Salut calcula que ubicar el CAP del Raval al «Cub» allargaria el trasllat mig any

El Servei Català de la Salut evita posicionar-se a favor d'instal·lar l'ambulatori a la Capella de la Misericòrdia o a l'edifici de nova construcció annex al Macba

Comella i Ballart han presentat el projecte del Cub
Comella i Ballart han presentat el projecte del Cub | ND
02 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:23h
Finalment el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha presentat un projecte de CAP Raval Nord a l'anomenat espai "Cub", annex al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), que se suma a l'opció d'instal·lar-lo a la Capella de la Misericòrdia. El disseny projecta un edifici de cinc plantes més un soterrani, que suposaria guanyar 500 metres quadrats respecte de l'opció d'ubicar l'ambulatori a la capella però que allargaria mig any el trasllat. 

El CatSalut ja havia avalat l'opció de la Misericòrdia i, de fet, el govern municipal manté a l'ordre del dia del ple d'aquest divendres la votació per revocar l'ús de la capella al museu. L'executiu d'Ada Colau, però, ja ha avançat que si la proposta del "Cub" genera consens entre l'oposició, renunciarà a la Misericòrdia. 

A l'ordre del dia del ple, però, no hi ha cap punt sobre l'opció de traslladar el CAP al solar annex al Macba, propietat de la Diputació de Barcelona i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, consorci de l'ens provincial i l'Ajuntament. Sobre la taula hi haurà l'opció que els grups municipals firmessin un acord que no passés per ple però no ha transcendit quina serà la fórmula final si acaba guanyant aquesta opció.

El CatSalut evita mullar-se

L'Ajuntament havia demanat al CatSalut que es posicionés públicament sobre quina era la millor ubicació per al CAP, però el Servei Català de la Salut ha evitat fer-ho aquest dijous. El seu director, Adrià Comella, ha assegurat que el CatSalut "no decideix" i ha qualificat d'espais òptims tant el "Cub" com la Misericòrdia.

El cap de a divisió de recursos físics del CatSalut, Martí Ballart, ha enumerat els avantatges i inconvenients de cada opció. D'una banda, l'espai adjacent al Macba permet guanyar 500 metres quadrats -que servirien per tenir una desena de consultes més- però alhora presenta més problemes per a la mobilitat de vehicles d'emergència i de persones amb mobilitat reduïda.

Un inconvenient amb què no topa la capella, tot i que alhora ubicar el CAP a la Misericòrida suposaria disposar de 500 metres quadrats menys a causa dels elements patrimonials que s'haurien de conservar.

Els veïns del Raval i els treballadors del CAP, agrupats a la plataforma Nord Raval, sempre han prioritzat la Misericòrdia perquè entenen que aquest espai els permetria disposar del CAP amb més immediatesa. Aquest divendres Ballart ho ha confirmat. Ubicar el CAP al "Cub" allargaria el trasllat de l'ambulatori entre sis i nou mesos i seria una realitat d'aquí a tres anys.

L'opció de l'edifici adjacent al Macba requereix una modificació del pla general metropolità, mentre que la de la capella suposaria un canvi d'ús. Amb tot, Ballart confia que si finalment el "Cub" és l'opció guanyadora, l'adjudicació del projecte podria començar a caminar en paral·lel a la modificació urbanística. 

 
Arxivat a