FOTOS I VÍDEOS Els sindicats del metro exigeixen responsabilitats a Barcelona en Comú

Uns 200 treballadors es manifesten pels carrers de Barcelona per exigir la dimissió de la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal i del conselle delegat, Enric Cañas

Un dels manifestants, a la seu de Barcelona en Comú
Un dels manifestants, a la seu de Barcelona en Comú | ND
29 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:02h
La conflictivitat al metro de Barcelona no s'atura. Aquest dilluns els treballadors han participat en una nova jornada de vaga -el cinquè dia d'aturades en tres mesos- convocada arran de la crisi de l'amiant. Des del comitè d'empresa xifren el seguiment en un 95%, mentre que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) no ha facilitat cap dada, com és habitual.
 
La vaga també ha sortit al carrer i una manifestació d'uns 200 treballadors ha recorregut l'avinguda Meridiana i la Gran Via fins a arribar a la seu de Barcelona en Comú, ubicada al carrer Marina La marxa ha avançat sota el lema "L'amiant mata" i una vegada davant la seu dels comuns, els manifestants han precintat l'entrada al local, hi han tirat farina simulant que era amiant i han col·locat enganxines amb el lema "Perill, amiant en comú". 
 
Els sindicats han volgut, doncs, aprofitar la vaga per posar el focus en les responsabilitats polítiques que, segons entenen, té l'Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, han insistit un cop més en l'exigència de dimissió de la regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mecedes Vidal, i del conseller delegat de TMB, Enic Cañas.
 
Tres vagues més a la vista

La crisi de l'amiant ja s'ha enquistat i els sindicats i l'empresa mantenen posicions molt allunyades. El comitè d'empresa insisteix que TMB reconegui l'exposició a l'amiant de tots els empleats però per ara l'empresa no hi ha accedit. Si ho fes, obriria la porta a indemnitzacions, compensacions, jubilacions anticipades i trasllats dels treballadors amb afectacions.

Per ara TMB en reconeix 25 però els sindicats asseguren que n'hi ha 22 més i acusen l'empresa de manca de transparència.

En aquest escenari, l'assemblea de treballadors ja ha aprovat convocar tres noves jornades de vaga els dies 10, 20 i 24 de maig i fons del comitè reconeixen que l'objectiu és tenir incidència durant la campanya de les eleccions municipals.

 

Manifestació dels treballadors del metro a Barcelona Foto: Andreu Merino.


Afectacions durant tota la jornada

Aquest dilluns, la vaga ha causat diverses afectacions del servei al llarg del matí, i l'empresa ha regulat l'accés a les estacions de Sagrada Família, Diagonal, La Sagrera, Verdaguer i Collblanc, segons ha informat Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) en un comunicat.

A partir de dos quarts de vuit del matí s'han aplicat regulacions intermitents a l'enllaç i Sagrada Família entre l'L2 i l'L5, minuts després en els de La Sagrera i ocasionalment a Verdaguer i altres enllaços cap a l'L5 per evitar que se superés la capacitat de les andanes. Per millorar l'accés a les estacions, TMB recomana als viatgers que es distribueixin per l'andana, no s'acostin al tren fins que estigui aturat i segueixin les indicacions del personal que es troba regulant l'entrada a les estacions.

A més, l'L1 s'ha vist afectada per una incidència davant la presència de grafiters a la zona de vies, que ha obligat a aturar vuit minuts la circulació i ha alterat la regularitat dels trens, la qual cosa ha causat dificultats per absorbir tot el passatge que esperava a les andanes.

En aquest sentit, TMB ha lamentat que "grups de vàndals han intentat actuar en altres punts de la xarxa", aprofitant que durant les aturades hi ha un gran nombre de trens estacionats.

Una afluència un 17% més baixa respecte un dia laborable

Amb motiu de la vaga, l'afluència de passatgers a la xarxa de Metro ha disminuït un 17% respecte a un dia laborable normal entre les set i les nou del matí.

Entre les cinc i les nou la baixada de passatgers ha estat del 14%, unes dades pràcticament idèntiques a les de la vaga del 8 d'abril, convocada pels treballadors pel mateix motiu.

Més aturades al llarg del dia

La primera aturada ha començat a les sis del matí i fins a dos quarts de set, els trens han circulat al 20%, moment en què han passat a fer-ho al 40% en coincidir amb hora punta, fins a dos quats de deu.

El servei ha recuperat la freqüència habitual fins a les quatre la tarda, quan s'han iniciat el segon torn d'aturades fins a les vuit del vespre, amb una freqüència de pas del 40%.

A partir de les vuit del vespre, el servei tornarà a ser l'habitual, fins que a dos quarts i cinc de deu començarà l'atur nocturn, amb freqüències del 20% que podran allargar-se fins als 62 minuts, de manera que els trens circularan amb un horari concret que podrà consultar al web de TMB.