El PP fa propòsit d'esmena i reclama unitat de la dreta

El secretari general dels populars, Teodoro García Egea, assegura que l'executiva farà "autocrítica" aquest dimarts però tanca files amb el lideratge de Pablo Casado

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, en roda de premsa
El secretari general del PP, Teodoro García Egea, en roda de premsa | ACN
29 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:44h
La caiguda és tan indiscutible, que el PP ho ha dit sense pal·liatius: "El resultat és molt dolent". L'endemà d'haver perdut més de la meitat de la representació que tenia -s'ha quedat amb 66 diputats, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha reconegut que toca fer autocrítica i que així es farà aquest dimarts a la reunió del comitè executiu. Dues coses sí que ha avançat: que Pablo Casado compta amb la confiança del partit perquè fa només nou mesos que lidera i que la dreta no es pot permetre la divisió si vol aspirar a governar. Les eleccions municipals i autonòmiques del 26 de maig, ha apuntat, ha de servir per corregir la situació. 

"La divisió ha beneficiat Sánchez", ha resumit García Egea, encarregat de trencar el silenci que els populars han mantingut aquest dilluns al matí. Ha advertit que, de fet, el PP ja va demanar a Ciutadans i a Vox fer pactes preelectorals per no trobar-se, precisament, amb aquest escenari que ara han de gestionar. "Avui pot haver-hi alegria en algunes seus, però tristesa a tota Espanya", ha dit tot llançant un missatge a Vox, que ha irromput al Congrés amb 24 diputats, i a Albert Rivera, que surt reforçat i que veu l'assalt al lideratge de la dreta més a prop. Per ara, el partit taronja descarta entrar en la geometria de pactes amb Sánchez. 

Encara que els de Rivera s'hagin quedat només a 9 diputats dels populars, el PP considera que és ell qui segueix sent alternativa de govern a Espanya. "El PP està vertebrant l'oposició a Sánchez a tota Espanya. Casado és l'única alternativa a un govern de Sánchez", ha insistit el secretari general dels populars. Traient pit així del seu exigu avantatge en el bloc de la dreta, ha demanat corregir errors de cara al 26-M i "no fragmentar" el vot. 

Teodoro García Egea: "És més important Espanya que unes sigles, i per això vam demanar el vot unit"

"És més important Espanya que unes sigles, i per això vam demanar el vot unit", ha insistit García Egea. En tot cas, ja ha assumit que el paper dels populars al Congrés serà el de fer una oposició "ferma i contundent" mentre centren tots els esforços en els pròxims comicis. Casado, ha recordat, porta només nou mesos liderant el PP i necessita temps per desenvolupar un projecte a llarg termini.

Paradoxalment, el PP s'ha emmirallat en Pedro Sánchez i ha recordat com l'any 2016 els socialistes van obtenir 85 diputats i, tanmateix, ara han guanyat les eleccions i estan governant Espanya. "Necessitarem el temps que tothom ha tingut", ha advertit tancant la porta a un congrés extraordinari o a un canvi de lideratge. El comitè executiu de dimarts obrirà un procés per valorar "les opcions polítiques" que s'obren a partir d'ara i que, segons García Egea, seguirà pivotant en un projecte "conciliador i moderat per a una Espanya avançada".