La CUP obrirà el debat de la refundació després de les municipals

Un document de la formació al qual ha tingut accés NacióDigital planteja la "urgent necessitat" de pensar en un "nou artefacte" i projecta noves eleccions a Catalunya la pròxima tardor

Diputats, exdiputats i  militants de la CUP, en una imatge d'arxiu.
Diputats, exdiputats i militants de la CUP, en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
01 de maig del 2019
Actualitzat el 02 de maig a les 20:13h

La CUP navega en aigües turbulentes i ja planteja la "urgent necessitat" d'un "debat de moviment" que abordi algunes qüestions pendents. Els darrers esdeveniments polítics -organitzar la resposta al judici de l'1-O i el debat sobre si participar a les eleccions espanyoles i europees- hi han acabat de posar llenya al foc, i el temps de resposta dels anticapitalistes -habitualment més reposat i reflexiu que altres formacions- s'ha hagut d'accelerar. 

És per aquest motiu que el Secretariat Nacional ha posat fil a l'agulla i, amb la previsió d'organitzar-se de cara a unes possibles noves eleccions al Parlament aquesta tardor ha posat a debat un document que el Consell Polític d'aquest passat dissabte ja ha donat per bo. Després de fer-ne valoració les assemblees, la proposta a la qual ha tingut accés NacióDigital fa reflexions i posa tempos al debat de la refundació, que es preveu realitzar després de les municipals durant l'Assemblea Nacional del proper 14 de juliol.

"Entenem que l'AN prevista pel proper 14 de juliol ha de ser un dels espais claus en aquest debat. Però ni l'únic, ni necessàriament el més important", destaca el document. De fet, en aquesta assemblea probablement es presentaran altres propostes sobre com avançar. I en aquesta línia, la CUP també planteja dues línies per enfocar el futur.

El debat de la refundació es preveu realitzar després de les municipals durant l'Assemblea Nacional del proper 14 de juliol

En primer lloc, els anticapitalistes consideren necessari un debat de moviment, per tant, aliè als esdeveniments d'estricta actualitat, que impliqui totes les organitzacions de l'esquerra independentista i grup parlamentari, així com els moviments propers de la unitat popular. I en segon lloc, davant d'una "més que probable convocatòria d'unes eleccions anticipades al Parlament, posar en marxa un "altre ritme, necessàriament més accelerat" per articular la candidatura. 

Un debat de "certa urgència" 

Precisament la construcció d'una proposta política per a unes eleccions anticipades al Parlament de Catalunya està lligat, segons el document, a les "reestructuracions polítiques i organitzatives immediates que se'n derivaran". Aquest és un debat que s'ha de realitzar amb "certa urgència", diuen, i uns tempos "que no marca ni la CUP ni el conjunt del moviment". 

I cap a on ha d'anar la CUP?

El partit ha de fixar una estratègia política que respongui determinades preguntes. Entre aquestes, si cal seguir condicionant des de fora o cal disputar el lideratge político-institucional del procés, si s'ha d'avançar cap a un plantejament d'ofensiva democràtica i política o de governança o oposició, o quina política d'aliances s'escollirà. 

Els cupaires es plantegen la "continuïtat de l'eina CUP-CC" i si cal ampliar-la, o si cal construir un "nou artefacte amb referencialitat de la CUP" per superar les sigles

En aquest debat, les preguntes sobre la desobediència i la unilateralitat en el si de la proposta política també hi tenen cabuda, i com a punt destacat, la "concreció política i organitzativa" que ha de tenir la CUP. Per això, els cupaires es plantegen la "continuïtat de l'eina CUP-CC" i si cal ampliar-la, si cal construir un "nou artefacte amb referencialitat de la CUP" per superar les sigles utilitzades fins ara, i com cal relacionar-se, per exemple, amb el Front Republicà o altre organitzacions. En altres paraules, cita el document, "una nova plataforma política, construïda ad hoc per a aquesta legislatura al Parlament, però articulada amb el projecte municipal i movimentista de la CUP".

En paral·lel, els cupaires tenen l'objectiu de respondre també quins canvis organitzatius comportaria tot plegat, si hi hauria modificacions en el codi ètic, i com la CUP hauria de "sortejar l'amenaça de la il·legalització". I més a llarg termini, un debat sobre si cal un nou corpus teòric més actual sobre qüestions que avui dia generen contradiccions en el moviment. 
Arxivat a