Divisió a la Junta Electoral per apartar Puigdemont, Comín i Ponsatí de les europees

El president, el vicepresident i dos vocals de l'organisme emeten un vot particular sobre el veto als tres candidats de Junts per Catalunya

Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu | Junts per Catalunya
29 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:30h
La Junta Electoral Central (JEC) ha acordat apartar Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí com a candidats de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions europees, però no ho ha fet per unanimitat. De fet, en la resolució que han fet arribar a la llista a les 18.42 de la tarda hi ha un vot particular que signen quatre membres de l'organisme, entre els quals el seu president, Segundo Menéndez, i el vicepresident Eduardo Calvo. Segons ells, la "rebel·lia penal" no està inclosa com a "causa d'ineligibilitat", de manera que caldria desestimar els recursos presentats dijous per PP i Ciutadans.

El president, el vicepresident i les dues vocals que han emès el vot particular assenyalen que els "drets polítics" de Puigdemont, Comín i Ponsatí haurien d'estar protegits en la mesura que tenen com a finalitat "protegir la participació dels ciutadans en la gestió dels assumptes públics". Això té la conseqüència, diuen, d'estar "directa i immediatament relacionats amb el funcionament de les institucions democràtiques".

L'argument principal de la majoria que ha decidit apartar els tres dirigents de JxCat és que Puigdemont, Comín i Ponsatí es troben "extramurs" de l'ordenament jurídic espanyol i de l'acció de la justícia. Per tant, es col·loquen "voluntàriament" en una situació de "burla" d'una "obligació essencial" en l'ordenament del procés electoral -la inscripció en el cens- per obtenir-ne "beneficis". "Són ells mateixos els qui, per la seva pròpia actuació i voluntat, es col·loquen en una situació que afecta la seva condició d'electors", es llegeix en la pàgina número cinc de l'acord de la JEC.

Situació de "rebel·lia"

En essència, l'organisme sosté que és incompatible la situació dels tres exiliats amb la inscripció en el cens de ciutadans presents "quan és notori que no són residents en les localitats en les quals figuren empadronats". "Fa dos anys que són fora del territori nacional per evadir-se de l'acció de la justícia", ressalta el document. "No pot ser elector qui no sigui resident en qualsevol de les dues modalitats previstes legalment: la de residents presents i la de residents absents", sosté la resolució.

"No poden tenir la qualitat d'electors, en definitiva, aquells que tenen limitats els seus drets polítics i que voluntàriament s'han situat en una posició -processats i en situació de rebel·lia- que integra, per més que pretenguem una interpretació favorable a l'exercici del dret, un impediment insalvable per a l'accés a la candidatura", reflexiona la Junta Electoral en la pàgina quatre del text.

Junta Electoral aparta Puigdemont by naciodigital on Scribd