Casado diu ara que Vox és «extrema dreta»

El líder dels populars acusa Albert Rivera de tenir com a principal prioritat el 'sorpasso' fallit al PP en comptes de centrar-se en desallotjar Sánchez de la Moncloa

Pablo Casado i Teodoro García Egea, en la reunió de la direcció del PP
Pablo Casado i Teodoro García Egea, en la reunió de la direcció del PP | ACN
30 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:07h
Després d'haver-li obert les portes de bat a bat a Vox per governar plegats si els números ho permetien, el líder del PP, Pablo Casado, ha definit per primera vegada el partit de Santiago Abascal com a "extrema dreta". La davallada històrica dels populars i la urgència d'haver d'afrontar unes eleccions municipals, autonòmiques i europees en menys d'un mes, han abocat Casado, pressionat pels barons territorials, a consumar un gir exprés de la seva estratègia per evitar una nova debacle el 26 de maig.

En la primera compareixença davant de la premsa després d'encaixar els resultats del 28-A, Casado ha repartit estopa contra Vox i contra Ciutadans, amb qui durant la campanya havia mantingut majoritàriament un fair play pensant en un escenari posterior en què poguessin sumar. Els populars ho tenen calculat: 1,1 milions dels seus votants van optar aquesta vegada per Ciutadans, mentre que 1,3 milions de suports se'ls va embutxacar Vox.

"El PP és l'únic partit de centre-dreta"

La reunió de la direcció, agitada i de tres hores, ha conclòs amb una nova direcció de campanya -el vicesecretari d'Organització, Javier Maroto, no capitanejarà l'estratègia malgrat que serà a l'equip com a membre nat- i amb un canvi de discurs evident. "El PP és l'únic partit de centre-dreta", ha reivindicat Casado. Als d'Albert Rivera els ha definit com a "socialdemòcrates disfressats de liberals".

La diagnosi dels resultats que fa Casado no és que s'hagin ancorat a un discurs radical, sinó que els companys de viatge amb qui hauria volgut formar govern s'han dedicat a atacar a un PP que "mai ha deixat d'estar centrat". Els populars fan ara esforços per negar que estan rectificant. "Hi ha partits que celebren les derrotes i que Sánchez segueixi al poder", ha lamentat, i ha afegit: "No vam sabem veure que érem l'adversari de Cs i Vox i ens vam centrar en anar contra Sánchez. A Ciutadans no li importava qui governaria Espanya, només volien fer un sorpasso que no han aconseguit".

Pel que fa a Vox, ha dit que tampoc li preocupava la governabilitat amb un programa que ha definit com a "populisme de dretes" que quedarà "retratat" en les aliances que es faran després de les eleccions europees. En tot cas, Casado ha burxat en el "vot inútil" que ha rebut Vox perquè 500.000 vots no han obtingut representació parlamentària i quatre milions s'han quedat sense senador. Una manera de reivindicar que el vot al PP és més eficient en termes de representació.  

Casado ha negat que el seu lideratge hagi estat qüestionat a la reunió de l'executiva i ha tret pit de ser l'únic president del partit que ha estat escollit a través d'unes primàries. El seu, ha subratllat, pretén ser un mandat de quatre anys. També ha assegurat que el partit surt "unit", malgrat que hi ha barons territorials com el gallec Alberto Núñez Feijóo que han reclamat un canvi de rumb urgent, i que és "optimista" de cara a la batalla electoral del 26-M. "Centrats en el teu futur" és el lema amb què el PP intentarà recol·locar-se de cara a les eleccions municipals i autonòmiques 

García Egea i Maroto no dirigiran les campanyes del 26-M

Els dirigents de l'executiva popular han arribat a Génova sense amagar la seva preocupació però conscient dels costos d'obrir ara una crisi interna. "Seria irresponsable obrir ara la caixa dels trons", ha dit a les portes de la seu l'exministre Jorge Fernández Díaz sabedor de com de contraproduent podria ser qüestionar el recent lideratge de Casado de cara a les eleccions que se celebraran en menys d'un mes. Evitar una segona debacle és la prioritat.

Tot i això, els mals resultats als comicis espanyols ja han passat factura a nivell intern: el secretari general, Teodoro García Egea, i el vicesecretari d'Organització, Javier Maroto, no dirigiran l'equip de campanya del PP. La de les europees la dirigirà l'exministra Isabel García Tejerina i la de les municipals i autonòmiques la liderarà Cuca Gamarra, alcaldessa de Logronyo. Fonts populars neguen que hagin estat "apartats" i argumenten que "mai es repeteix director" de campanya i que, en tot cas, tant Maroto com García Egea, són membres nats d'aquest òrgan.