Batet descarta un acord de govern entre PSOE i Ciutadans

La ministra de Política Teritorial reivindica el PSC com a referent del no independentisme després del 28-A i avisa els sobiranistes que el diàleg es produirà en el marc constitucional

Batet, l'endemà del 28-A
Batet, l'endemà del 28-A | PSC
29 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:55h
La cap de llista del PSC i ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha tancat la porta taxativament a un pacte postelectoral entre el PSOE i Ciutadans. "Veiem els resultats electorals, podem descartar aquest acord", ha assegurat, tot i que els diputats aconseguits per uns i altres els permetrien formar govern. Batet s'ha expressat així després d'una campanya en què els socialistes han estat ambigus davant d'aquesta possibilitat i també després que aquest diumenge Pedro Sánchez escoltés crits d'"Amb Rivera, no" durant la nit electoral a Ferraz.

Batet ha assegurat que pactar amb el partit d'Albert Rivera mai ha entrat en els plans dels socialistes. Certament, tant ella com Sánchez s'havien expressat en aquests termes a la recta final de la campanya però situant sempre la pilota a la teulada de Ciutadans, a qui retreien haver establert un "cordó sanitari" al voltant del PSOE i "abraçar" les tesis de l'extrema dreta.

Diàleg dins la llei

La ministra ha celebrat la victòria del PSOE i els bons resultats del PSC, amb el segon lloc a Catalunya. Per Batet, el fet que els partits que defensen el dret a l'autodeterminació hagin obtingut més del 50% dels vots a Catalunya no fa canviar els plans del PSOE. "La nostra aposta és el diàleg dins la llei i els consensos", ha defensat. 

En aquest sentit, ha argumentat que qui vulgui posar el dret a l'autodeterminació sobre la taula estarà fent "plantejaments impossibles" i, per tant, estarà "trencant el diàleg.

Batet ha assegurat que la voluntat del PSOE és governar en solitari i, si això acaba sent així, els socialistes necessitaran pactes puntuals. La ministra ha assegurat que parlaran amb tothom, també amb Vox, i ha preguntat als catalans quin objectiu tenen al Congrés. "Volen ser útils als catalans?", ha qüestionat.

Per Batet, els resultats del 28-A demostren que el PSC és el referent del no independentisme a Barcelona i reivindica que les eleccions situen el partit en la "centralitat".

Comença la cursa de les municipals

Més enllà de la representació obtinguda al Congrés, el PSC vol convertir el 28-A en la llançadora de les eleccions municipals. Aquest dilluns, l'alcaldable de Barcelona Jaume Collboni ha comparegut al costat de Batet en la valoració dels resultats electorals que la ministra ha fet a la seu dels socialistes. 

Quan falten 27 dies per les municipals, Collboni ha tret pit després d'haver guanyat els comicis espanyols a cinc dels deu districtes de la ciutat i ha assegurat que té la voluntat de "guanyar i governar". Collboni ha volgut erigir-se com a dic contra l'independentisme, després que aquest diumenge ERC guanyés a la capital catalana i acusant Colau d'haver "subordinat" la ciutat al procés amb el trencament del govern de coalició amb el PSC. "Votar el Colau seria el mateix que votar procés", ha etzibat.