​VÍDEO Juli Fernàndez: «L'única limitació a l'hora de treballar per Sabadell serà el 155 i la corrupció»

ERC torna a confiar per tercer cop en el candidat per optar a recuperar l'alcaldia de Sabadell

03 de maig del 2019
Actualitzat el 06 de maig a la 13:22h
Juli Fernàndez, alcaldable d'ERC a Sabadell
Juli Fernàndez, alcaldable d'ERC a Sabadell | Martí Urgell

Esquerra republicana de Catalunya (ERC) ha tornat a dipositar la seva confiança en Juli Fernàndez (Sabadell, 1977) per recuperar l’alcaldia de la ciutat de Sabadell que va ocupar entre els anys 2015 i 2017. Aquest és el tercer cop que presenta credencials per ser batlle de la capital del Vallès Occidental.

Després que al 2011 la formació no va obtenir representació al ple, al 2015 va aconseguir quatre regidors, i la centralitat que va tenir en les negociacions els situaven al govern municipal des del primer minut. Fruit d’un pacte de govern amb la Crida per Sabadell i d’estabilitat amb Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell, que més tard entrarien a l’executiu, va ser nomenat alcalde, càrrec que va ostentar fins a l’estiu de 2017 quan, d’acord amb els compromisos adoptats, va posar el càrrec a disposició. Actualment és segon tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, càrrec que compagina amb el de delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona.

Fernàndez fa un balanç positiu d’aquests quatre anys de mandat, on s’ha aconseguit que la ciutat fes un gir després de l'esclat del cas Mercuri, que va situar la capital vallesana sota l’ombra de la corrupció. No obstant, admet que algunes veus considerin que no s’ha fet tot el que s’esperava de l'executiu a quatre, però defensa que hi havia molta feina per fer.

"La generació d’expectatives d’un govern de canvi són molt elevades, hi pot haver gent que cregui que hauríem d’haver fet més coses, però perquè les coses passin a l’administració no existeix una fórmula màgica, només treball, compromís i esforç, i això ho hem posat", assegura el candidat. En aquesta línia, admet que s’han generat més expectatives que el que han pogut dur a terme: "Però això no vol dir que no acabin passant", afegeix.

En aquesta línia, planteja seguir amb les reconversions de certs espais de la ciutat com ho és el centre, on es vol mantenir l’aposta per cedir espai als vianants com ja s’està fent al carrer Sant Pere. De la mateixa manera, aposta per una mobilitat més sostenible, amb una implantació d’un servei de bicicletes elèctriques públiques, una millora de la xarxa de busos amb concepció de node amb les diferents estacions de tren que hi ha a la ciutat, facilitar l’aparcament per arribar als eixos comercials de manera més àgil o connectar Castellar amb la C-58 per retirar els vehicles de la Gran Via.

A l’estiu de 2017, el relleu a l’alcaldia va generar tensions entre els socis de govern i va situar en més d’una ocasió Unitat pel Canvi més fora del govern que a dins. Fernàndez manté que l’objectiu que mantenien com a formació era que el govern el liderés "algú republicà" i "independentista", fet que allunyava Joan Berlanga de les seves aspiracions. "A partir de llavors hem estat capaços de treballar amb normalitat, posant per davant els projectes de ciutat i fent possible allò que ens uneix, poder tirar endavant la gestió diària", assenyala.

L’alcaldable manté que Sabadell i la resta de municipis metropolitans han de ser "punta de llança de l’independentisme", donada la seva diversitat i el volum de població amb què compten i per fer de l’independentisme un projecte integrador sense distinció "d’origen, llengua o religió". Pel que fa a la gestió municipal, defensa la fiscalització feta a l’empresa concessionària del servei de recollida d’escombraries, Smatsa, tenint en compte que és el contracte més important de l’Ajuntament (uns 20 milions d’euros anuals) i que la seva adjudicació s’investiga en el marc del cas Mercuri.

De la mateixa manera, un cop la Zona Hermètica ja és història, considera que Sabadell ha de comptar amb un model d’oci nocturn adaptat a les necessitats dels seus ciutadans i no com a reclam metropolità. Amb tot, creu que cal també replantejar altres ofertes d’oci també diürn, orientat a joves i famílies arreu del municipi.

De cara al futur, i amb la mirada posada en els possibles pactes postelectorals, Fernàndez dibuixa línies vermelles, una de molt clara: "L’única limitació a l’hora de treballar per la ciutat és el 155 i la corrupció". En aquest sentit, tanca la porta a una entesa amb el PSC de Marta Farrés: "És complicat per a nosaltres posar-nos d’acord amb algú que ha avalat de manera proactiva el 155, que tant mal ha fet a la qualitat de vida de la nostra gent, perquè afecta a les polítiques públiques durant mesos".