El PSOE prioritza Podem i obre la porta a ERC

El secretari d'Organització, José Luis Ábalos, assegura que reprendran el diàleg amb la Generalitat quan el nou govern es posi en marxa

L'executiva del PSOE, presidida per Pedro Sánchez, aquest dilluns
L'executiva del PSOE, presidida per Pedro Sánchez, aquest dilluns | ACN
29 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:53h
Un dels líders dels grans partits espanyols no ha trucat per felicitar Pedro Sánchez per la seva victòria electoral: Albert Rivera. Aquest silenci és una evidència del distanciament polític i personal entre els dos dirigents i una constatació que PSOE i Ciutadans són avui lluny de teixir una aliança per governar.

"Amb Rivera, no", va cridar la militància a les portes de Ferraz amb la victòria electoral sobre la taula i la porta dels pactes obertes de bat a bat. Hores després, els missatges que llancen els socialistes evidencien que la preferència a l'hora de buscar socis prioritaris és mirar a l'esquerra. És a dir, explorar l'entesa amb Podem i altres formacions. La porta a ERC està oberta. "No volem tenir un posicionament sectari ni excloent", ha dit el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos. 

Oficialment, els socialistes no descarten cap geometria, però sí que les consignes han anat totes en el mateix sentit: es busca un govern de segell "progressista", es valora "positivament" els deu mesos amb Podem com a soci prioritari, volen seguir "bastir ponts" per resoldre el conflicte territorial amb Catalunya i asseguren que han entès què vol la seva militància i que no la volen "decebre". Aquesta és l'aposta inicial del partit després que la direcció del PSOE hagi analitzat els resultats del 28 d'abril.

Ábalos ha precisat que, per ara, no s'han "plantejat" l'entesa amb Ciutadans, de qui ha dit que només pot aspirar a "sobreviure", malgrat que des del partit insisteixen que no es pot descartar cap escenari. La vicepresidenta Carmen Calvo ja ha verbalitzat que l'aposta, d'entrada, serà un govern en solitari amb suports externs. El secretari d'Organització ha insistit que cal llegir bé els resultats de les urnes, que sota el seu judici han estat tota una "impugnació" de l'estratègia de confrontació atiada pel PP i Ciutadans anant del bracet de Vox. 

"El PSOE ha aconseguit parar el penalti que l'extrema dreta va voler fer a la democràcia espanyola 40 anys després de la fi del franquisme", ha proclamat el dirigent, que també ha reivindicat la socialdemocràcia espanyola com la "més sòlida" dels grans països del món. 

"Seguirem mantenint el diàleg i amb més impuls quan es formi govern"

Així doncs, ha definit els resultats electorals com una "moció de censura" de l'estratègia del PP i Ciutadans, a qui ha demanat que rectifiquin el seu rumb de cara a les municipals i autonòmiques del maig perquè Espanya necessita un centre-dreta moderat. Mentre aquestes formacions s'han abonat a la "desqualificació a l'insult", els socialistes advoquen per la "convivència". I és dins d'aquest plantejament  que aposten per "bastir ponts i no volar-los" per resoldre el conflicte territorial amb Catalunya. "Seguirem mantenint el diàleg i amb més impuls quan es formi govern", ha assegurat. I ha puntualitzat, com sempre, que aquest estarà emmarcat sempre en el respecte a la Constitució. 

Ábalos ha recordat que el PP s'ha "desplomat" a Catalunya i a Euskadi i que Ciutadans ha quedat relegada a cinquena força entre els votants catalans. "És difícil parlar d'unitat d'Espanya sense estar present. És un toc d'atenció a qui només té per oferir mesures de repressió i excepcionalitat democràtica", ha advertit. Aquest, ha insistit, no és "el camí per a la unitat", sinó que ho és "el diàleg i l'autogovern" dins de la legalitat vigent. 

La prioritat de pacte està esbossada, però hi ha unes altres eleccions a l'horitzó en menys d'un mes. Motiu pel qual, de portes endins els socialistes admeten que res es mourà seriosament fins passades le eleccions i autonòmiques.