Dimarts 7 de maig, dia mundial contra l’asma

«L’asma ha pujat de manera significativa des de la dècada dels cinquanta. S’estima que entre un vuit i un deu per cent de la població pateix aquesta malaltia crònica»

01 de maig del 2019
Actualitzat a les 9:21h
Una dona asmàtica
Una dona asmàtica | Flickr

El dia mundial contra l’asma busca conscienciar sobre els problemes respiratoris. Des de 1998 se celebra el primer dimarts de maig, que enguany cau en el dia set. L’organitza la Iniciativa Global per a l’Asma (GINA), que tracta de millorar la vida de les persones amb asma arreu del món, ja que proporciona recursos a metges i pacients per a comprendre aquesta malaltia mixta i crònica.

Per sensibilitzar sobre la càrrega que comporta l’asma a qui la pateix, cada any se centra a un aspecte concret per afavorir que els afectats puguin mantenir-la sota control i puguin poder dur una vida saludable sense limitacions. Enguany l’anomenen "STOP for asthma", i volen incidir en l’avaluació dels símptomes, l’assessorament i l’adequació del tractament.

L’asma ha pujat de manera significativa des de la dècada dels cinquanta. S’estima que entre un vuit i un deu per cent de la població pateix aquesta malaltia crònica. Segons la Organització Mundial de la Salut, s’estima que hi ha 334 milions de persones al món que el pateixen; a Espanya, hi ha entorn tres milions d’asmàtics.

Els contaminants atmosfèrics agreugen la malaltia o bé en poden ser la causa. Nens i adolescents exposats a nivells elevats de contaminació atmosfèrica tenen un risc superior a desenvolupar un asma, segons ha estat demostrat de manera sistemàtica en estudis epidemiològics a gran escala. A banda que una part de l’increment pugui ser degut a l’augment de diagnòstics.

Les elevades concentracions de contaminants ambientals poden induir canvis irritatius en la funció pulmonar, que produeixen una reacció inflamatòria. Reacció que influeix en la qualitat de vida de qui la pateix.

El risc ambiental de la població infantil per l'exposició a les partícules en suspensió de menys de 10 micrograms de diàmetre (PM10) i menys de 2,5 micrograms (PM2.5) roba als infants de la Unió Europea125.000 anys de vida saludable, segons una recerca de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

Dels 28 països inclosos en l'estudi, a les ciutats de 22 es van enregistrar nivells per sobre de les recomanacions de l'OMS de partícules PM10 (mitjana anual inferior a 20 g/m3) i nivells d'ozó per sobre dels nivells considerats segurs (una mitjana de 100 g/m3 durant vuit hores). L’excepció són Luxemburg, Irlanda, Suècia, Estònia, Finlàndia i Dinamarca.

Cap al 2050, gairebé el 70% de la població viurà en ciutats, cosa que comportarà el major creixement urbà en la història de la humanitat. Les ciutats ofereixen oportunitats, i impulsen la innovació i la creació de riquesa. Però també s’associen a un consum de recursos i contaminació.

La contaminació atmosfèrica és controlable perquè es coneix la font; per tant, es podrien evitar molts d'aquests efectes adversos sobre la salut amb voluntat política i sensibilització ciutadana. Controlar la font d’emissió seria la millor manera de reduir l’exposició a la contaminació atmosfèrica.

Més informació

La contaminació: un assassí invisible (27/09/2017)