L'establishment s'activa per impedir l'entrada de Podem al govern

Empresaris i banquers espanyols mostren el seu suport a una entesa entre el PSOE i Ciutadans, mentre els sectors econòmics catalans mantenen una actitud més ponderada

El president de la patronal espanyola, Antonio Garamendi, amb Pedro Sánchez.
El president de la patronal espanyola, Antonio Garamendi, amb Pedro Sánchez. | Europa Press
01 de maig del 2019
Actualitzat a les 19:57h
Han passat poques hores des del tancament de les urnes però ja s'han explicitat els primers moviments des dels poders econòmics de cara al que seran unes llargues negociacions entre els partits per formar govern a Espanya. La CEOE, l'organització de la patronal espanyola, ha manifestat que veuria bé un govern presidit per Pedro Sánchez... amb l'abstenció del Partit Popular i de Ciutadans, una opció que sembla inimaginable. Però el president dels empresaris, Antonio Garamendi, ha recordat que el PSOE ja es va abstenir en el seu moment per facilitar la investidura de Mariano Rajoy.  

Però a la gran patronal tampoc es fan il·lusions. Garamendi va assegurar dimarts que l'escenari més probable en aquests moments és el d'un govern socialista en solitari i que "potser seria el més adequat". A la CEOE el que no volen veure ni en pintura és l'entrada de Podem a l'executiu. Per això Garamendi va subratllar que en una democràcia madura és positiva la alternança "entre un centre dreta i un centre esquerra". 

El Santander vol un acord Sánchez-Rivera

En el sector financer també hi ha moviments. Un poder fàctic com és el banco Santander ja ha fet saber quines són les seves preferències. Segons ha informat El Independiente, l'equip d'analistes del banc d'Ana Botín té molt clar que el millor seria un executiu PSOE-Ciutadans: "La postura liberal de Rivera seria millor rebuda pels mercats que el populisme de Podem".  Els anlistes de Botín també asseguraven que la inestabilitat política dels darrers anys a EEspanya és la responsable dels desequilibris patits pels mercats.    

Els sectors econòmics catalans, més prudents

Des dels centres econòmics catalans, s'opta per una postura menys militant. Aquest dimarts, des de valència, on va tarslladar la seva seu, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va voler deixar clar que "respectaran" els acords de govern als quals arribin els partits. Gortázar va assegurar que ara tocava "ajudar el govern que ens hem donat entre tots". També va fer una crida al "diàleg, sempre dins de la llei" per posar fi al conflicte català. 

Des de Foment del Treball, la patronal catalana, l'endemà mateix de les eleccions va emettre un comunicat en què felicitava el PSOE i li demanava de "cercar les aliances que li permetin formar un Govern de l’Estat estable i moderat que impulsi reformes concertades entre el govern i els agents econòmics i socials per afavorir la competitivitat empresarial i el creixement econòmic". Aquesta és la consigna, que Gonzalo Gortázar va subratllar també dimarts.

L'IBEX està tranquil 

Una dada important a tenir en compte és que els mercats estan, ara per ara traqnuils. De fet, ha estat el primer cop que les empreses de l'IBEX experimenten una pujada (el 0,12%) l'endemà d'unes eleccions. Un senyal que potser des dels àmbits econòmics es veia amb més inquietud la inestabilitat que podria comportar un govern de dretes amb Vox. 

En el que sí que tots els components de l'establishment econòmic coincideixen és en les polítiques d emoderació. Sigui de manera explícita o no, els mercats i les patronals envien un senyal: no volen gaires concessions a les polítiques "populistes".