Bateria de recursos de JxCat per aixecar el veto a Puigdemont: «Té els seus drets intactes»

La candidatura recorre al Suprem, al contenciós-administratiu de Madrid i a la Junta Electoral per revocar la decisió d'apartar l'expresident, Comín i Ponsatí del 26-M i obre la via europea

 Puigdemont, Torra, Comín, Ponsatí i Puig, en una concentració davant la seu de la Comissió Europea aquest dijous
Puigdemont, Torra, Comín, Ponsatí i Puig, en una concentració davant la seu de la Comissió Europea aquest dijous | JxCat
02 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:49h
Junts per Catalunya (JxCat) ha presentat aquest dijous davant del Tribunal Suprem el recurs contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'impedir a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí presentar-se a les eleccions europees. L'encarregat de plantejar la queixa ha estat Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont i que l'ha substituït provisionalment com a cap de cartell de JxCat fins que es resolgui la situació de l'expresident de la Generalitat. En roda de premsa a la seu electoral, a Boye l'han acompanyat Josep Costa, vicepresident del Parlament, i la diputada Gemma Geis. Hi ha tres recursos: al Tribunal Suprem, a un jutjat contenciós-administratiu de Madrid i a la pròpia Junta Electoral, que és qui ha pres la decisió.

Boye ha carregat contra l'ús "arbitrari" de les normes per apartar els tres dirigents, i ha confiat que els textos seran tinguts en compte. "Estem convençuts que tenim la raó", ha remarcat l'advocat de Puigdemont, que ha subratllat que tant el president com el vicepresident de la Junta Electoral van emetre un vot particular avalant la candidatura del dirigent independentista. El lletrat ha remarcat que Espanya actua "per delegació" en el cas de les europees, i ha obert la possibilitat de plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg si no funciona la via estatal.

Com funciona aquest mecanisme? En la pàgina 48 del recurs es demana que, si existeix algun "dubte" sobre la correcció del plantejament dels tres dirigents vetats, se sol·licita que el Suprem o bé el contenciós-administratiu presentin una qüestió prejudicial al tribunal de Luxemburg "suspenent el procés electoral previst per al 26 de maig" de manera que no es privin de forma "irreparable" els drets dels candidats i dels electors.