MAPES L'independentisme supera el 50% dels vots en tres de cada quatre municipis

Consulta en quines poblacions ERC, JxCat i Front Republicà han sumat més suports i com el mapa ha variat respecte el 2016

Mapa amb els suports a les forces independentistes el 28-A.
Mapa amb els suports a les forces independentistes el 28-A.
29 d'abril del 2019
Actualitzat el 30 d'abril a les 17:52h
L'independentisme ha aconseguit uns resultats històrics, gràcies sobretot a l'ascens d'ERC, que ha tenyit de groc bona part del mapa del país. Tot i això, en conjunt també ha assolit nivells de suports molt elevats, ja que ha sumat més de la meitat dels vots en 737 dels 947 municipis, el 77,8% del total. I en 394 -més del 40%-, supera el 70% de les paperetes entre ERC, JxCat i Front Republicà. Malgrat tot, encara no han aconseguit suports majoritaris a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, on es concentren bona part de les ciutats més poblades.


Nota sobre el mapa: Per consultar la llegenda, cal clicar sobre el requadre verd, sota el logo de NacióDigital. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom i tota la informació sobre el vot. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge. El vot independentista agrupa els suports d'ERC, JxCat i Front Republicà.

El fet precisament que algunes de les principals ciutats siguin les que encara no presenten suports rellevants de l'independentisme provoca que, malgrat l'elevat vot independentista en la majoria de municipis, aquest no sumi ni el 40% del total al país -aquest es queda en el 39,4%-. I és que, entre les poblacions amb un menor suport a l'independentisme, hi ha ciutats mitjanes i grans com Santa Coloma de Gramenet (14%), Cornellà de Llobregat (16,7%) o l'Hospitalet de Llobregat (18,4%). Els municipis amb un major percentatge de suport independentista, en canvi, són Tarrés (Garrigues) i Ivorra (Segarra), on arriba al 93,7%, però en els dos casos són pobles que ronden els 100 habitants.

Més hegemònic i menys residual

Sigui com sigui, l'hegemonia independentista entre els municipis ha crescut força respecte les eleccions estatals del 2016. Llavors, el percentatge de poblacions amb més del 50% de vots independentistes era de 620, 117 per sota que aquest 28-A, per bé que llavors només van presentar ERC i CDC. Entre els dos, a més, tan sols van sumar el 32,1% dels vots, molt per sota que ara. I és que, malgrat augmentar la participació entre uns i altres comicis i que Front Republicà ha aportat una gran quantitat de vots, ERC ha aconseguit créixer a quasi tots els municipis i tan sols ha perdut suports en 13. JxCat també ha millorat suports respecte CDC, però en 310 els ha empitjorat.

A banda de millorar resultats allí on estava a prop de superar la meitat dels vots, l'independentisme és cada cop menys residual allà on abans obtenia escassos vots. Així, el 2016 no va arribar al 30% dels suports en 111 municipis, una xifra que ha caigut a 56 -prop de la meitat-, en tan sols tres anys. Si es comparen els mapes, es pot observar que ara és més visible el verd intens dels municipis on l'independentisme obté una gran majoria dels vots, mentre que el vermell és més reduït i, en especial la intensitat del vermell és més tènue, ja que l'independentisme s'acosta al 50%..


Nota sobre el mapa: Per consultar la llegenda, cal clicar sobre el requadre verd, sota el logo de NacióDigital. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom i tota la informació sobre el vot. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge. El vot independentista agrupa els suports d'ERC i CDC.

ii