ERC i PSC donen per fet que el 28-A els impulsarà en la batalla amb Colau

Republicans i socialistes projecten una campanya en clau nacional mentre els comuns apel·len a focalitzar el debat en el municipalisme

Ernest Maragall, durant la celebració dels resultats electorals d'ERC el 28-A
Ernest Maragall, durant la celebració dels resultats electorals d'ERC el 28-A | Josep M. Montaner
Roger Arnau / Andreu Merino
29 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:17h
"Barcelona és republicana! Hem guanyat a Barcelona i, el proper 26-M, ho tornarem a fer". Així va expressar-se l'alcaldable d'ERC a la capital catalana, Ernest Maragall, després que els republicans guanyessin les eleccions espanyoles al conjunt de Catalunya i, també, a la capital catalana. El PSC va ser la segona formació més votada i, aquest dilluns, l'alcaldable socialista, Jaume Collboni, ha tret pit defensant les possibilitats reals de "guanyar i governar" a Barcelona.

A la ciutat, ERC ha obtingut 70.000 vots més que a les eleccions espanyoles del 2016, mentre que el PSC ha experimentat un creixement de 90.000 suports. Els efectes de l'avançament electoral de Pedro Sánchez, doncs, han beneficiat els socialistes i els republicans, i han generat dubtes als comuns, que aspiren a revalidar l'alcaldia. En Comú Podem ha perdut 50.000 vots respecte de les darreres eleccions espanyoles a Barcelona i ha hagut de conformar-se amb el tercer lloc a la capital.

Els resultats, sumats a la voluntat de Maragall i Collboni de convertir les municipals en una segona entrega del 28-A, fa que els comuns tinguin 27 dies per revertir els efectes d'un escrutini que no els situa a la pole position. Barcelona en Comú recorrerà a l'efecte Ada Colau. La candidata, que sintetitzava el missatge dels comuns en la campanya del 2015, és el principal argument de l'esquerra alternativa per imposar-se en els comicis locals.

Missatge dels comuns: separar el 28-A de les municipals

El número dos de Barcelona en Comú a les eleccions municipals, Joan Subirats, assegura, en declaracions a NacióDigital, que el comportament de l'electorat és dual i recomana a ERC i PSC que consultin els resultats obtinguts per Compromís a la ciutat de València en les eleccions espanyoles (7%) i en les autonòmiques (20%). "No comparteixo que els resultats del 28-A tinguin una concreció el 26-M", diu Subirats.

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat aquest dilluns al migdia Jaume Asens, que ha afirmat que els dos comicis tenen "lògiques diferents" i que, en el cas del 26-M, "la gent votarà en clau municipal". El cap de llista d'En Comú Podem a les eleccions espanyoles ha reivindicat que els comuns són el "vot útil" a Barcelona i ha destacat que la llista de Colau "va per davant" d'ERC i el PSC a l'hora de garantir "polítiques d'esquerres i de canvi a la ciutat".

Sigui com sigui, la candidatura de l'alcaldessa es trobarà al mig d'un debat sobre el conflicte polític català. ERC li demanarà més compromís i el PSC l'acusarà d'independentista. Aquest dilluns, la portaveu dels republicans Marta Vilalta ja ha avisat que afronten el 26-M "amb optimisme" i que caldrà "una bona base municipalista" per continuar construint el camí cap a la República catalana. Paral·lelament, Collboni ha arribat a assegurar que "votar Colau és votar procés" i ha retret a l'alcaldessa que trenqués el pacte de govern municipal amb els socialistes i preferís "subordinar" la ciutat al procés sobiranista.

De moment, Esquerra ja ha llençat a través de Twitter el vídeo electoral Pròxima estació Maragall per aprofitar el rebuf dels 15 diputats que els republicans han aconseguit al Congrés dels Diputats amb vista a les municipals del 26 de maig.
 
Colau planteja una campanya que defensi l'obra de govern

En aquest escenari, Subirats assegura que Barcelona en Comú no renunciarà a la defensa dels "drets i llibertats" i "no oblidarà" els presos polítics i els exiliats. El número dos de Colau considera que el discurs de Collboni és "exagerat" perquè els  situa al "racó del procés" i creu que si els socialistes i ERC centren la campanya de les municipals en clau nacional, "fracassaran".

En canvi, Subirats preveu que la campanya dels comuns a Barcelona versi sobre l'obra de govern de Colau i el municipalisme. "Defensarem parlar de temes que preocupen a les grans ciutats, com el medi ambient o l'habitatge", afirma. Aquest serà el frame que intentaran imposar. De fet, Colau, aquest dilluns, ha assegurat a través de les xarxes socials que "són l'única garantia perquè hi torni a haver un govern d'esquerres, de canvi i feminista" a la ciutat. L'alcaldessa ha enviat un missatge clar: "Vam guanyar fa quatre anys i ho tornarem a fer", ha apuntat.

Sens dubte, sense un avançament electoral al conjunt de l'Estat, Barcelona en Comú hauria tingut el terreny aplanat per posar el focus en el debat municipal. Després del 28-A, els comuns hauran de moure's en el front que els és menys còmode -el conflicte polític català- tot i que vulguin evitar donar-li massa protagonisme.
Arxivat a