Iceta assegura que l'estabilitat del govern de Sánchez no dependrà d'ERC

El líder del PSC considera que el soci prioritari del PSOE és Podem però sosté que no s'ha de fer un govern de coalició

El líder del PSC, Miquel Iceta, durant l'entrevista a TV3
El líder del PSC, Miquel Iceta, durant l'entrevista a TV3 | @elsmatins
02 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:49h
L'objectiu de Pedro Sánchez és ser investit president sense el vot a favor o l'abstenció dels partits independentistes. Poques hores després de conèixer els resultats de les eleccions del 28-A, dirigents socialistes ja advertien que l'objectiu del líder del PSOE és situar formacions com ERC, guanyadora a Catalunya amb 15 diputats, en la tessitura de triar entre permetre la seva investidura o la repetició electoral. "L'estabilitat del govern de Sánchez no pot dependre d'ERC", ha avançat el líder del PSC, Miquel Iceta, en una entrevista a TV3

El dirigent socialista ha argumentat que l'estabilitat no pot dependre d'un dels partits que van abocar Sánchez a convocar eleccions perquè van impedir que prosperessin els pressupostos generals de l'Estat com ho van fer també els partits de dretes. Així doncs, Iceta ha explicat que Sánchez "dialogarà" amb tothom en la ronda de consultes institucionals, però que en el cas de la investidura explicarà a ERC què vol fer i que la formació d'Oriol Junqueras haurà de decidir. 

Sobre si els electes empresonats podran recollir l'acta i exercir, Iceta ha subratllat que s'està a expenses del que decideixi el Suprem. Però ha recordat que es va habilitar un mecanisme de substitució al Parlament de Catalunya i que el més lògic és que es plantegi una solució similar al Congrés dels Diputats.

Ciutadans, "inhabilitat" per pactar amb el PSOE

Com ja han expressat dirigents del PSOE en els darrers dies, Iceta ha confirmat que Podem és "el soci prioritari" de Sánchez a l'hora de teixir aliances perquè valoren positivament la col·laboració en els darrers deu mesos i perquè Ciutadans ha quedat "inhabilitat" per pactar amb els socialistes. Amb tot, el líder del PSC considera que el PSOE ha de governar en solitari amb suports externs, com els socialistes de Portugal, i no forjar una coalició amb els de Pablo Iglesias. "No seria la millor forma de garantir l'estabilitat", ha sentenciat. Tot i això, ha puntualitzat que el govern monocolor és l'aspiració dels socialistes, però que caldrà veure si s'ha d'adaptar o no el pla inicial. 

Iceta ha donat per descartada l'entesa amb Albert Rivera perquè aquest dirigent ja ha deixat clar que vol "encapçalar la dreta i l'oposició" i que per això ha fet un gir de caràcter "conservador i anticatalanista". "Qui pot imaginar una col·laboració de govern amb qui diu que vol encapçalar la dreta?", ha deixat anar. 

La represa del diàleg amb la Generalitat

El líder del PSC no ha tingut dubtes en afirmar que Sánchez, un cop formi govern, reprendrà el diàleg amb la Generalitat des del punt de vista institucional. Això sí, dins del marc constitucional. Un diàleg de fons per abordar el conflicte polític, ha puntualitzat, no es podrà donar fins que hi hagi la sentència del Tribunal Suprem i una nova composició del Parlament de Catalunya. 

En tot cas, perquè les converses prosperin, Iceta considera que els partits han de posar "menys línies vermelles" i "no enganxar-se en qüestions procedimentals". Avisa que partir de la base que el referèndum d'autodeterminació és irrenunciable "no portarà enlloc".

A les portes de l'arrencada de la campanya de les eleccions municipals, Iceta ha puntualitzat que, en el cas de Barcelona, el seu partit no està disposat a investir un alcalde que sigui independentista. "No farem alcalde Ernest Maragall", ha dit ras i curt. Amb tot, preguntat sobre si donarien suport a la investidura d'Ada Colau, ha assegurat que l'actual alcaldessa "ha fracassat" i ha recordat que els socialistes van ser expulsat del govern pels comuns perquè "així li van demanar" les formacions independentistes.