L'exconseller a l'exili Lluís Puig, designat suplent de mesa per al 26-M

El candidat de JxCat a l'alcaldia de Terrassa assegura que "és una prova que estem censats i podem participar en les eleccions"

Lluís Puig a la Universitat Catalana d'Estiu 2017
Lluís Puig a la Universitat Catalana d'Estiu 2017 | Josep M Montaner
30 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:12h
El candidat a l'alcaldia de Terrassa, Lluís Puig, exiliat a Brussel·les, ha estat designat per formar part d'una mesa electoral per les eleccions municipals el pròxim 26 de maig. Entre les 2.196 persones escollides per omplir les 244 meses electorals que hi haurà a Terrassa, Puig serà suplent del president de mesa al Casal Cívic Can Boada. 

Després de presentar-se al Senat, Puig també encapçala la llista de Junts per Catalunya Terrassa a les eleccions municipals. En una piulada a Twitter, l'exconseller de cultura, Lluís Puig, ha assegurat que estarà "encantat que el Tribunal Suprem reconegui les meves obligacions ciutadanes i aixequi una ordre de recerca i captura injusta".

En declaracions a l'ACN, Puig ha assegurat que "gràcies a aquest error" s'ha constatat que tant ell com l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, exclosos de la candidatura de JxCAT a les europees, "estant censats" i poden "participar en les eleccions". D'altra banda, Puig ha recordat que la seva elecció com a suplent d'una mesa electoral "és incompatible" la seva condició com a cap de llista a les municipals de JxCAT. "La JEC està obligada a retirar-me d'aquesta mesa", ha reclamat. Tot i això, Puig creu que no serà un "problema" i considera que "el més important" és que aquest "error" demostra que estan censats i que "poden viure a l'estranger sense inscriure's en el registre de residents a l'estranger".

La decisió de la JEC 

La JEC va decidir dilluns excloure Puigdemont, Comín i Ponsatí de les llistes de JxCAT a les europees per "entendre que no reuneixen la condició d'electors" necessària per ser candidats. Si bé tots tres estan inscrits al cens electoral, la JEC va estimar que del fet que estiguin declarats en rebel·lia a Espanya es desprèn que aquest cens és "clarament" inexacte i que, per tant, no compleixen el requisit d'electors per ser candidats. "És notori que no són resident en les localitats on figuren empadronats", afirma. 

A més, la JEC considera que "no poden tenir qualitat d'electors" perquè "tenen limitats els seus drets polítics" i "s'han situat en una posició –processats i en situació de rebel·lia-" que comporta "un impediment insalvable per a l'accés a la candidatura".

Tot i això, el president i vicepresident de la JEC, així com dues vocals, van emetre un vot particular en què discrepaven d'aquesta decisió i asseguraven que "la situació de rebel·lia no està inclosa com una causa d'inelegibilitat" i que la JEC "no té competència per acordar l'exclusió del cens d'un ciutadà".