Macba que es pronunciï i ha qualificat el conflicte com una qüestió de "prepotència contra els drets bàsics".

La proposta del CatSalut

Finalment el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha presentat un projecte de CAP Raval Nord a l'anomenat espai "Cub", annex al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), que se suma a l'opció d'instal·lar-lo a la Capella de la Misericòrdia. El disseny projecta un edifici de cinc plantes més un soterrani, que suposaria guanyar 500 metres quadrats respecte de l'opció d'ubicar l'ambulatori a la capella però que allargaria mig any el trasllat. 

L'Ajuntament havia demanat al CatSalut que es posicionés públicament sobre quina era la millor ubicació per al CAP, però el Servei Català de la Salut ha evitat fer-ho aquest dijous. El seu director, Adrià Comella, ha assegurat que el CatSalut "no decideix" i ha qualificat d'espais òptims tant el "Cub" com la Misericòrdia.

El cap de a divisió de recursos físics del CatSalut, Martí Ballart, ha enumerat els avantatges i inconvenients de cada opció. D'una banda, l'espai adjacent al Macba permet guanyar 500 metres quadrats -que servirien per tenir una desena de consultes més- però alhora presenta més problemes per a la mobilitat de vehicles d'emergència i de persones amb mobilitat reduïda.

Un inconvenient amb què no topa la capella, tot i que alhora ubicar el CAP a la Misericòrida suposaria disposar de 500 metres quadrats menys a causa dels elements patrimonials que s'haurien de conservar.

Els veïns del Raval i els treballadors del CAP, agrupats a la plataforma Nord Raval, sempre han prioritzat la Misericòrdia perquè entenen que aquest espai els permetria disposar del CAP amb més immediatesa. Aquest divendres Ballart ho ha confirmat. Ubicar el CAP al "Cub" allargaria el trasllat de l'ambulatori entre sis i nou mesos i seria una realitat d'aquí a tres anys.

L'opció de l'edifici adjacent al Macba requereix una modificació del pla general metropolità, mentre que la de la capella suposaria un canvi d'ús. Amb tot, Ballart confia que si finalment el "Cub" és l'opció guanyadora, l'adjudicació del projecte podria començar a caminar en paral·lel a la modificació urbanística. 

 
Arxivat a