CaixaBank «respectarà» els acords als quals arribi Pedro Sánchez

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat, que ha presentat els beneficis del primer trimestre, aposta per "un gran acord basat en el diàleg" pre resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat

Gonzalo Gortázar, aquest dimarts a València.
Gonzalo Gortázar, aquest dimarts a València. | ACN
30 d'abril del 2019
Actualitzat a les 11:00h
CaixaBank no es posiciona sobre les possibles aliances al Congrés. Gonzalo Gortázar, conseller delegat, ha volgut ser molt prudent aquest dimarts a València, on l'entitat ha presentat els seus comptes de resultats del primer trimestre. Fa poques hores, arribava un senyal des del Banc Santander, que es posicionava en favor d'una entesa entre el PSOE i Ciutadans. Gortázar ha afirmat que l'entitat "respectarà" els acords als quals arribi Pedro Sánchez al Congrés.

Gortázar ha assegurat que ara toca "ajudar el govern que hem elegit entre tots". El conseller delegat ha subratllat que CaixaBank s'ha de dedicar a "gestionar l'entitat i treballar pel progrés de la societat". Ha demanat que el nou executiu "consolidi el creixement econòmic i preservi la disciplina pressupostària", afrontant la millora del mercat laboral, encara amb massa precarietat i atur elevat, així com encarar les desigualtats. Ha reclamat "grans consensos fora dels cicles electorals" sobre els problemes de fons com el futur de les pensions i l'educació.  

Uns beneficis de 533 milions

CaixaBank ha obtingut uns beneficis de 533 milions d'euros en el primer trimestre del 2019. L'entitat bancària presentarà els seus comptes en una roda de premsa a València aquest matí. Els beneficis es basen bàsicament en el creixement dels ingressos core del negoci (+0,9 %), fins als 2.027 milions, amb un augment del marge d'interessos del 2,9 %, fins arribar als 1.237 milions. El 96% dels ingressos provenen de l'activitat core

El benefici atribuït suposa un 24,3% menys que durant el mateix període de l'any 2018. El resultat del grup que presideix Jordi Gual es veu impactat per la no atribució dels resultats de Repsol i el BFA (63 i 76 milions el 2018, respectivament), com també per la revaloració el 2018 de la participació del BPI a Viacer (54 milions). Sense aquests impactes extraordinaris, que suposen 193 milions, el resultat del trimestre s'incrementaria un 4,3 %. 

Un salt en els recursos de clients

Una altra dada rellevant és que els recursos de clients creixen fins als 369.463 milions (10.981 milions el 2019, +3,1 %). Aquesta xifra té la seva explicació en l'evolució positiva de l'activitat comercial i la recuperació dels mercats durant aquest temps. Els actius sota gestió augmenten un 3,7 %, fins als 97.454 milions. 

La ràtio de morositat, un altra dada significativa, continua disminuint i es redueix fins al 4,6 % (-13 punts bàsics durant el trimestre). En els dotze últims mesos, els saldos dubtosos han baixat en 2.712 milions (el que suposa un -19,8 %).

Gortázar: "Ha estat un bon trimestre per CaixaBank"

"Aquest ha estat un bon trimestre per CaixaBank", ha explicat aquest dimarts Gonzalo Gortázar, conseller delegat de Caixa Bank, que ha destacat que CaixaBank és més que un banc, és una entitat financera que compleix "un paper clau en l'activitat econòmica i el benestar de les persones". En aquest sentit, ha detacat que l'entitat continua consolidant el lideratge comercial pel que fa a banca de particular i en banca digital, amb una quota de penetració a l'estat espanyol que ja és del 29,3% i del 32%, respectivament. "Hem reforçat la nostra posició competitiva en el mercat", ha subratllat Gortázar.

El conseller delegat ha subratllat que, per CaixaBank, l'adn de l'entitat continua sent aquella que va fundar Francesc de Moragas, amb la voluntat de contribuir a la millora de les condicions de vida dels treballadors. Ha recordat que aquest any es commemoren els 150 anys del naixement del fundador. 

Ha destacat també una millora en la qualitat dels ingressos, que respon a l'activitat core, segons el conseller delegat. "Hi ha un creixement robust del marge d'interessos (fins al 2,9%) en un context de tipus negatius", ha detallat.