Així funciona l'«app» per notificar i localitzar agressions i assetjaments sexuals a Barcelona

10 preguntes amb resposta sobre l'aplicació BCN Antimasclista impulsada per l'Ajuntament

L'aplicació BCN Antimasclista
L'aplicació BCN Antimasclista | A. Costa
09 de maig del 2019
Actualitzat el 18 de novembre a les 18:15h
D'aplicacions mòbils n'hi ha de tots colors i de totes les funcions: algunes ajuden a l'usuari a trobar pis, altres serveixen per escoltar música, veure sèries, comprar a distància, consultar el trànsit i els horaris del transport públic, n'hi ha que permeten conèixer gent nova i n'hi ha que procuren fer de les ciutats un lloc més segur. D'aquest últim tipus, l'Ajuntament de Barcelona ha desenvolupat una aplicació mòbil innovadora anomenada BCN Antimasclista que serveix per notificar i geolocalitzar agressions i assetjaments sexuals a la ciutat.

A continuació, 10 preguntes amb resposta sobre l'app BCN Antimasclista.

1. Per què serveix l'aplicació?

L'app BCN Antimasclista busca conèixer millor les agressions i els assetjaments sexuals i sexistes que es donen a l'espai públic, el transport i els espais d'oci de Barcelona. Tot això amb la voluntat de fer més eficaç la prevenció i detecció dels casos d'agressions i abusos sexuals. 

2. Com funciona?

Disposa d'un sistema de geolocalització que comunica on s'ha patit l'agressió o assetjament sexual o sexista. L'aplicació, que té una opció per trucar al telèfon d'emergències 112, demana omplir un qüestionari per concretar el dia i l'hora de l'agressió, si s'anava amb companyia, la direcció dels fets (es pot geolocalitzar), i el tipus d'espai (com el carrer i mitjans de transport). També sol·licita detallar si l'agressió ha estat comesa per una persona o diverses i si eren o no conegudes, detalls de l'agressió i com aquesta ha afectat la víctima -pot assenyalar que li ha afectat des gens a molt-.

3. L'aplicació sabrà el teu nom?

No, tot es comunica de manera confidencial i anònima. 

4. La resta d'usuaris podran llegir el que escrius?

No.

5. A qui va dirigida?

A totes les persones que visquin, treballin, estudiïn o transitin per Barcelona.

6. Quant val?

És d'accés lliure i gratuïta.

7. Què permetrà l'aplicació?

Millorarà la prevenció i l'actuació contra la violència de gènere a la ciutat, i alhora sensibilitzarà a la ciutadania, visibilitzarà les violències masclistes i planificarà canvis en l'espai públic i mesures concretes per reduir les agressions. En altres paraules, permetrà tenir una radiografia de les agressions que es produeixen, així com la quantitat, perquè després sigui possible desenvolupar mesures que ajudin a eradicar-les. 

8. A banda d'informar l'Ajuntament, quina informació aportarà a les usuàries?

L’app incorporarà en els propers tres mesos continguts sobre punts d’informació, serveis d’atenció per violència sexual, comissaries, etc. També farà millores continuades gràcies a les aportacions i comentaris que en faci la ciutadania.

9. Està disponible en català?

Sí, està disponible en català, i també en castellà i anglès.

10. On la puc descarregar?

A través de l'App Store (sistemes iOS 11 i superiors) o de Google Play (Android 4.4 i superiors). Hi pots accedir directament escanejant el codi QR que hi ha en aquest enllaç.
Arxivat a